Recensie: ANWB Bloemengids, Margot Spohn

In de befaamde serie natuurboeken van de ANWB is een nieuw deel verschenen: de ANWB Bloemengids van Margot Spohn. Meer dan 870 soorten planten tref je er in aan. En bij de indeling is niet zozeer uitgegaan van wetenschappelijke standaarden, maar van het gebruiksgemak. Planten én gebruikers staan dus centraal en dat levert een bijzonder praktische plantengids op.

Eenvoudig zoeken op kleur

Ingewikkelde determinatiesleutels zul je in de ANWB Bloemengids niet aantreffen. In deze plantengids zoek je op kleur. Rood, wit, blauw, geel, groen/bruin. Een aparte categorie wordt gevormd door de bomen en struiken. Heel simpel dus. Je ziet in het veld een rode bloem en je bladert naar het hoofdstuk rode bloemen. Daar ga je zoeken. De kleuren zijn handig in het papier verwerkt zodat je in ene keer naar het juiste hoofdstuk bladert.

870 plantensoorten

Meer 870 planten worden in de ANWB Bloemengids besproken. De meest voorkomende soorten in Nederland uiteraard en tal van zeldzame. Afgezien van de indeling op kleuren heeft deze plantengids wel iets weg van de ANWB Vogelgids van Europa. De planten zijn geïllustreerd waarbij je op details wordt gewezen. De omschrijving per soort is kort en bondig en focust op typerende kenmerken, een korte beschrijving, het voorkomen en een wetenswaardigheid. Dat laatste element vind ik heel aardig. Dat kan over het uiterlijk gaan, maar ook over iets heel anders. Bijvoorbeeld medicinale toepassingen. Bij de jeneverbes staat bijvoorbeeld vermeld dat de vruchten (‘de jeneverbes’) etherische oliën bevatten en ongeveer 30% suiker. De jeneverbessen worden gebruikt als garnering bij wildgerechten.

Gebruikersvriendelijk

Planten determineren is zo eenvoudig niet. Ook al heb je een gebruikersvriendelijke gids als de ANWB Bloemengids in handen. Gelukkig bevat ook deze plantengids een paar inleidende hoofdstukken die ingaan op het herkennen van de planten. De teksten zijn laagdrempelig, de tekeningen duidelijk. Uit alles blijkt dat de ANWB Bloemengids een heel brede groep van plantenliefhebbers op het oog heeft. Liefhebbers die niet zozeer met een wetenschappelijke focus het veld in stappen, maar snel de meest voorkomende planten in Nederland willen herkennen. Ik sluit overigens niet uit dat deze gids een prima aanvulling is op de Heukels’ flora en de Veldgids Nederlandse Flora. Iedereen wil tenslotte liefst zo snel mogelijk een plant of bloem herkennen? De kwaliteit van teksten en afbeeldingen bieden in mijn ogen precies wat je als gebruiker nodig hebt.

Geduldige uitleg

Er blijft ondertussen nog werk aan de winkel. Neem nu het hoofdstuk over de grassen. Hoewel overal gras groeit, is dit een ingewikkelde familie. Een beetje vergelijkbaar met meeuwen. Die kom je overal tegen, maar zie het onderscheid maar eens tussen een zilvermeeuw en een Pontische meeuw. En dan heb je nog de indeling naar bloeiwijze. Die kom je ook in de ANWB Bloemengids tegen, het begin van een sterk vereenvoudigde determinatiesleutel. Zo kun je bij elke kleur onderscheid maken tussen bloemen met een bloeiwijze met hoogsten 4 bloembladen, met 5 bloembladen en met meer dan 5 bloembladen of bloemen in een korfje. Tenslotte heb je ook nog tweezijdig symmetrische bloemen. Ik vind het altijd bijzonder knap wanneer mensen in ene keer dit soort zaken op hun netvlies hebben staan. Ik kan uren turen naar bloemen en dan zie ik het nog niet. De auteur(s) van de ANWB Bloemengids nemen hun lezers daarbij geduldig bij de hand,

Conclusie

De ANWB Bloemengids is prettig uitgevoerd als luxe paperback. Soepel en met flappen dus. Elke flap bevat extra informatie. Bijna 500 pagina’s telt de gids en meer dan 2.000 tekeningen. Dat soort getallen geeft wel aan hoe uitgebreid de gids is.

Voor plantenliefhebbers is er dus een derde bloemengids van formaat verschenen. De ANWB Bloemengids is voor de ‘gewone’ plantenliefhebber een uitstekend alternatief voor bestaande gidsen met een meer wetenschappelijke insteek.

ANWB Bloemengids / Margot Spohn / Kosmos Uitgevers / paperback

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!