Recensie: ANWB Extra Waddeneilanden, Susanne Voller en Jaap van der Wal

De Waddenzee is wel het meest vermaarde natuurgebied van ons land. De eilanden zijn geliefd onder toeristen, waaronder veel natuurliefhebbers. Texel, Vlieland, Schiermonnikoog, stuk voor stuk eilanden waar het ook goed toeven is als vogelaar. Ik zit hier met een reisgidsje in mijn handen dat vijftien hoogtepunten op de waddeneilanden beschrijft, waaronder een aantal natuurgebieden: ANWB Extra Waddeneilanden.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De ANWB is een gerespecteerde uitgever van reisgidsen. Nu zijn het meestal reisgidsen die mikken op een brede doelgroep. En die brede doelgroep, dat zijn vaak helaas niet in de eerste plaats vogelaars. Vaker mensen die willen weten wat de mooiste terrasjes zijn, waar je kunt winkelen en nog meer dan dat soort vertier. Niets mis mee trouwens, het zijn heerlijke activiteiten tijdens een weekend of vakantie, maar op mijn weblog geef ik liever aandacht aan de natuur. Welnu, in het Waddengebied kun je om de natuur niet heen, en dus bespreken de auteurs van de reisgids ANWB Extra Waddeneilanden ook een aantal natuuractiviteiten.

Dit reisgidsje beperkt zich niet tot één waddeneiland, maar hopt van eiland naar eiland. Op elk eiland worden de belangrijkste praktische gegevens besproken. Bereikbaarheid per openbaar vervoer bijvoorbeeld. En horeca-gelegenheden die je beslist moet hebben bezocht en dat soort zaken. Voordeel van de gekozen opzet is dat de informatie beknopt en bondig is. Ik word altijd een beetje tureluurs van uitgebreide reisgidsen die alles tot in detail bespreken. Geef mij nog maar een paar maanden vakantie erbij, denk ik dan.

Heb je het over natuurbeleving, dan wijst ANWB Extra Waddeneilanden je ook de weg. Naar het Oude Land op Texel bijvoorbeeld, een van de mooiste delen van het eiland. En zowaar ook aandacht voor vogels kijken: in de kwelders, duinen en het bos in het westen van Texel. Een fietstocht van een daglengte wordt uitgestippeld, inclusief nachtegaal, lepelaar, kluut, bontbekplevier en andere vogels. Eco-toerisme in optima forma. Natuurlijk ontbreekt ook de rondvaart op een kotter niet, een verplicht nummer voor wie Texel bezoekt.

jako van gorsel met verrekijker

Op Vlieland gaat het aan op de Kroon’s Polders waar de eidereend broedt, in gezelschap van ongeveer zeventig andere vogelsoorten. Een apart soort natuurgebied is de ‘Sahara van het noorden’. Een enorme zandvlakte in het zuiden van Vlieland. Een befaamd natuurgebied waar militaire activiteiten nu en dan voor verstoring zorgt. Ook op Terschelling voert de fiets je langs duinpannen, zandbanken, moerasgebieden, kwelders, heide en bos die als parels van een ketting aan elkaar verbonden zijn. Op Ameland bezoek je het ongerepte landschap in het oosten. En Schiermonnikoog is een Nationaal Park op zich. Het behoeft hier geen nadere toelichting dat je ook op dit eiland kunt genieten van karakteristieke natuur. Je kunt er heerlijk wandelen zonder dat je al te veel mensen tegenkomt, is onze ervaring.

De natuur in de Waddenzee is een combinatie van zilt, zoet en zand. Met de reisgids ANWB Extra Waddeneilanden ontdek je de pareltjes op de eilanden. Korte en bondige introducties, de rest moet je zelf maar ontdekken. Eén ding staat vast: de Waddenzee heeft vogelaars veel te bieden. Maar dat wist je waarschijnlijk al.

ANWB Extra Waddeneilanden / Susanne Voller en Jaap van der Wal / ANWB / paperback