anwb insectengids heiko bellmann

Recensie: ANWB Insectengids, Heiko Bellmann

Nog altijd vormen insecten wereldwijd de grootste familie ter wereld. Neem alleen al de familie van de kevers. Onnoemelijk veel zijn er. En als het je dichterbij huis wil houden: als je alle nachtvlinders die in ons land voorkomen wilt zien, ben je zo ongeveer je hele leven bezig. Neem ook nog eens in gedachten dat insecten heel belangrijk zijn in de voedselketen en je weet: insecten zijn het waard om bekeken te worden. En dan wil je ze natuurlijk ook herkennen. Dat kan nu met de ANWB Insectengids, een geweldige gids om ongeveer 900 insectensoorten te herkennen.

Tja, wereldwijd leven er ongeveer een miljoen insectensoorten. Dat is te veel voor een veldgids. Zelfs alle insecten in Nederland passen niet in één boek. Daarom biedt de ANWB Insectengids een overzicht van de meest voorkomende insecten. Dat zijn er nog altijd zo’n 900. Staat een insect dat je ziet er onverhoopt niet in, dan wijst de ANWB Insectengids je in elk geval in de goede richting. Mijn ervaring is dat je er vervolgens met een paar gerichte zoekopdrachten in Google dan wel uitkomt. Tip: zoek ook in het Engels. Heb je vervolgens een Latijnse naam te pakken, dan in het Nederlands gaan zoeken.

anwb insectengids heiko bellmann

De ANWB Insectengids begint met een paar uitstekende inleidende hoofdstukken. Over de lichaamsbouw van insecten en over de gedaantewisseling van deze bijzondere dieren. De lichaamsbouw is heel belangrijk om te weten, want soms komt het aan op details. Een extra spoor op de tibia (het scheenbeen) kan de doorslag geven. Of een palp die zwart is in plaats van wit of rood. Ik heb me een aantal keer suf gezocht naar de juiste soort parelmoervlinder. Daarvan heb je er ook een paar die zo erg op elkaar lijken, dat je het verschil met bloot oog haast niet ziet. Dan dus een foto maken en die thuis flink uitvergroten op zoek naar de kenmerkende verschillen.

Terug naar de ANWB Insectengids. Je hebt allerlei insectenordes en die worden ook aan je voorgesteld. Van de orde der kakkerlakken tot die van de bidsprinkhanen. Plantenluizen en vliesvleugelingen eveneens. En zo nog een groot aantal ordes. Ik vind insecten zo fascinerend dat ik in de zomer overstap op het filmen van deze wriemelende dieren. Vooral dagvlinders hebben mijn interesse.

De 900 insectensoorten in deze lijvige veldgids  worden in beeld gebracht door ruim 1.500 afbeeldingen. Dat is echt heel veel hoor. En de foto’s zijn ook nog eens groot en haarscherp. Van sprinkhaan tot mot tot dagvlinder en oorwurm, alles staat erin. Evenals een aantal soorten spinachtigen. Die laatste zijn formeel geen insecten, maar een kniesoor die daar om maalt. Ze zijn ook klein en er staan vaak insecten op hun menu. Dat spinachtigen een paar poten extra hebben, doet aan hun schoonheid niet af.

Ik ben erg onder de indruk van de ANWB Insectengids. De serie ANWB-veldgidsen neemt een aardige omvang aan. De bekendste is natuurlijk de ANWB Vogelgids voor Europa. Ook de insectengids doet de reputatie eer aan. Een van de beste insectengidsen die ik ken. Ga je voor insecten het veld in, dan deze mee in de rugzak. Dit is trouwens de geactualiseerde versie van de eerdere editie van de Insectengids van Heiko Bellmann.

ANWB Insectengids / Heiko Bellmann / Kosmos Uitgevers / paperback

recensie stille aarde dave goulson

PS.
Mocht je denken dat we best zonder insecten leven kunnen, dan zou ik je kop maar eens snel uit het zand halen. De enorme achteruitgang van insectenpopulaties gaat maar door en heeft desastreuze gevolgen voor al het leven op aarde. De bekende Engelse insectendeskundige Dave Goulson schreef er een alarmerend boek over: Stille aarde. Hoe we insecten van de ondergang kunnen redden. Lees hier mijn recensie over Stille aarde.

De beste verrekijker van dit moment

De Vortex Diamandback HD 10x42 is vernieuwd. Wat mij bij het testen opviel was het stoere uiterlijk, de heerlijke handligging en het heldere beeld. De vormgeving vind ik uitgekiend. Ik ben heel enthousiast over deze verrekijker en dus is dit voor mij hét instapmodel voor beginnende vogelaars en 'gewone' natuurliefhebbers.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Een comfortabel laag gewicht en biedt een haarscherp beeld. Dit is met de Vortex Diamondback  en de Nikon Prostaff P7 dé verrekijker voor beginnende vogelaars en 'gewone' natuurliefhebbers.

Nikon is voor mij een merk waar ik niet direct aan denk als ik aan verrekijkers denk. Maar test ik een Nikon verrekijker dan valt me altijd op hoe contrastrijk en helder de beelden zijn. En dat geldt ook voor het vernieuwde model Nikon Prostaff P7 8x42.

GPO is één van de meest populaire merken van dit moment. De makers hebben hun sporen verdiend in de wereld van de verrekijkers. In het middensegment is dit een heel gunstig geprijsde verrekijker die en rustig en haarscherp beeld levert. 

Nikon is voor mij een merk waar ik niet direct aan denk als ik aan verrekijkers denk. Maar test ik een Nikon verrekijker dan valt me altijd op hoe contrastrijk en helder de beelden zijn. Door het relatief lage gewicht biedt deze verrekijker ook nog eens een hoog gebruikscomfort.

De verrekijkers van Zeiss staan garant voor kwaliteit. In het middensegment tot € 600 is dit één van de topkijkers. Deze verrekijker levert een hoog gebruikscomfort.


GPO is één van de meest populaire merken van dit moment. De makers hebben hun sporen verdiend in de wereld van de verrekijkers. De GPO Passion HD 10x42 is in deze prijsklasse het meest betaalbare model. Het beeld is natuurgetrouw, contrastrijk en superhelder. 


Een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding in deze prijsklasse.

De verrekijkers van Leica staan heel hoog aangeschreven onder vogelaars. De modellen zijn robuust en stoer. Deze verrekijker is voorzien van hoogwaardige technologie en biedt een haarscherp beeld.

Scherp en helder beeld van rand tot rand. Dit is een echte topkijker van het gerenommeerde Amerikaanse merk Vortex. Deze kijker heet een extreem breed beeld en ligt heerlijk in de hand.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!