Recensie: ANWB Paddenstoelen wandelboek, Quinten Lange

Paddenstoelen. Je vindt ze overal en in elk jaargetij. Op bomen, tussen bladeren, op de grond en in het gras. Sommige ruiken lekker, andere stinken een uur in de wind. Jong en oud vindt ze fascinerend. En in de oudheid vond men ze soms ronduit eng. Maar nu niet meer, en zoeken we massaal naar paddenstoelen. Soms zo massaal dat ze even massaal worden weggeplukt. Welnu, wil je paddenstoelen ontdekken, neem dan het ANWB Paddenstoelen wandelboek ter hand. 

Het ANWB Paddenstoelen wandelboek is een veldgids en wandelboek in één. Twintig veel voorkomende paddenstoelen worden uitgelicht. Fraai gefotografeerd en soms getekend. De omschrijving per soort is heel ruim, in de meeste vallen twee volle pagina’s. Je komt dan ook veel te weten over de verschijningsvorm, de biologie van de soort en de eventuele cultuur-historische achtergronden van bijvoorbeeld de naam. Zo filmde ik dit weekend het judasoor, één van de twintig soorten in het ANWB Paddenstoelen wandelboek. Wil je weten hoe deze paddenstoel aan zijn naam is gekomen, lees dan de gids. Het heeft met Judas Iskariot te maken, een van de beroemdste verraders in de wereldgeschiedenis.

De auteur huldigt overigens het principe dat de beste paddenstoel een paddenstoel in het wild is. Niet plukken dus. Ik ben het roerend met hem eens. Hou je van paddenstoelen door je eten, koop ze dan bij de supermarkt of in een gespecialiseerde winkel. Gekweekte welteverstaan. Wilde paddenstoelen horen in de natuur en niet op je bord. Er zijn gebieden waar je geen enkele eetbare paddenstoel meer ziet. Allemaal weggeplukt. Doodzonde.

Wil je weten wat goede gebieden zijn om (bijzondere) paddenstoelen te ontdekken, dan is het ANWB Paddenstoelen wandelboek een ideaal boekje. Liefst tien wandelroutes worden aan je gepresenteerd, compleet met wat cultuurhistorische uitleg en natuurlijk praktische informatie. Je wordt gewezen op gebieden in alle windstreken van het land. Zelfs in het noorden, in het Lauwersmeer, kun je zeldzame soorten vinden. Maar ook in Utrecht, de Achterhoek, Noord-Brabant, Noord-Limburg, Zuid-Holland en Noord-Holland vind je interessante wandelroutes.

Het ANWB Paddenstoelen wandelboek is een leuk paddenstoelengidsje. Het aantal soorten dat wordt beschreven is natuurlijk heel beperkt. Dit is dan ook een veldgidsje voor wie uitsluitend is geïnteresseerd in de meest voorkomende soorten. Ik vind het gidsje vooral van belang voor wie op zoek is naar een natuurgebied waar je bijzondere paddenstoelen kunt zien. En dat zijn stuk voor stuk gebieden waar iedereen met veel plezier zal rond wandelen. Of je nu van paddenstoelen houdt, of van vogels of van frisse lucht. Een ding is me weer duidelijk gemaakt vanavond: paddenstoelen zijn het bekijken meer dan waard.

ANWB Paddenstoelen wandelboek / Quinten Lange / Uitgeverij ANWB / paperback

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars:

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Het meest populaire model van dit moment onder beginnende vogelaars. De kwaliteit is uitstekend, de prijs aantrekkelijk.

Compact ontwerp.

Relatief licht: nog geen 600 gram.

Lenzen zijn voorzien van meerdere coatings, dus een helder beeld.

Het goedkoopste model in dit overzicht. Het ultieme instapmodel voor de beginnende vogelaar.

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Een verrekijker die ook in verschillende testen komt bovendrijven als beste in zijn prijsklasse. 

Heel gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Een van de goedkopere modellen in dit overzicht. Het ultieme instapmodel.

De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings en leveren daarmee een helder beeld.

30 jaar fabrieksgarantie.

Een niveautje hoger door de nog betere coatings op de lenzen.

Waterdicht en stikstofgevuld (tegen condensvorming).

Eenvoudig en nauwkeurig scherpstellen.

Een hoogwaardig model van een gerespecteerd fabrikant. 

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Met een prijs van net boven de € 200 is dit een kwalitatief goede verrekijker tegen een heel aantrekkelijke prijs. 


Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Door de high-definition een uitzonderlijk natuurgetrouwe en kleurrijke weergave tegen een redelijke prijs.

Dit model gaat een stapje verder dan het basismodel van de Vortex Diamondback (zie nummer 3 in dit overzicht).

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Echt een klasse beter dan de modellen hierboven. En daarmee ook een paar honderd euro duurder. Ook een geweldig model van Bynolyt.

Zeer hoge beeldkwaliteit en scherp stellen op 2 meter.

Dit model kan tegen een stootje en een regenbui.

In dit overzicht van de beste verrekijkers voor beginnende vogelaars is dit ook een klasse-model. Valt in een hogere prijsklasse, maar daar krijg je een hoogwaardige verrekijker voor die een levenlang meegaat.