Recensie: ANWB Paddenstoelengids, Markus Flück

Markus Flück is dé paddenstoelenkenner van Zwitserland. Hij is dan ook bij uitstek geschikt om een paddenstoelengids voor een brede groep natuurliefhebbers samen te stellen. En dat deed hij. Ben je liefhebber van paddenstoelen en wil je de meest voorkomende soorten herkennen, dan is de ANWB Paddenstoelengids een aanrader. Je vind in deze fijne veldgids de 270 meest voorkomende paddenstoelen in West- en Midden-Europa. Je kunt er dus ook de grens mee over.

De ANWB Paddenstoelengids ligt lekker in de hand

Het eerste dat me opvalt aan de ANWB Paddenstoelengids is dat hij zo lekker in de hand ligt. Dat komt door de soepele kaft en het formaat van de pagina’s. Het tweede dat me opvalt is dat Markus Flück zo veel achtergrondinformatie geeft in zijn gids. Over hoe paddenstoelen leven, waar je ze het beste kunt vinden, hoe je zelf paddenstoelen kunt kweken, hoe paddenstoelen leven en zich vermeerderen, enzovoorts. Wil je meer weten over paddenstoelen dan alleen de namen, dan is de ANWB Paddenstoelengids een uitermate belangrijke informatiebron.

Handige determinatiesleutels

Het derde dat opvalt, en eigenlijk zou dat het tweede moeten zijn, zijn de handige determinatiesleutels aan de binnenzijde van de voorkant. De flappen vallen handig open en elke centimeter is benut om je van praktische informatie te voorzien. De flappen van de achterzijde bieden op diezelfde manier praktische informatie. In dit geval over het conserveren van paddenstoelen en een overzichtelijke kalender met daarop bij een groot aantal eetbare soorten de beste tijd om ze te plukken. Wist je dat je zelfs in hartje winter paddenstoelen kunt plukken? Je ziet in één oogopslag welke soorten, maar ik verklap je alvast dat het Gewoon fluweelpootje één van die wintersoorten is.

Voor de gewone natuurliefhebber

Het hart van de ANWB Paddenstoelengids wordt natuurlijk gevormd door de soortbeschrijvingen. Zoals ik hierboven al aangaf, 270 in totaal. Daarmee is de ANWB Paddenstoelengids verre van compleet. Je moet weten dat er in West-Europa duizenden soorten paddenstoelen voorkomen. Die allemaal in één gids vatten is ondoenlijk. Markus Flück richt zich dan ook op de meest voorkomende soorten. Dat is voldoende voor de gewone natuurliefhebber. Hij doet dat op bijzonder grondige wijze, zoals je mag verwachten van een veldgids van de ANWB. Deze gidsen hebben een naam hoog te houden en bieden altijd kwaliteit.

Eetbaar en niet-eetbaar

Een van de eerste dingen die bij de soortbeschrijvingen opvalt is het symbooltje voor eetbaar/niet-eetbaar/giftig. Een belangrijk gegeven voor wie paddenstoelen wil oogsten. Een praktijk die in het bosrijke Zwitserland misschien niet zo heel erg is, maar die ik in Nederland maar niks vind. Sommige paddenstoelen komen alleen nog onder de grond voor als sporen of blijven ontzettend klein, omdat ze niet tot volle wasdom komen. Ik zou zeggen: geniet van de paddenstoelen en laat ze lekker staan zodat anderen zich er ook over kunnen verwonderen. En koop in de supermarkt een bakje champignons of oesterzwammen.

De soortomschrijving is verder heel gedetailleerd, maar wel toegankelijk geschreven. Kenmerken als hoed, lamellen, steel, vlees, sporen, eetbaarheid, voorkomen en interessante wetenswaardigheden worden beknopt beschreven. De foto’s zijn bij elke soort groot en overduidelijk. Hier is duidelijk een professionele fotograaf bezig geweest.

