anwb insectengids heiko bellmann

Recensie: ANWB Insectengids, Heiko Bellmann

Nog altijd vormen insecten wereldwijd de grootste familie ter wereld. Neem alleen al de familie van de kevers. Onnoemelijk veel zijn er. En als het je dichterbij huis wil houden: als je alle nachtvlinders die in ons land voorkomen wilt zien, ben je zo ongeveer je hele leven bezig. Neem ook nog eens in gedachten dat insecten heel belangrijk zijn in de voedselketen en je weet: insecten zijn het waard om bekeken te worden. En dan wil je ze natuurlijk ook herkennen. Dat kan nu met de ANWB Insectengids, een geweldige gids om ongeveer 900 insectensoorten te herkennen.

Tja, wereldwijd leven er ongeveer een miljoen insectensoorten. Dat is te veel voor een veldgids. Zelfs alle insecten in Nederland passen niet in één boek. Daarom biedt de ANWB Insectengids een overzicht van de meest voorkomende insecten. Dat zijn er nog altijd zo’n 900. Staat een insect dat je ziet er onverhoopt niet in, dan wijst de ANWB Insectengids je in elk geval in de goede richting. Mijn ervaring is dat je er vervolgens met een paar gerichte zoekopdrachten in Google dan wel uitkomt. Tip: zoek ook in het Engels. Heb je vervolgens een Latijnse naam te pakken, dan in het Nederlands gaan zoeken.

anwb insectengids heiko bellmann

De ANWB Insectengids begint met een paar uitstekende inleidende hoofdstukken. Over de lichaamsbouw van insecten en over de gedaantewisseling van deze bijzondere dieren. De lichaamsbouw is heel belangrijk om te weten, want soms komt het aan op details. Een extra spoor op de tibia (het scheenbeen) kan de doorslag geven. Of een palp die zwart is in plaats van wit of rood. Ik heb me een aantal keer suf gezocht naar de juiste soort parelmoervlinder. Daarvan heb je er ook een paar die zo erg op elkaar lijken, dat je het verschil met bloot oog haast niet ziet. Dan dus een foto maken en die thuis flink uitvergroten op zoek naar de kenmerkende verschillen.

Terug naar de ANWB Insectengids. Je hebt allerlei insectenordes en die worden ook aan je voorgesteld. Van de orde der kakkerlakken tot die van de bidsprinkhanen. Plantenluizen en vliesvleugelingen eveneens. En zo nog een groot aantal ordes. Ik vind insecten zo fascinerend dat ik in de zomer overstap op het filmen van deze wriemelende dieren. Vooral dagvlinders hebben mijn interesse.

De 900 insectensoorten in deze lijvige veldgids  worden in beeld gebracht door ruim 1.500 afbeeldingen. Dat is echt heel veel hoor. En de foto’s zijn ook nog eens groot en haarscherp. Van sprinkhaan tot mot tot dagvlinder en oorwurm, alles staat erin. Evenals een aantal soorten spinachtigen. Die laatste zijn formeel geen insecten, maar een kniesoor die daar om maalt. Ze zijn ook klein en er staan vaak insecten op hun menu. Dat spinachtigen een paar poten extra hebben, doet aan hun schoonheid niet af.

Ik ben erg onder de indruk van de ANWB Insectengids. De serie ANWB-veldgidsen neemt een aardige omvang aan. De bekendste is natuurlijk de ANWB Vogelgids voor Europa. Ook de insectengids doet de reputatie eer aan. Een van de beste insectengidsen die ik ken. Ga je voor insecten het veld in, dan deze mee in de rugzak. Dit is trouwens de geactualiseerde versie van de eerdere editie van de Insectengids van Heiko Bellmann.

ANWB Insectengids / Heiko Bellmann / Kosmos Uitgevers / paperback

recensie stille aarde dave goulson

PS.
Mocht je denken dat we best zonder insecten leven kunnen, dan zou ik je kop maar eens snel uit het zand halen. De enorme achteruitgang van insectenpopulaties gaat maar door en heeft desastreuze gevolgen voor al het leven op aarde. De bekende Engelse insectendeskundige Dave Goulson schreef er een alarmerend boek over: Stille aarde. Hoe we insecten van de ondergang kunnen redden. Lees hier mijn recensie over Stille aarde.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)