Recensie ANWB Basis Natuurgids – Uilen en roofvogels, Volker Dierschke

Een handig veldgidsje voor liefhebbers van roofvogels en uilen: de ANWB Basis Natuurgids – Uilen en roofvogels samengesteld door de Duitse vogelaar Volker Dierschke. In deze gids worden 52 soorten beschreven en afgebeeld. Door het compacte formaat neem je deze gids makkelijk mee. Veel ruimte neemt hij immers niet in beslag. Je kunt hem in heel Europa gebruiken.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Over de opzet van de ANWB Basis Natuurgids – Uilen en roofvogels is goed nagedacht. Via kleurcodes kun je snel navigeren door de gids. Op de blauwe pagina’s vind je de uilen, op de rode pagina’s de roofvogels en dan zijn er nog de valken die je op de groene pagina’s vindt. Wie nog nauwelijks kennis heeft over roofvogels en uilen, die wordt nog verder geholpen, want je kunt de kleuren wel weten, maar hoe weet je nu of je een uil, roofvogel of valk in je kijker hebt?

Vervolgens biedt de auteur je voor elk hoofdstuk een korte inleiding. Zo gaat hij in de inleiding over de uilen in op zaken als de roep, de actieve periode, het verenkleed, de aan- of afwezigheid van oorpluimen en de ogen. En volgen de soortbeschrijvingen. De eerste uilensoort die ik tegenkom is de kerkuil. Drie foto’s beelden hem af: zittend, een close-up van de kop en een vliegende kerkuil. De beschrijving is uitgebreid genoeg en toegankelijk. En biedt verdiepende informatie. Zo lees ik dat de kerkuil op alle continenten voorkomt (uitgezonderd de Zuidpool) en dat kerkuilen in Amerika en Zuid-oost-Azië/Australië nu als afzonderlijke soorten worden beschouwd.

recensie ANWB Basis Natuurgids - Uilen en roofvogels volker dierschke

De roofvogels vallen uiteen in gieren, arenden, buizerds, wouwen, kiekendieven en sperwers. En bij de valken gaat de auteur in de inleiding in op aspecten als het verenkleed, de grootte en de vliegstijl.

De achterflap kun je uitvouwen en dan heb je plots de vliegbeelden van de meeste soorten in beeld. Heel handig.

De ANWB Basis Natuurgids – Uilen en roofvogels is een prettig en compacte veldgids die vooral ‘gewone’ natuurliefhebbers zal aanspreken. Het is een gids die je in heel Europa kunt gebruiken, want ook soorten uit Noord, Midden, Oost en Zuid worden besproken. Dat vind ik ook een sterk punt van deze gids. Een leuke gids ook voor kinderen met belangstelling voor (roof)vogels en uilen.

ANWB Basis Natuurgids – Uilen en roofvogels / Volker Dierschke / Kosmos Uitgevers / als paperback en als e-book