De ANWB Natuurgids is nou echt een veldgids voor de allround natuurliefhebber. Ben je geïnteresseerd in dier én plant, dan vind je in deze natuurgids beschrijvingen én prachtige afbeeldingen van de meest voorkomende dieren en planten in Europa. De eerste editie van de ANWB Natuurgids verscheen jaren geleden. In 2015 verscheen de geheel vernieuwde editie. Het resultaat mag er zijn.
Zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën, vissen en ongewervelde dieren, je komt ze allemaal tegen in de ANWB Natuurgids. De dieren zijn duidelijk gerangschikt op kleur, dat is handig zoeken én snel vinden. Elke soort wordt afgebeeld met een of meer kleurenfoto’s en soms een illustratie. De omschrijvingen per soort zijn beknopt en heel toegankelijk. Wat ik hier schrijf geldt ook voor de planten en bomen die in deze gids worden vermeld. Die worden op eenzelfde schitterende manier weergegeven. Er worden maar liefst 1024 dier- en plantensoorten besproken in de ANWB Natuurgids en daarmee is dit een gids waarmee je heerlijk door Europa kunt toeren.
De nieuwe editie is echt een enorme verbetering ten opzichte van de vorige. Dat zit hem vooral in de opzet van de gids: per pagina’s worden twee soorten besproken (in de vorige editie soms wel vijf) en de afbeeldingen van de soorten worden op een heel aansprekende manier weergegeven. De ANWB Natuurgids is een prachtig vormgegeven veldgids annex naslagwerk. De foto’s en illustraties zijn stuk voor stuk haarscherp en een lust om naar te kijken. De vormgever(s) hebben in mijn ogen echt een prestatie van formaat geleverd. De ruime opzet heeft slechts één nadeel: het is een behoorlijk omvangrijke veldgids die maar liefst 544 pagina’s telt. Maar laat je zeker niet afschrikken: wat is er mooier dan van tijd tot tijd deze natuurgids eens door te bladeren? Ook kinderen zullen er vast van genieten. Een gids als deze is trouwens typisch een gids voor wie snel een dier of plant wil herkennen. De echte kenner zal al snel behoefte hebben aan een veldgids met meer diepgang. Maar dat doet niets af aan de kwaliteit van deze gids. Voor de gemiddelde natuurliefhebber is dit echt een prachtige allroundgids.
De ANWB Natuurgids kan bovendien tegen een stootje. Het is een paperback, dus geen harde kaft. Ideaal om in een rugzak mee te nemen dus. Speciaal voor het buitenleven zit de gids in een stevige plastic hoes. Waterbestendig dus.
Tot slot ook nog een zekere verbazing: hoe kan een veldgids van 544 pagina’s die zo top is vormgegeven zo aantrekkelijk geprijsd zijn?
Ben je geïnteresseerd in wilde dieren én planten, dan is de ANWB Natuurgids een schitterende allroundgids. Je zult er zeker van genieten.
Vergelijking met de Dieren- en plantengids voor onderweg
De ANWB Natuurgids heeft grofweg dezelfde opzet als de Dieren- en plantengids voor onderweg van Wilhelm Eisenreich en Alfred Handel. Het grootste verschil is dat de ANWB Natuurgids iets meer soorten bespreekt: 1024 in plaats van ongeveer 800. Hoe meer soorten, hoe langer je moet bladeren. Maar ja, je kunt wel veel meer dieren en planten op naam brengen. En ik moet je eerlijk gezegd bekennen dat ik een lichte voorkeur heb voor de opzet van de ANWB Natuurgids. Die plaatst de afbeeldingen namelijk netjes in de tekst. En bovendien is het taalgebruik in de ANWB Natuurgids iets toegankelijker dan in de Dieren- en plantengids voor onderweg. Ook vind ik de vormgeving van de ANWB Natuurgids iets fraaier. Welke gids je aanschaft, blijft altijd een persoonlijke keuze, maar ik hoop dat ik je met deze vergelijking een beetje heb geholpen bij het maken van een keuze.
ANWB Natuurgids / Volker Dierschke / ANWB / Paperback
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |