Bij Kosmos Uitgevers verscheen de voorbije weken een gloednieuwe serie natuurgidsjes voor ‘gewone’ natuurliefhebbers. Een tuinvogelgids, bloemengids en nu ligt in de serie ANWB Basis Natuurgidsen de editie over Insecten voor me. Ook deze gids behandelt de meest voorkomende insecten op een toegankelijke en overzichtelijke manier. Wil jij ook de insecten in jouw omgeving leren herkennen, dan is dit wellicht een geschikte gids voor jou. Hieronder maak je nader kennis met dit insectenboek.
De deeltjes in de serie ANWB Basis Natuurgidsen laten zich kernachtig omschrijven met de woorden: overzichtelijk, eenvoudig (toegankelijk) nauwkeurig en begrijpelijk. Overzichtelijk omdat de meest voorkomende soorten in beeld komen. Je zoekt je in principe dus niet helemaal suf vanwege het overweldigende aantal soorten. Eenvoudig, omdat de gids werkt met kleurcodes. De insecten zijn ingedeeld in groepen en elke groep heeft zijn eigen kleur. Zo zijn de pagina’s van de rechtvleugeligen blauw en de bladzijden van de viervleugeligen oranje. De bladzijden van de vlinders zijn roze en de vliegvleugeligen hebben een groene arcering. Inderdaad handig om snel te navigeren door de gids.
Ik ga een kijkje nemen in het paarse hoofdstuk, dat van de kevers. Het hoofdstuk wordt ingeleid met een uitleg van wat de kevers kenmerkt. De meeste kevers hebben een compact harnas, zo blijkt, een harnas van chitinepantser. Kevers hebben bovendien bijtende en kauwende monddelen, in tegenstelling tot wantsen met hun steeksnuiten. Wil je zeker weten of je een kever in het vizier hebt, tel dan het aantal antenneleedjes. De meeste kevers hebben er 10 of 11 van, maar alle kevers hebben er meer dan 4 á 5.

En dan sla ik de soortpagina’s open. De Groene zandloopkever is de eerste, gevolgd door Kettingschallebijter en Lederschallebijter. Van elke soort zie ik twee full colourfoto’s: een grote foto van de volwassen kever en een inzet van (meestal) de larve. In de toegankelijke omschrijving aandacht voor de lengte, bijzondere kenmerken, het voedsel, het biotoop en interessante weetjes. De opzet is helder en inderdaad… begrijpelijk.
Achterin de gids vind het register voor het geval je gericht op zoek bent naar een bepaalde soort. En ik ontdek dat er in deze serie ook nog deeltjes verschijnen voor wildplukken en over bomen.
Ondertussen ook nog even mijn nieuwsgierigheid bevredigen omtrent de persoon van de auteur. Roland Gerstmeier blijkt zoölogie te hebben gedoceerd. Hij verrichte onderzoek naar bodembewonende muggen. Hij houdt zich nog altijd bezig met insecten. Thans verricht hij onderzoek naar de mierkevers, een familie van kevers die vooral in tropische gebieden voorkomt. Hij blijkt heen en weer te pendelen tussen München en Namibië. Een bereisde kenner dus.
Wil je de meest voorkomende insecten in je omgeving leren herkennen, dan is de ANWB Basis Natuurgids – Insecten een prima gids. Lekker toegankelijk, haast voor iedereen geschikt. Mooi vormgegeven ook met de kleurenfoto’s en de meikever op de voorkant. En op het moment dat jouw kennis zover is gegroeid dat je toe bent aan een uitgebreide gids, dan is die ook wel weer te vinden. Prettig ook dat dit gidsje niet buitensporig hoog is geprijsd.
ANWB Basis Natuurgids – Insecten / Roland Gerstmeier / Kosmos Uitgevers / paperback
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |