Recensie: Alleen op de wereld, Hector Malot met illustraties van Charlotte Dematons

Het was toch wel groot nieuws, in elk geval in boekenland: de verschijning van de nieuwe editie van het wereldberoemde verhaal Alleen op de wereld van Hector Malot met illustraties van Charlotte Dematons. Deze uitgave werd ook nog eens verkozen tot het boek met de mooiste omslag van 2016. Het boek ligt voor me op tafel en ik kan er niet omheen: dit is echt een prachtige editie!

Alleen op de wereld van Hector Malot verscheen voor het eerst in de tweede helft van de negentiende eeuw, in 1878. Eind vorig jaar, zo’n 140 jaar later dus, verscheen de prachtige bewerking van kinderboekenschrijfster Tiny Fisscher voorzien van prachtige illustraties van Charlotte Dematons. Beide hebben hun sporen al ruimschoots verdiend. Fisscher schreef talloze kinderboeken en Charlotte Dematons won de Zilveren Penseel. Dan mag je wel iets verwachten van een heruitgave van deze wereldberoemde klassieker.

Die verwachtingen maakt het boek helemaal waar. Pak het maar eens op en blader er eens doorheen. Je zult het niet anders doen dan met grote voorzichtigheid. Wie zou zo’n fraai boek willen beschadigen? Wil je het verhaal lezen, en dat raad ik je absoluut aan, dan zal de linnen band op de rug voorkomen dat er een vouw in de sfeervolle kaft verschijnt. Aan alles is gedacht bij deze uitgave.

Voor wie het verhaal nog niet kent een hele korte samenvatting: Alleen op de wereld is het verhaal van vondeling Rémy. Hij wordt door zijn ouders aan Vitalis, een rondreizende straatmuzikant, verkocht. Dat soort praktijken komen nu in het Verre Oosten nog voor. Destijds kennelijk ook in Europa. Armoede is niet best voor een samenleving. Vitalis gaat dood en Rémy staat er alleen voor. Hij jaagt zijn geluk na, maar denkt hij het geluk gevonden te hebben, dan verliest hij het pardoes. Maar Rémy geeft nooit op, hij zet door. En op een dag… Meer vertel ik niet. Lees het boek nu maar zelf voor aan je kinderen of voor de klas. Je zult er urenlang plezier aan beleven.

Wil je meer weten over de achtergronden van Alleen op de wereld, blader dan helemaal door naar het einde van de heruitgave. Tiny Fisscher schreef een heel interessant artikel over Hector Malot. Wat ik niet wist, las ik in dit artikel, namelijk dat Malot zich liet inspireren door Robinson Crusoe. Malot schreef het boek trouwens niet in één keer. Een grote uitgever vroeg hem of hij voor een tijdschrift een verhaal in afleveringen wilde schrijven. Een kinderverhaal. De uitgever had al iets bedacht: een verhaal over kinderen op reis door Frankrijk. Zodat de kinderen de topografie van hun land beter leerden kennen. Zo gebeurde en de rest is geschiedenis. Trouwens, wil je de routes uit de delen 1 en 2 (Alleen op de wereld bestaat uit twee delen die beide in de heruitgave zijn opgenomen) op de kaart zien, open dan de voor- en achterzijde. Aan de binnenkant van de kaft zijn de kaartjes afgebeeld.

‘Kijk uit! Neem de tijd als je aan dit boek begint,’ waarschuwt de tekst op de achterzijde van Alleen op de wereld. Ik beschouw het maar als een uitnodiging: neem alsjeblieft de tijd om dit verhaal te lezen. Laat je meeslepen door dit ontroerende verhaal. En wil je na afloop ook de verfilming bekijken, ook dat kan. Kijk maar hier. Nu dan een waarschuwing van mijn kant: eerst lezen, en dan pas de film bekijken. In die volgorde en niet andersom. Echt waar, zo ‘proef’ je het verhaal het aller allerbest.

Alleen op de wereld / Hector Malot / bewerking Tiny Fisscher en illustraties van Charlotte Dematons / Gottmer / hardcover