Recensie: ANWB Bomengids, Joachim Mayer en Heinz-Werner Schwegler

Waar je ook komt, bomen en struiken kom je overal tegen. Ze bepalen ons landschap en doen ze dat niet, dan mis je ze al snel. Dan oogt een landschap ‘kaal’ of ‘leeg’. In bossen, tuinen en parken komen we bomen en struiken tegen. De ANWB Bomengids beschrijft de meest voorkomende bomen en heesters. Meer dan 600 soorten tref je in deze gids aan, zowel wilde als gekweekte vormen.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Snel navigeren met de kleurcodes

Al op de flappen aan de binnenkant van voor- en achterzijde wordt duidelijk dat deze gids rijk gevuld is. Je navigeert snel en eenvoudig met behulp van de kleurcodes door de gids, waarbij de auteurs vijf categorieën onderscheiden:

  1. Loofbomen met bladeren die tegenover elkaar staan of kransen vormen.
  2. Loofbomen met verspreide bladeren.
  3. Loofbomen met speciale groeivormen.
  4. Loofbomen met bladeren die naald- of schubvormig zijn.
  5. Naaldbomen.

Overzicht van de belangrijkste determinatiekenmerken

Sla je vervolgens de flap helemaal open, dan vind je een overzicht van de belangrijkste determinatiekenmerken van bomen en struiken. De duidelijke tekeningen laten zien hoe verschillende typen bloemen zijn opgebouwd. Ook de verschillende vormen van boombladeren worden duidelijk in beeld gebracht. En vroeg je je hierboven al af wat nu precies tegenoverstaande bladeren zijn, of juist bladeren in bundels, ook daar helpen de tekeningen in de flappen je bij.

Ook een aantal exoten

De ANWB Bomengids presenteert alle belangrijke soorten die van nature in Midden-Europa groeien. Maar wij mensen slepen ook met bomen en struiken over de hele wereldbol. Een aantal van die exotische soorten hebben inmiddels een vaste plek in de flora van de Lage Landen. Om deze reden zijn ook soorten die van origine niet in Nederland of België voorkomen, in deze gids opgenomen.

Uitgebreide determinatiesleutels

Mensen die zich bezig houden met planten en bomen, hebben vaak behoefte aan uitgebreide determinatiesleutels. Die tref je dan ook in de inleidende hoofdstukken aan. Het werken met determinatiesleutels vergt wel een actieve kennis van de vorm van het blad. Heb je die kennis paraat, dan kun je met behulp van de determinatiesleutels nog sneller door de gids navigeren.

recensie anwb bomengids

Voorbeeld van een omschrijving

En komen de vijf hoofdstukken met beschrijvingen en afbeeldingen van de bomen en struiken. Ik kom meteen al een exoot tegen: de Amerikaanse kornoelje. Op de foto prijkt een afbeelding van een bloeiende Amerikaanse kornoelje. De bloemen ogen roze-wit, maar in de omschrijving lees ik dat de bloemen ‘geelachtig groen’ zijn. De omschrijving is beknopt en vraagt voor mij als niet-deskundige dat ik even goed nadenk. Wat bedoelen de auteurs precies als ze verwijzen naar een bepaald kenmerk? En wat betekent het precies wanneer er staat dat ‘jonge takken nauwelijks berijpt’ zijn? Soms bevat een omschrijving een rijtje Latijnse namen. Dat maakt dat deze veldgids het meest geschikt is voor mensen die al ervaring hebben met het determineren van bomen en struiken.

De foto’s zijn duidelijk. Waar nodig vind je meerdere foto’s van een soort die dan met A en B zijn aangegeven. Het is me wel duidelijk dat deze gids ook sterk inzet op herkenning op het zicht.

Conclusie

De ANWB Bomengids is een uitgebreide veldgids om bomen en struiken op naam te brengen. Ik vind het accent op de herkenning op het zicht, dus met behulp van de foto’s heel sterk. Ik heb niet zoveel op met uitgebreide determinatiesleutels. Maar wie daarentegen wel geoefend is in het volgen van determinatiesleutels, ook die kan prima uit de voeten van deze gids. Het is wel een gids voor de meer ervaren natuurliefhebber.

ANWB Bomengids / Joachim Mayer en Heinz-Werner Schwegler / Kosmos Uitgevers / als paperback

recensie veldgids nederlandse flora henk eggelte

PS.
Ben je op zoek naar een goede planten- of bomengids, bekijk dan mijn overzicht van de beste plantengidsen van dit moment. Hier vermeld ik de beste gidsen van dit moment die je helpen bij het herkennen van bomen en planten.

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.