Recensie: ANWB Vogelgids van Europa, Lars Svensson


Vraag je een ervaren vogelaar wat de beste vogelgids van dit moment is, dan is de kans groot dat hij zal antwoorden: de ANWB Vogelgids van Europa (en dat ben ik dan met hem of haar eens). Ik bezoek voor het filmen van vogels veel vogelkijkhutten en als er andere vogelaars in de hut zijn, kijk ik altijd welke vogelgids voor hen ligt. Altijd ligt er wel een exemplaar van de ANWB Vogelgids van Europa ofwel ‘de Svensson’ op de plank. De eerste druk van deze vogelgids verscheen in 1999, zeventien jaar later verscheen de geactualiseerde herdruk en over deze uitvoering gaat het in deze bespreking. Het is de nieuwste uitvoering met een handige flexibele kaft in een plastic hoes.

Koop dit boek

 

Door de kloeke omvang en de gebonden uitvoering is de ANWB Vogelgids van Europa zowel veldgids als naslagwerk. Wie met een rugtas de natuur ingaat zal weinig problemen ervaren met het meesjouwen van dit 872 gram wegend boekwerk. Deze vogelgids echter meenemen in een van je jaszakken stelt speciale eisen aan je jas!

Dat het een lijvig boek is geen wonder: je draagt maar liefst 445 pagina’s aan gedetailleerde vogelinformatie mee. De kans is miniem dat je in ons land en in de rest van Europa een vogel ziet die niet in de ANWB Vogelgids van Europa staat. De gids beschrijft maar liefst 900 vogelsoorten in Europa, inclusief Noord-Afrika en grote delen van het Midden-Oosten. Dat is een ongeëvenaarde prestatie. In het Nederlands taalgebied is er geen gids die dat aantal haalt. En daar komt bij dat bij elke vogelsoort meerdere plaatjes worden afgebeeld. In totaal bevat de ANWB Vogelgids van Europa maar liefst 4.000 tekeningen. Mannetje en vrouwtje, vliegend en rustend, adult en juveniel, ondersoorten, etc. Zo wordt bijvoorbeeld de rotgans maar liefst 12 maal afgebeeld waarbij ook de ondersoorten witbuikrotgans en zwarte rotgans duidelijk worden weergegeven. Het oog voor details en de haarscherpe afbeeldingen maken het bladeren door de ANWB Vogelgids van Europa tot een groot plezier, thuis en in het veld.

Sommige omschrijvingen op internet geven aan de de ANWB Vogelgids van Europa 770 soorten zou beschrijven. Dat klopt niet helemaal, het zijn er toch echt 900 zoals ik hierboven vermeld (en zoals oude edities in de omschrijving vermelden). De auteurs vermelden in de inleiding hier het volgende over (ik vat het een beetje samen): ‘Deze gids beschrijft ruim 770 soorten. Daarnaast worden 31 soorten apart behandeld, omdat waarnemingen van deze soorten waarschijnlijk ontsnapte exemplaren betreft. En ten slotte wordt een opsomming gegeven van meer dan 100 ‘extreme’ dwaalgasten die afkomstig zijn van andere continenten.’ 770 + 31 + 100 = 901.
Laat de ANWB Vogelgids van Europa nog iets te wensen over? Dat vind ik een lastige vraag, omdat ikzelf nu eenmaal gewend ben aan deze gids. Ik kan me voorstellen dat deze vogelgids op beginnende vogelaars een overweldigende indruk maakt. Zo veel soorten in één gids kan wellicht belemmerend werken bij het zoeken naar de juiste soort. Zeker wanneer op één pagina vogels worden afgebeeld die sterk op elkaar lijken. Maar mijn ervaring is dat al dat gepuzzel in het veld juist erg leerzaam is. Vind je het echt te veel, zoek dan in mijn Top 10 beste vogelgidsen naar een veldgids voor beginners, want die zijn er ook.

De enige wens die ik heb is dat bij de omschrijving ook de Engelse, Franse en Duitse naam wordt afgedrukt. Dat maakt het communiceren met vogelaars in het buitenland een stuk eenvoudiger. Het lezen van Engelse vogelreisgidsen en buitenlandse informatie ook. Overigens bevat de ANWB Vogelgids van Europa achterin een register waarbij naast de Nederlandse naam ook de Engelse naam vermeld staat. Dat is trouwens ook een extra factor die je zou moeten overwegen bij de keuze van een vogelgids: kijk je vaak in het buitenland vogels, of ben je dat van plan, dan is de ANWB Vogelgids van Europa in mijn ogen een van de weinige serieuze opties. Je hebt immers alle vogels van Europa (en ver daarbuiten) in één boek! Er is geen andere vogelgids die dat evenaart. En reken maar dat je in de uithoeken van Europa veel vogels ziet die je in Nederland of België niet ziet. En die uithoeken liggen heus niet heel ver weg.

Nu ook met flexibele kaft
Een groot aantal vogelaars maakte de laatste jaren opmerkingen over de harde kaft waarmee de ANWB Vogelgids van Europa is uitgevoerd. Die is niet zo praktisch in het veld. Die groep komt Kosmos Uitgevers nu tegemoet door deze vogelgids nu ook met een flexibele kaft en met plastic hoes aan te bieden. Deze editie is inderdaad een stuk praktischer. De kaft is wit met grutto, tureluur en wulp op de voorkant. Je vergissen is er dus niet bij.