Bloemen van de herfst
jako van gorsel de visdief

Paddenstoelen worden ook wel ‘bloemen van de herfst’ genoemd en daar ben ik het helemaal mee eens. Kijk maar eens naar de prachtige foto’s in de ANWB Paddenstoelengids. Paddenstoelen zijn organismen waar veel mensen van kunnen genieten door er naar te kijken. Het is nu volop herfst en het weer is afwisselend droog en regenachtig. Met name dat laatste is goed nieuws voor paddenstoelen. Natte omstandigheden zijn ideaal voor schimmels. En dus: als het regent, lekker naar buiten. Het bos in, op zoek naar paddenstoelen. Met de ANWB Paddenstoelengids in je rugzak. Want een paddenstoel die je niet herkent, dat kan niet. Je kunt het ook anders aanpakken: maak een paar duidelijke foto’s van de paddenstoel en zoek thuis de naam erbij. Heb je na je wandeling ook nog plezier aan de paddenstoelen die je onderweg tegen bent gekomen. Twee keer plezier, dat is altijd prettig.

ANWB Paddenstoelengids / Markus Flück / Kosmos Uitgevers / paperback

De beste paddenstoelengidsen van dit moment:

Beschrijft 130 algemene soorten die je in stad, dorp en tuin kunt tegenkomen.

Korte, toegankelijke beschrijvingen en fraaie kleurenfoto's.

Met QR-codes naar meer informatie.

Compact formaat en dus makkelijk mee te nemen én te doorzoeken.

Beschrijft 270 veel voorkomende paddenstoelen in West en Midden-Europa.

In de vermaarde reeks natuurgidsen van de ANWB.

Beschrijft maar liefst 1.200 paddenstoelen die in Midden-Europa voorkomen.

Duidelijke en gedetailleerde kleurenfoto’s.

Vermelding van giftig en eetbaar.

Meest uitgebreide veldgids paddenstoelen in één band.

Ook verkrijgbaar als e-book.

Dit eerste deel in een tweeluik beschrijft 500 algemene soorten plaatjeszwammen en boleten.

Praktische determinatiesleutels vergemakkelijken de herkenning.

Duidelijke en gedetailleerde kleurenfoto's.

Kwaliteit gegarandeerd.

Het tweede deel in een tweeluik beschrijft ca, 420 beker-, buik-, gaatjes-, kern-, knots-, koraal-, korst-, stekel- en trilzwammen die in Nederland voorkomen.

Onovertroffen kwaliteit.

Beschrijft 160 paddenstoelen die je aan de zeereep kunt tegenkomen.

Dé paddenstoelengids voor paddenstoelen in de duinen en langs de kust.

Veelomvattend met ontzettend veel achtergrondsinformatie.

Beschrijft de honderd meest voorkomende soorten paddenstoelen in Nederland.

Gericht op herkenning in het veld. Duidelijke beschrijvingen, meerdere gedetailleerde foto's per soort.

Uitgebreide determinatiesleutels.

Zeer geschikt voor beginnende liefhebbers van paddenstoelen.

Beschrijft de 127 veel voorkomende soorten.


Gericht op de 'gewone' natuurliefhebber. 

Heel praktisch en overzichtelijk opgezet.

Een heel betaalbare gids.

Zeer geschikt voor beginnende liefhebbers van paddenstoelen.

Handig veldgids die 450 soorten Europese paddenstoelen beschrijft.

Richt zich uitsluitend op de meest voorkomende soorten.

Heel makkelijk mee te nemen tijdens wandelingen door bos en park.Deze compacte zakgids bespreekt ongeveer 130 soorten met als speciale insteek: is deze paddenstoel eetbaar, giftig of niet-giftig?

Heldere uitleg, duidelijke foto's.  

Geschikt voor het herkennen van paddenstoelen in tuin en park.

Beschrijft ongeveer 500 soorten paddenstoelen.

Een gids met uitgebreide determinatiesleutels.

Let op: geen illustraties van de soorten. 
Handige basisgids voor iedereen die meer over eetbare paddenstoelen en (giftige) dubbelgangers wil weten.

Beschrijft de beste vindplaatsen, herkenning, verzamelen, bewaren en bereiden.

Beschrijft de belangrijkste soortgroepen en eetbare soorten. 

Duidelijke foto's.

Niet meer dan een basisgids voor wie de gewone 'huis-tuin- en park' soorten wil herkennen.

Wie meer wil, die kiest één van de gidsen hierboven.