recensie anwb vogelgids

Recensie: ANWB Bosgids, Eva-Maria Dreyer

Veel mensen beleven de natuur vooral in het bos. We zoeken er naar herfstbladeren, kastanjes en vooral naar een moment van rust. Zonder dat je het misschien beseft is het bos een uniek ecosysteem waarin je heel veel soorten kunt ontdekken. Van zoogdieren, vogels tot slakken, reptielen en natuurlijk planten en paddenstoelen. De ANWB Bosgids helpt je om de meest voorkomende soorten te herkennen.

De veldgidsen van ANWB staan bekend om hun uitstekende kwaliteit. Toegankelijkheid wordt gecombineerd met een fijne presentatie. Dat is met de ANWB Bosgids niet anders. Anders dan met veelgeroemde gidsen als de ANWB Vogelgids en ANWB Paddenstoelengids, is de ANWB Bosgids een verzamelgids. En dat betekent dat je per categorie een beperkte selectie krijgt voorgeschoteld. Deze bosgids is dus vooral bedoeld voor mensen die de meest voorkomende soorten willen herkennen, zoals bijvoorbeeld de meest voorkomende vlinders en paddenstoelen. Voor de meeste mensen zal dit afdoende zijn. Maar gaan jouw bedoelingen verder dan het herkennen van de meest voorkomende soorten, dan kun je in mijn ogen beter kiezen voor een vrijwel complete soortengids.

recensie anwb vogelgids

De ANWB Bosgids is opgebouwd rond de dier- en plantensoorten die je aantreft in het bos. Zo vind je hoofdstukken over zoogdieren, vogels, kevers, vlinders, bomen en struiken, varens, paddenstoelen en veel meer.

De omschrijvingen per soort zijn kort en toegankelijk. De beschrijvingen bestaan uit drie stukken: beschrijving, leefgebied en wetenswaardigheden. Vaktermen kom ik niet of nauwelijks tegen en dat betekent dat de ANWB Bosgids geschikt is voor een breed publiek. En dat is volgens mij ook de bedoeling van de auteurs.

Sterke punten van deze natuurgids vind ik het groot aantal planten- en diersoorten die je erin aantreft. Ook de kwaliteit van de omschrijvingen en afbeeldingen mag er zijn. Dat het een allroundgids is mag duidelijk zijn. Wie zich wil verdiepen in alleen zoogdieren of alleen bomen en planten zal al snel tegen de grenzen aanlopen. Maar voor de gewone natuurliefhebber die de meest voorkomende soorten wil leren herkennen een uitstekende gids.

ANWB Bosgids / Eva Maria Wolfgang Dreyer / Kosmos Uitgevers / als paperback