Recensie: Het Albert Heijn viskookboek, Bart van Olphen

Tja, destijds koos ik niet voor niets als naam voor mijn website visdief.nl. De naam had en heeft voor mij twee betekenissen: de eerste betekenis is natuurlijk die van de ranke verschijning boven zoet en zout water. De visdief die in Nederland broedt en zo medio september naar het zuiden trekt. De naam visdief.nl staat voor mij symbool voor vogels kijken. Maar ik ben een natuurliefhebber die evenals de visdief van onderwaternatuur houdt. Bij sterke voorkeur natuur uit het zilte nat en dan bedoel ik ook nog eens: om op te eten. Ik viste namelijk regelmatig vanaf een dijk of dam in de hoop een zeetong of zeebaars te verschalken. Maar een heerlijke Zeeuwse platte oester gaat er ook wel in hoor. Dat zeevissen is dus de tweede betekenis, maar misschien kan ik beter zeggen: wás. Want vissen heb ik vanwege een schouderblessure opgegeven. Gelukkig gaat het vogels kijken onverminderd voort. Zo gek is het dus niet dat ik af en toe een kookboek zal bespreken. Een kookboek dat kwaliteit heeft én dat duurzame visvangst of viskwekerij voor ogen heeft. Zo’n prachtig kookboek is Het Albert Heijn Viskookboek van Bart van Olpen dat onlangs verscheen.

Andere geweldige kookboeken van Bart van Olphen:

koken met zeewier bart van olphen
visbijbel werken met vis

Bart van Olphen is de man achter het bedrijf Fish Tales met als slogan: We love fish, care about the ocean, inspire you. Bart van Olphen heeft een passie voor vis. Zo had hij een eigen viswinkel en werkte hij voor een aantal sterrenrestaurants in Frankrijk. Fish Tales garandeert 100% wilde vis die altijd vrij heeft geleefd in zijn natuurlijke habitat. En die ook nog eens op duurzame wijze is gevangen. De tonijn is bijvoorbeeld met de hengel gevangen en dat betekent dat er geen ongewenste bijvangst valt te betreuren. Bart van Olphen is populair op internet en werkt zelfs samen met de beroemde televisiekok Jamie Oliver. Het uitgangspunt dat vis duurzaam gevangen moet zijn, spreekt mij zeer aan. Met lede ogen zag ik letterlijk onder mijn voeten de Noordzee leeg gevist worden. Door Hollandse vissers die kilometers staand want net mogen uitzetten in de monding van de Maas. Wordt er door natuurorganisaties en Sportvisserij Nederland alles aan gedaan om onze wateren weer toegankelijk te maken voor trekvissen als zalm en steur, zetten vissers doodleuk weet ik veel hoeveel kilometer net uit in de monding van de Europoort, een van de belangrijkste toegangspoorten voor trekvis in ons land. De eerste de beste zalm die eindelijk de rivier op wil trekken, raakt al in de monding verstrikt in een net en sterft. Om over finten, elften en andere vissen maar niet te spreken. Over ongewenste bijvangsten gesproken. En dat allemaal met medewerking van het Ministerie van Economische Zaken. We hebben in Nederland toch eigenlijk wel gek beleid, nietwaar? Ook is het frustrerend om te zien hoe diezelfde vissers de laatste zeebaarzen uit het water trekken. Ook de zeebaars staat er beroerd voor door overbevissing.

het albert heijn viskookboek

Genoeg gegruweld. Nu eten. Bart van Olphen schreef een heerlijk viskookboek: Het Albert Heijn viskookboek. Prachtig gebonden met veel kleurenfoto’s en lekker kloek. En dat voor slechts een tientje! Ik zag het liggen en dacht: daar moet ik het fijne van weten. Niet dat ik zo vaak in de keuken sta, maar wel omdat ik graag vis en schelpdieren verorber. Daar kan ik dan vervolgens kort over zijn: Het Albert Heijn viskookboek van Bart van Olphen is buitengewoon inspirerend. Hou je van vis, dan is dit een heerlijk kookboek. In de omschrijving staat vermeld dat veel mensen het ingewikkeld vinden om vis te bereiden. Dat kan kloppen, maar Het Albert Heijn viskookboek is niet alleen voor hen geschikt. Elke visliefhebber zal het een inspirerend viskookboek vinden.

Bart van Olphen opent Het Albert Heijn viskookboek met een beschrijving van het benodigde keukengerei en de basisingrediënten. Ook over de combinatie vis en wijn valt het een en ander te schrijven. Gelukkig komt Van Olphen tot de slotsom dat vis ook in rode wijn kan zwemmen. Niet voor niets is dit viskookboek een samenwerking met Albert Heijn: het bevat een overzicht van duurzame gevangen en gekweekte vissen, mosselen en garnalen die je bij Appie kunt betrekken. Dan legt Van Olphen duidelijk uit wat de belangrijkste bereidingstechnieken van vis zijn. Duidelijk, want voorzien van mooie kleurenfoto’s die stap voor stap laten zien hoe je de vis kunt bereiden. Ja, en dan volgen natuurlijk de recepten, véél recepten, ongeveer vijftig. Voor ontbijt, lunch, borrel, voor- en hoofdgerechten en tot slot de sauzen. Van een ‘gewone’ Hollandse garnalencocktail tot een bijzondere Jordanese gehaktbal met andijviestamppot. Van een heerlijke garnalenpizza tot bijzondere vistaco’s. Bij elk recept staat een duidelijk uitleg en vaak een wijntip. De mooie foto’s maken Het Albert Heijn viskookboek helemaal af. Een enkele foto is buiten gemaakt. Bijvoorbeeld van een meeuw die evenveel van vis houdt als wij. Of van een stoere visser die je zijn vangst voorhoudt.

Een kleine kritische opmerking bij de recepten met tilapia en pangasius. Dit zijn twee kweekvissen uit Azië. Allereerst vind ik het zonde dat deze vissoorten worden gepromoot. Een restaurant dat deze smakeloze vis, die ook nog eens van verre komt, op de menukaart heeft staan, mijd ik het liefst. De kok in zo’n eetgelegenheid heeft nog niet begrepen dat Nederland aan de Noordzee grenst en dat in die zee de smakelijkste vissen rondzwemmen. Zeg nu zelf: schol of schar zijn toch stukken lekkerder dan deze diepgevroren armzalige stukjes witvis. En of de kweek van deze vissen zo duurzaam is… Laat ik als leek mijn oordeel maar opschorten, duurzaamheidsfreak Bart van Olphen zal zijn naam er tenslotte niet voor niets aan verbonden hebben.

Maar verder niets dan lof voor Het Albert Heijn viskookboek. Ik heb al veel gelezen over het koken van mosselen in bier. Hoewel ik bepaald geen bierliefhebber ben, moet ik me daar dit jaar eens aan gaan wagen. Onze zuiderburen zijn dol op dit recept, dan moet het wel goed zijn. Het leuke is: als je de plekjes weet, dan kun je in de Zeeuwse wateren zelf mosselen plukken. Je hebt wel een bootje nodig en soms enige duikkunsten. Verse mosselen zo uit het zilte nat, kan het beter?

Het Albert Heijn viskookboek / Bart van Olphen / JUVANO Holding B.V. / Hardcover