Recensie: Adembenemend België verrassende natuur, Wouter Pattyn

Natuurgebieden in België. Verder dan het Zwin en de Ardennen kwam ik eerlijk gezegd niet. Oké, ook de Kempen schijnt erg mooi te zijn. Maar België heeft natuurliefhebbers en vogelaars verrassend veel meer te bieden. Hoe meer naar het zuiden, hoe meer dieren je tegenkomt die je in Nederland niet of slechts zelden ziet. Wouter Pattyn schreef er een prachtig vormgegeven boek over: Adembenemend België verrassende natuur. Nou, de titel doet de inhoud meer dan recht!

Vijftien natuurgebieden in België

Het boek Adembenemend België, verrassende natuur beschrijft vijftien gebieden waar je als natuurliefhebber ontzettend veel kunt ontdekken. Vogels kijken in België is een prima idee, er valt nog veel te ontdekken bij onze zuiderburen! Van de Noordzeekust in het westen tot diep naar het zuiden, tegen de Franse grens aan toe. Zoveel verschillende regio’s in zo’n klein land: dat levert schitterende natuur op. Wouter Pattyn laat je op grootse wijze kennis maken met de mooiste natuurgebieden in Vlaanderen en Wallonië. Het accent in dit boek ligt op de fenomenale foto’s van Wouter Pattyn. Hij is een gerenommeerd natuur- en landschapsfotograaf. Het verbaast dus niet dat de kwaliteit van de foto’s super is.

Welke gebieden worden beschreven?

Even een droge opsomming van de natuurgebieden die in Adembenemend België verrassende natuur worden beschreven: het Zwin, de Oostkustpolders, de duinen van de Westkust, het Molsbroek & de Durme, het Krekengebied, de Bourgoyen & Leievallei, de Kalmthoutse Heide, het Turnhouts Vennengebied, Haspengouw, vijvergebied Midden-Limburg, Hageven-Plateaux, Averbode Bos & Heide, Vallei van de Semois, de Hoge Venen, Vallei van de Viroin. Stuk voor stuk gebieden die vanuit Nederland prima bereikbaar zijn (afhankelijk van waar je woont uiteraard).

Bij elk natuurgebied dus een groot aantal grandioze foto’s. Met daarbij natuurlijk ook een beschrijving van het gebied, de belangrijkste vogels en andere dieren die je er aantreft, veel aandacht voor de flora en heel praktisch: informatie over wandelroutes en bezoekerscentra. Overzichtelijke kaartjes maken het boek helemaal ‘af’.

Conclusie

Dat België zoveel verschillende landschappen in zich heeft, verbaast me niet, maar eerlijk gezegd was ik me daar niet echt van bewust. Zo’n gebied als de Vallei van de Viroin, het is werkelijk een supergebied voor vogelliefhebbers, maar vooral voor liefhebbers van vlinders. Grote ijsvogelvlinder, dambordje, groot geaderd witje, grote parelmoervlinder en zilveren maan zijn er (nog) te zien. België, een prachtig land waar het heerlijk vogels en vlinders kijken is.

En, groot voordeel: lekker bourgondisch. Ook op culinair gebied valt er veel te genieten van België. Ik heb al een bestemming gevonden voor een weekendje weg in mei of juni!

Adembenemend België verrassende natuur / Wouter Pattyn / Uitgeverij Lannoo / Als e-book

recensie wild van europa wouter pattyn

PS.
In zijn nieuwste boek Wild van Europa gaat Wouter Pattyn de Belgische grens over. Hij verkent twaalf spectaculaire natuurregio’s in Europa. Nee, je hoeft niet naar de Zuidpool of naar een exotische bestemming. Dichter bij huis valt ook ontzettend veel te beleven voor natuurliefhebbers! Wil je ontdekken welke Europese natuurregio’s je zeker moet hebben bezocht, lees dan mijn recensie over Wild van Europa.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!