recensie alle ouderen naar buiten jasper de ruiter marieke dijksman

Recensie: Alle ouderen naar buiten!, Jasper de Ruiter en Marieke Dijksman

Na hun succesvolle boek Alle kinderen naar buiten komt het duo Jasper de Ruiter en Marieke Dijksman met het vervolg: Alle ouderen naar buiten. Want wat voor kinderen geldt, geldt misschien voor ouderen nog wel des te meer: de natuur is een groen medicijn. En dat terwijl meer dan de helft van de ouderen nauwelijks of zelfs helemaal niet meer buiten komt! Tijd om daar iets aan te doen.

Even kort iets over de aanleiding om het boek Alle ouderen naar buiten te publiceren. Voor oudere mensen is het allerminst vanzelfsprekend om buiten te zijn. Een kwart van de mensen die in een verpleeghuis wonen komt zelfs helemaal niet meer buiten! En dat terwijl steeds duidelijker wordt dat natuurgroen een heel positieve invloed heeft op het welzijn van ons mensen. En daarnaast: naar buiten gaan, zet je letterlijk in beweging. En het nodigt ook nog eens uit om contact te leggen met anderen. Heel concreet (voor mij ook een ontdekking trouwens, ik lees het allemaal in dit boek), de natuur:

  • werkt stress verlagend,
  • zorgt voor minder pijnervaringen,
  • zorgt voor minder eetproblemen,
  • zorgt voor minder depressies en minder slaapproblemen,
  • heeft nog een aantal heilzame werkingen.

Om ouderen te stimuleren naar buiten te gaan, de natuur in (waarbij het begrip natuur heel breed wordt gedefinieerd), stelden Jasper de Ruiter en Marieke Dijksman het boek Alle ouderen naar buiten samen. Het staat boordevol ideeën die ouderen zelf kunnen inspireren, en natuurlijk ook mensen die actief zijn met ouderen. Denk aan professionals in de ouderenzorg en aan mantelzorgers, familie en al wie een ouder iemand in zijn of haar omgeving een warm hart toedraagt.

Een van de eerste hoofdstukken biedt voor elk seizoen een aantal suggesties. Daar staan al heel leuke dingen tussen. Want let op: naar buiten, de natuur in, betekent gewoon heel leuke dingen doen. Van veel ideeën zou elk mens, hoe oud ook, al opkikkeren. Zoek je de natuur in het boerenland, dan maar eens koeien gaan knuffelen of ‘gewoon’ een paar verse eieren gaan kopen bij de boer. Als vanzelf kom je in aanraking met de de dieren op de boerderij. Om de zintuigen te prikkelen kun je met ouderen op blote voeten gaan lopen door vochtig gras, droog zand of door de modder. En een idee dat mij zeer aanspreekt is om naar het strand te gaan. Voor alle leeftijden: beestjes vangen in de zee, leuk voor mensen van 3 tot 93. Een iets zwaardere activiteit is pieren steken. Heel leuk dat dit in het boek staat. Ik heb zelf jarenlang pieren gestoken als bijverdienste. Zeven cent per worm kreeg ik, guldencenten toen nog. Bij ouderen die aan de kust zijn opgegroeid, zeker in Zeeland of het waddengebied, zal dit ongetwijfeld herinneringen los maken.

Daarna volgen een aantal thematische hoofdstukken die ook boordevol ideeën staan. Sport en spel, Eten en proeven, Natuurcreaties, Oud ontmoet jong en Natuurbeleving rond het huis zijn de thema’s. Misschien klinkt dit niet al te spannend, haast vanzelfsprekend, maar er ging voor mij toch een wereld open. Zo lees ik in het hoofdstuk over eten en proeven dat bij veel ouderen de eetlust dreigt te verdwijnen door eenzaamheid en vergeetachtigheid. Dit kun je voorkomen door van het eten met ouderen een fijn moment van de dag te maken. Doe een smaakspel, ga uit eten in de natuur of ga koken op een vuurtje. Of bereid een van de recepten die in dit hoofdstuk worden beschreven.

Zoveel inspirerende ideeën… Lastig samen te vatten. Elke begeleider, professioneel of vrijwillig, zou kennis moeten nemen van het boek Alle ouderen naar buiten. Simpelweg omdat het voor ouderen zo belangrijk is om naar buiten te gaan, de natuur in. Het zal heel veel ouderen goed doen en met hen al wie om hen heen staan. Ik wil haast zeggen: verplichte kosten voor wie actief is met ouderen.

Alle ouderen naar buiten / Jasper de Ruiter en Marieke Dijksman / KNNV Uitgeverij / hardcover

Meer inspirerende boeken voor naar buiten gaan: