Het is de tijd waarin de paddenstoelen de grond uit schieten. Het is gelukkig geen droog najaar. Het regent regelmatig en dat zorgt voor vochtige omstandigheden in de natuur. Zeker in bos en park ideaal voor de paddenstoelen! Paddenstoelen houden over het algemeen van nat. Overal kun je paddenstoelen tegenkomen, ook dichtbij huis. En daarom een gloednieuw, heel praktisch gidsje waarmee je 127 soorten snel en eenvoudig herkent: de ANWB Basis Natuurgids – Paddenstoelen van Markus Flück.
De ANWB Basis Natuurgids – Paddenstoelen maakt deel uit van de leuke serie ANWB Basis Natuurgidsen waarin ook deeltjes over tuinvogels, bloemen, bomen en insecten zijn verschenen. Stuk voor stuk zijn het gidsjes voor de ‘gewone’ natuurliefhebber die in de eigen omgeving de meest voorkomende soorten wil herkennen. En ook dit nieuwe deeltje over paddenstoelen leent zich daar uitstekend voor!
Alle deeltjes zijn volgens eenzelfde concept opgezet: met behulp van speciale kleurcodes blader je snel naar het juiste hoofdstuk waarin je dan hopelijk ook even snel de juiste soort vindt. Zo staan de groene bladzijden voor de buisjeszwammen, de blauwe voor de plaatjeszwammen en op de rode pagina’s vind je de andere paddenstoelen. Overigens zijn de blauwe pagina’s ook weer onderverdeeld in drie hoofdgroepen.
In een kort, inleidend hoofdstuk deelt de auteur enkele praktische tips voor mensen die paddenstoelen gaan plukken voor consumptie. Helaas komt deze vorm van natuuroogsten veel voor. Ik zie er eerlijk gezegd weinig in. Laat de paddenstoelen liever in de natuur staan. Daar horen ze thuis. Maar wie toch paddenstoelen wil plukken voor consumptie en niet veel ervaring heeft: beperkt je alsjeblieft tot de buisjeszwammen. Die blijken een stuk minder gevaarlijk dan andere zwammen.
En dan opent het groene hoofdstuk met de Kastanjeboleet die eetbaar blijkt te zijn. Per paddenstoelensoort worden kort een paar aspecten beschreven: de hoed, de steel, het vlees en de eetbaarheid. Onder de omschrijving vind je ook nog een typisch feitje over de betreffende soort in geval van de kastanjeboleet dat de paddenstoel zwaar besmet is met cesium-137, een metaal waarvan je niet teveel naar binnen moet werken. Het blijkt dat dit radioactieve metaal nog in onze bodem zit en wordt opgenomen door verschillende soorten paddenstoelen die in principe eetbaar zijn. Het is een erfenis van de ramp van de kerncentrale in Tsjernobyl. Nog een extra reden om paddenstoelen te laten staan waar ze staan, namelijk in de natuur. Blader ik door dan kom ik bij een paar andere boletensoorten een icoontje met een doodskop tegen. Dat belooft weinig goeds en dat kun je je bij de Satansboleet wel voorstellen. Maar ook de Pronkboleet is giftig en die heeft toch wel een vriendelijker naam…
Ik vind de ANWB Basis Natuurgids – Paddenstoelen niet alleen een heel overzichtelijke gids, het is ook een heel toegankelijke gids. Het navigeren in de gids is heel eenvoudig. Het vinden van de juiste soort ook. De foto’s bij de paddenstoelen zijn groot en duidelijk met vaak een inzetje met een vergroting van hoed, steel of ander onderdeel.
Voor de ‘gewone’ natuurliefhebber met oog voor paddenstoelen dus zeer geschikt. En ook nog eens goed betaalbaar.
ANWB Basis Natuurgids – Paddenstoelen / Markus Flück / Kosmos Uitgevers / als paperback