Recensie: A birdwatching guide to France south of the Loire including Corsica, J. Crozier

Begin deze eeuw namen we ons voor de griel en ortolaan te zien en het liefst de bijeneter erbij. In Frankrijk maakten we een goede kans, dus op naar dit populaire vakantieland. Maar ook in dit uitgestrekte land moet je goed zoeken naar goede vogelgebieden en daarom schafte ik een Engelse reisgids aan: A birdwatching guide tot Frans south of the Loire including Corsica aan. Deze reisgids beschrijft de beste vogelgebieden in Frankrijk ten zuiden van de lijn Bretagne – Loire – Haute-Savoie. De eerste vogelvakantie voerde ons naar de Cévennes National Park. Met succes: op de aangewezen locaties zaten ortolaan en griel. De bijeneter zagen we echter pas een jaar later. Midden in een vakantiedorp dat niet wordt genoemd in de vogelgids. Ook met een goede vogelreisgids in de hand word je gelukkig nog verrast! Maar elke volgende vakantie naar Frankrijk ging deze reisgids mee.

Andere natuurreisgidsen voor Midden- en Zuid-Frankrijk:

vogels kijken in de camargue

J. Crozier heet de auteur van de vogelreisgids A birdwatching guide to France. Een vakman die zijn teksten doorspekt met typisch Britse humor. Hoewel de vogelreisgids in het Engels is geschreven, leest hij bijzonder prettig. De basisinformatie is gedetailleerd en de overzichtskaartjes duidelijk. Wie de Engelse vogelnamen niet paraat heeft, moet deze soms nazoeken in een vogelgids of op internet. Een vogelgids die de Engelse namen vermeld is dan een prettige aanvulling. In de bijlagen vind je een aantal overzichten waaronder die van Engelse en Franse vogelnamen. Om te communiceren met Franse vogelaars soms handig.

A Birdwatching Guide to France South of the Loire Including Corsica

Deze birdwatching guide is een ideale reisgids om vogels te kijken in Frankrijk. De volgende regio’s worden besproken: Atlantische Kust, de Pyreneëen, de Middellandse Zee, Corsica, de Franse Alpen en Centraal Frankrijk. De auteur beschrijft in elke regio de beste vogelgebieden. De beschrijvingen geven duidelijke informatie over het natuurgebied, de vogels die je er kunt zien en wandel- en autoroutes. De kaartjes zijn zwartwit en door hun eenvoud duidelijk. Veel kleurenfoto’s bevat deze reisgids niet, wel een katern in het midden van het boek. Je koopt deze reisgids dus echt voor de gedegen informatie. De reisgids bevat ook een kalender: per maand geeft de auteur aan welke gebieden je het beste kunt bezoeken. Zo kun je in de eerste week van mei het beste een bezoek brengen aan De Brenne, de Camargue, de Auvergne, vogelgebieden aan de Middellandse Zeekust en alle vogelgebieden aan de Atlantische kust. Handig bij de keuze van je vakantiestemming.

Wat ik zo goed vind aan de Birdwatching guide is dat de informatie simpelweg betrouwbaar is. Het gaat zelfs zo ver dat we op Causse Méjean in de Cévennes bij het aangegeven wandelpad inderdaad de ortolaan hoorden en zagen. De enige factor die roet in het eten kan gooien is het weer. Drie achtereenvolgende jaren gingen we in de eerste week van mei op vakantie naar de Brenne. Natuurlijk met deze reisgids in de koffer. Want ook De Brenne wordt uitgebreid beschreven in A birdwatching guide to France. De eerste twee jaar waren de bijeneters nog niet gearriveerd: het waren bijzonder koude weken voor de tijd van het jaar. De derde vakantie waren de bijeneters al wel gearriveerd, maar toen was het dan ook juist bovengemiddeld warm.

Wie op zoek is naar de beste vogelgebieden in Frankrijk, heeft met de Birdwatching guide to France south of the Loire including Corsica een uitstekende reisgids in handen. En wil je niet zo heel ver rijden, dan heb ik goed nieuws: J. Crozier schreef ook een puike vogelreisgids voor Noord-Frankrijk. Zelfde opzet, zelfde hoogstaande kwaliteit.

A birdwatching guide to France south of the Loire including Corsica / J. Crozier / Arlequin Press / paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)