Recensie: ANWB Vlindergids, Heiko Bellmann

Voor me ligt een kloeke vlindergids: de ANWB Vlindergids van insectenkenner Heiko Bellmann. Het unieke aan deze gids is dat hij nachtvlinders combineert met dagvlinders. Het rupsenoverzicht en de vermelding van waardplanten zijn toevoegingen die in vrijwel alle andere gidsen ontbreken.

De ANWB staat bekend om zijn kwaliteitsgidsen. De meest bekende is natuurlijk de ANWB Vogelgids van Europa. Alom beschouwd als de beste vogelgids van dit moment. Maar de serie bevat nog een aantal delen. De ANWB Amfibieën- en reptielengids bijvoorbeeld. En de ANWB Bloemengids. En dus de ANWB Vlindergids. Alle gidsen in de serie hebben gemeen dat ze fraaie afbeeldingen combineren met gedetailleerde en uitgebreide beschrijvingen.

In de ANWB Vlindergids vind je meer dan 300 vlinders en hun rupsen. Dat vind ik wel mooi hoor. Bekijk de informatie bij de aardbeivlinder maar eens. Je ziet een meer dan levensgrote foto van de vlinder met daarnaast de rups. In de beschrijving gaat de aandacht uit naar het uiterlijk van de vlinder en de rups. De waardplanten worden uitgebreid opgesomd, aangevuld met het biotoop waar hij voorkomt en interessante wetenswaardigheden. Bij de aardbeivlinder lees je dat de jonge rups een helft van een blad omvouwt waardoor een schuilplaats ontstaat.

Dan door naar het overzicht van de waardplanten. Dat kunnen bomen zijn, struiken en natuurlijk kruidachtige planten. Bij elke waardplant worden de vlindersoorten vermeld die er hun eitjes op leggen. Bij de wijnruit lees de dat de koninginnenpage van deze plant afhankelijk is. En heel handig: de bladzijde waarop je de informatie over de koninginnenpage aantreft wordt ook vermeld. Overigens kun je dit deel van de vlindergids ook als een plantengids beschouwen, want ook de waardplanten worden duidelijk afgebeeld en beschreven.

argusvlinder uitsnede

Wat ik het sterke vind van de ANWB Vogelsgids is de combinatie van uitgebreide omschrijving en de overduidelijke foto’s van vlinder en rups. Dat de gids 300 soorten beschrijft, betekent dat je er de meest voorkomende soorten in aantreft. Ben jij gericht op deze soorten, dan heb je hier een dijk van een vlindergids aan. Wil je echter overal in Europa vlinders kijken en ook de zeldzame soorten kunnen determineren, dan kun je mijn inziens beter de Veldgids Dagvlinders aanschaffen. Die bevat nu werkelijk álle soorten dagvlinders die je op het Europese continent kunt zien.

Ondanks dat: de ANWB doet zijn reputatie eer aan met deze vlindergids. Echt een kwaliteitsgids. Ik kijk nu al uit naar de zomer.

ANWB Vlindergids / Heiko Bellmann / Kosmos Uitgevers / luxe paperback

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)