Recensie: Alleen op de wereld, Hector Malot met illustraties van Charlotte Dematons

Het was toch wel groot nieuws, in elk geval in boekenland: de verschijning van de nieuwe editie van het wereldberoemde verhaal Alleen op de wereld van Hector Malot met illustraties van Charlotte Dematons. Deze uitgave werd ook nog eens verkozen tot het boek met de mooiste omslag van 2016. Het boek ligt voor me op tafel en ik kan er niet omheen: dit is echt een prachtige editie!

Alleen op de wereld van Hector Malot verscheen voor het eerst in de tweede helft van de negentiende eeuw, in 1878. Eind vorig jaar, zo’n 140 jaar later dus, verscheen de prachtige bewerking van kinderboekenschrijfster Tiny Fisscher voorzien van prachtige illustraties van Charlotte Dematons. Beide hebben hun sporen al ruimschoots verdiend. Fisscher schreef talloze kinderboeken en Charlotte Dematons won de Zilveren Penseel. Dan mag je wel iets verwachten van een heruitgave van deze wereldberoemde klassieker.

Die verwachtingen maakt het boek helemaal waar. Pak het maar eens op en blader er eens doorheen. Je zult het niet anders doen dan met grote voorzichtigheid. Wie zou zo’n fraai boek willen beschadigen? Wil je het verhaal lezen, en dat raad ik je absoluut aan, dan zal de linnen band op de rug voorkomen dat er een vouw in de sfeervolle kaft verschijnt. Aan alles is gedacht bij deze uitgave.

Voor wie het verhaal nog niet kent een hele korte samenvatting: Alleen op de wereld is het verhaal van vondeling Rémy. Hij wordt door zijn ouders aan Vitalis, een rondreizende straatmuzikant, verkocht. Dat soort praktijken komen nu in het Verre Oosten nog voor. Destijds kennelijk ook in Europa. Armoede is niet best voor een samenleving. Vitalis gaat dood en Rémy staat er alleen voor. Hij jaagt zijn geluk na, maar denkt hij het geluk gevonden te hebben, dan verliest hij het pardoes. Maar Rémy geeft nooit op, hij zet door. En op een dag… Meer vertel ik niet. Lees het boek nu maar zelf voor aan je kinderen of voor de klas. Je zult er urenlang plezier aan beleven.

Wil je meer weten over de achtergronden van Alleen op de wereld, blader dan helemaal door naar het einde van de heruitgave. Tiny Fisscher schreef een heel interessant artikel over Hector Malot. Wat ik niet wist, las ik in dit artikel, namelijk dat Malot zich liet inspireren door Robinson Crusoe. Malot schreef het boek trouwens niet in één keer. Een grote uitgever vroeg hem of hij voor een tijdschrift een verhaal in afleveringen wilde schrijven. Een kinderverhaal. De uitgever had al iets bedacht: een verhaal over kinderen op reis door Frankrijk. Zodat de kinderen de topografie van hun land beter leerden kennen. Zo gebeurde en de rest is geschiedenis. Trouwens, wil je de routes uit de delen 1 en 2 (Alleen op de wereld bestaat uit twee delen die beide in de heruitgave zijn opgenomen) op de kaart zien, open dan de voor- en achterzijde. Aan de binnenkant van de kaft zijn de kaartjes afgebeeld.

‘Kijk uit! Neem de tijd als je aan dit boek begint,’ waarschuwt de tekst op de achterzijde van Alleen op de wereld. Ik beschouw het maar als een uitnodiging: neem alsjeblieft de tijd om dit verhaal te lezen. Laat je meeslepen door dit ontroerende verhaal. En wil je na afloop ook de verfilming bekijken, ook dat kan. Kijk maar hier. Nu dan een waarschuwing van mijn kant: eerst lezen, en dan pas de film bekijken. In die volgorde en niet andersom. Echt waar, zo ‘proef’ je het verhaal het aller allerbest.

Alleen op de wereld / Hector Malot / bewerking Tiny Fisscher en illustraties van Charlotte Dematons / Gottmer / hardcover

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 8x42

Door Roots verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 10x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!