Recensie: Asterix. De dochter van de veldheer

Elk nieuw album is weer een verrassing voor me. Ik lees in een of andere krant dat er weer een nieuwe is en ik probeer zo snel als mogelijk een boekhandel te bezoeken. Dit jaar ging het ook weer zo. Maar helaas, precies toen het album verscheen, was ik niet in de gelegenheid een boekhandel te bezoeken. Er gingen dus een paar dagen overheen tot ik hem in handen kreeg: Asterix. De dochter van de veldheer.

Je zult misschien denken: wat moet dat nu weer op een natuurblog? Ja, dat klopt, maar ik heb me voorgenomen alles te recenseren wat ik lees. Of het nu een boek is over natuur of filosofie, een roman of een strip, alles bespreek ik. Omdat ik er simpelweg veel lol aan beleef. En bij mij is het niet zoals die ene schrijver die vorige week in één of andere talkshow zat en vertelde dat hij zijn kinderen verbood om populaire kinderboeken te lezen. Je kunt prima hoog en laag door elkaar lezen. Een literaire roman op zijn tijd vind ik heerlijk. Maar een strip gaat er ook in, zeker als het een nieuw album is van Asterix.

Asterix. De dochter van de veldheer. Weer een nieuw album in de nieuwe ‘bedeling’. Jean-Yves Ferri verzorgde de tekst en Didier Conrad de tekeningen. Qua tekeningstijl kan het nieuwe album me prima bekoren. De stijl is weliswaar net iets ‘gladder’ dan de allereerste serie, maar dat zie je bij vrijwel elke stripheld waarvan nog nieuwe albums verschijnen. Ook het verhaal is weer vermakelijk, waarbij ik het leuk vind dat er soms wordt teruggegrepen op oude albums. Zo wordt Asterix. De dochter van de veldheer een logisch deel in de complete serie.

recensie asterix de dochter van de veldheer

Het draait allemaal om Adrenaline, de dochter van de grote Vercingetorix, gekleed in gothic stijl. Ze wordt door twee getrouwen van de grote Gallische veldheer afgeleverd in het beroemde dorpje dat nog altijd stand houdt tegen de Romeinen. Ze moet de Gallische eer hoog houden. Maar een Gallische verrader is haar op het spoor en probeert haar samen met de Romeinen te vangen. Eenmaal in Rome zal ze dan gehersenspoeld worden en opgevoed worden door een eerbare Romeinse dame. Zover komt het echter niet, want Asterix en Obelix krijgen de taak haar te beschermen. Dat lukt ze niet. De puber is hen te slim af en belandt zelfs op de boot van de ons welbekende piraten.

Er wordt lekker geknokt, Obelix voelt zich miskend, de piraten zien hun schip zinken, de smit en visboer vechten elkaar het dorp uit en zo zie ik veel meer bekende zaken de strip passeren. En Adrenaline? Die wordt veilig op de boot naar het mytische eiland Thule gezet. En natuurlijk wordt de goede afloop op de juiste, Gallische wijze gevierd.

Het was me weer een genoegen om het nieuwe album van Asterix te lezen. Een leuk cadeautje voor iedereen voor wie Asterix een stripheld is.

Asterix. De dochter van de veldheer / als paperback en als luxe hardcover

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)