Recensie: Asterix 36. De papyrus van Caesar, Didier Conrad & Jean-YVes Ferri

Mijn helden uit Gallië zijn weer terug! Eindelijk weer een nieuw Asterix-album in de winkel! Dat noopt tot een recensie. Het vorige album, Asterix bij de Picten, waarin Jean-Yves Ferry voor het eerst de schrijver was, vond ik niet erg sterk. Op dus naar nummer 36, De papyrus van Caeasar. Biedt het nieuwe album meer jolijt dan het vorige?

Een sprong in de geschiedenis: gebeitelde teksten in stenen plaquettes zijn vervangen door papyrus. Caesar is in gesprek over zijn manuscript met uitgever Bonus Promoplus die hem adviseert de nederlagen tegen de onverzettelijken uit het manuscript te verwijderen. Zo geschiedt, maar je raadt het al: een van de kopieën wordt naar de ons bekende Galliërs (ik hoef niet uit te leggen dat zij de onverzettelijken zijn) gesmokkeld. Bonus Promoplus tracht zijn hachje te redden (de leeuwen in Rome hebben altoos honger) terwijl onze Gallische vrienden op pad gaan om de kopie veilig te stellen. Of ze daarin slagen leidt geen twijfel.

asterix

Taalpuristen mopperen wat over de vlakke vertaling van de woordgrappen, maar volgens mij moet je ontzettend goed Frans kunnen lezen wil je dat opmerken. Zoals het met de meeste strips en tekenfilms gaat: de oude albums blijven de beste. Maar ik vind Asterix. De papyrus van Casear toch ook een goeie hoor. En volgens mij velen met mij, want het album was al snel uitverkocht en als ik de Boeken Top 60 mag geloven, staat de nieuwe Asterix al maanden in de top 10. Obelix die te horen krijgt dat hij minder everzwijnen moet verorberen en conflicten dient te vermijden. De piraten in botsing met een postduif. Heroïx die zo nodig ook een manuscript over de veldslagen met de Romeinen moet schrijven. Een tweede geheim wapen naast de beroemde toverdrank. Womenpower. Nieuwe personages als Bonus Promoplus, Wifix en Polemix (een gewiekste persmuskiet zonder moraal). Met de karikaturen en de humor zit het wat mij betreft wel snor. Asterix gaat met zijn tijd mee, en dat is winst.

Onze logé die naast me in de bank zat terwijl ik het album las, verbaasde zich in elk geval over mijn geschater. Asterix. De papyrus van Casear is gewoon weer een goed album boordevol goeie grappen. Op naar nummer 37 wat mij betreft!

Asterix 36. De papyrus van Caesar / Didier Conrad & Jean-YVes Ferri / Uitgeverij Hachette