Wie van vogels kijken een serieuze hobby maakt, die kiest de ANWB Vogelgids van Europa. Dit vind ik momenteel de beste vogelgids en staat terecht op nummer 1 in mijn Top 10 van de beste vogelgidsen. De redactie van Roots Magazine is het trouwens met me eens, die vinden deze gids ook de beste van dit moment. En mocht je een allround natuurliefhebber zijn, weet dat er in de serie natuurgidsen van ANWB nog meer veelgeroemde delen zijn verschenen, zoals over bloemen, amfibieën en reptielen en vlinders.

ANWB Vogelgids van Europa / Lars Svensson / ANWB Media / als paperback met plastic hoes

Koop dit boek

 

 

De beste verrekijkers om vogels te kijken van dit moment (per prijsklasse het beste model):

16 thoughts on “Recensie: ANWB Vogelgids van Europa, Lars Svensson

 1. Pingback: Visdief
 2. Beste Jako,
  bedankt voor het uitvogelen van mijn vraag. Fijn dat je het hebt kunnen vergelijken met oudere uitgaven. Ik bedank u hartelijk voor het compliment, dat hoort een dyslekt graag. Nu ben ik persoonlijk toch wel benieuwd naar de volgende druk inderdaad. Het is en blijft zeker een hele mooie gids.
  Groetjes Jorre

 3. Hoi Jorre,

  Ik heb twee edities opengeslagen: de eerste druk in 2002 en de vijfde druk 2012. Beide edities bevatten deze merkwaardige toevoeging. Als ik naar de context kijk waarin de ‘c’ staat, dan moet dat inderdaad een foutieve afkorting zijn van het woord ‘circa’. Correct Nederland was geweest: inclusief ca. 4 cm lange snavel. De vertalers zijn helaas niet consequent met de vermelding van de lengte van de snavel.

  Bij de rosse grutto staat: incl snavel 7-11 cm.
  Bij de watersnip staat: incl snavel c 7 cm.
  En bij de hop staat: incl 4-5 cm lange snavel.

  Conclusie: de samenstellers en vertalers van de ANWB Vogelgids van Europa zijn op dit punt bepaald niet consequent, maar wie op deze aardbol is wel altijd even consequent? Daarnaast moet een afkorting officieel ook gevolgd worden door een . (punt). Dus: incl. snavel 7-11 cm. Die punt ontbreekt wel consequent achter incl. En dat is dus niet correct.

  Tevens trek ik de conclusie dat je een scherp ook hebt voor inconsequent en foutief taalgebruik in een omvangrijke vogelgids als deze. Mijn complimenten! Of de nieuwe druk die eind deze maand verschijnt ook deze onvolkomenheden bevat, is nog onduidelijk. Wel hoop ik dat we met deze exercitie de kwestie hebben opgelost. Los van deze zwevende ‘c’ is en blijft de ANWB Vogelgids van Europa een beste gids hoor! Gelukkig hoef je hem niet te gebruiken in het kader van een cursus of studie Nederland. Althans, dat hoop ik voor je 😉

  Veel vogelplezier en groeten,

  Jako

 4. Beste visdief, ik ben in bezit van de vierde, geheel verziend druk uit 2010. Ik ben het onder anderen tegen gekomen bij de IJsvogel, er staat; ‘L 17-19,5 cm (inclusief “C” 4 cm lange snavel).’ Verderop staat ‘Graaft “C” 1 m lange gang met rond nesthol aan einde, ….’ Ik ben zelf van mening dat C voor circa staat, maar afkorting van circa is cr. Of cir. Ik hoop dat jij wel het antwoord weet. Groetjes Jorre

 5. Dag Jorre,
  Ik heb mijn exemplaar van de ANWB Vogelgids van Europa even opengeslagen of die die ‘c’ kan vinden, maar lees er denk ik overheen. Ik heb overigens de vijfde druk uit 2012 in mijn bezit. Kun je aangeven waar je die ‘c’ ergens ziet staan? Op welke pagina en bij welke soort? Dan probeer ik helderheid te scheppen in deze duistere kwestie ;-). Groeten, Jako

 6. Waar staat de afkorting ‘c’ voor bij maat aanduidingen? Er is hier over nergens iets terug te vinden in een legenda….

 7. Goed nieuws: de ANWB Vogelgids van Europa is binnenkort weer leverbaar. Bol.com geeft aan dat de herdruk op 31 mei leverbaar is. Nog heel even geduld dus, en dan is dé vogelgids voor de actieve vogelaar weer beschikbaar.

 8. De ANWB Vogelgids van Europa is op dit moment (9 februari 2016) in herdruk. Wanneer de herdruk zal verschijnen is nog niet bekend. Op Bol.com bieden diverse aanbieders ‘zo goed als nieuwe’ exemplaren aan. Maar let op: het betreft vaak oude drukken en bovendien worden woekerprijzen gevraagd. Ik heb navraag gedaan bij de uitgever wanneer de nieuwe druk verschijnt, maar dat is ook de uitgever nog niet bekend. Ik plaats een melding zodra ik zie dat de beste vogelgids van dit moment weer verkrijgbaar is. Groeten, Jako

Comments are closed.