Recensie: A birdwatching guide to France North of the Loire, J. Crozier

Voor vogelaars zijn sommige delen van Frankrijk een waar walhalla. Dit land is onder vogelaars vooral bekend vanwege erkende toplocaties als De Brenne en de Camargue. Toch heeft ook het noorden van Frankrijk veel goede vogelgebieden te bieden. De befaamde J. Crozier beschrijft ze in zijn al even befaamde reisgids A birdwatching guide to France North of the Loire.

 

 

 

Trek een denkbeeldige en kaarsrechte lijn van La Rochelle in Bretagne naar Genève in het oosten. Alles ten zuiden van deze lijn bespreekt J. Crozier in de door mij hoog gewaardeerde reisgids A birdwatching guide to France South of the Loire including Corsica. Deze gids heeft mij in gebieden gebracht die ik zelf nooit had ontdekt, zelfs niet met behulp van internet. Gek eigenlijk dat ik nu pas de reisgids voor Noord-Frankrijk heb aangeschaft. Kennelijk verkeerde ik in de veronderstelling dat je in Noord-Frankrijk grosso modo dezelfde vogels ziet als in ons land, en dat deze gebieden dus minder interessant zouden zijn. Wat de aanschaf nu eindelijk toch noodzakelijk maakte? Dat is heel simpel: de vakantievraag met het oog op de meimaand en de wens niet heel ver te hoeven rijden. En dan blijkt Noord-Frankrijk toch aardig dichtbij en rijk aan mooie vogelgebieden. Overigens: beide reisgidsen die ik in dit artikel noem zijn geschreven in de Engelse taal.
Welke gebieden bespreekt J. Crozier in deze reisgids? Ik noem de regio’s: Bretagne, Normandië en Het Kanaal, Parijs en omstreken, het grensgebied met België, de regio ten zuiden van Parijs en het bergachtige oosten. In deze regio’s liggen uitgestrekte vogelgebieden. Zo ligt voor de kust van Bretagne een schitterend zeevogelreservaat. In Normandië ligt een soort van super-Biesbosch, de Cotentin Marshes. Rond Parijs zijn het uiteraard de uitgestrekte bossen waar je een keur aan bosvogels treft. Tja, ten zuiden van Parijs zou ik dolgraag de Sologne in de omgeving van Orléans bezoeken. Hier broedt de visarend in grote getale. Heel merkwaardig, want de dichtstbijzijnde gebieden waar de visarend broedt liggen op honderden kilometers afstand. In de Vogezen in het oosten kun je bergvogels zien als de notenkraker, raaf en soms zelfs de alpengierzwaluw. En terwijl ik dit type stuit ik tot mijn aangename verrassing op een moerasgebied in de Jura, bij de stad Besançon, waar je de kwak, blauwborst, woudaap en cirlgors kunt zien. Dit is zomaar een kleine greep uit de vele gebieden die Crozier bespreekt in zijn reisgids A birdwatching guide to France North of the Loire.

Handig is het overzicht voorin de reisgids met per maand de beste gebieden. In oktober vliegen de eerste kraanvogels het oosten van Frankrijk binnen waar ze zullen overwinteren. Wat wel jammer is, is de volksaard van de Fransen. In het voorjaar heb je geen last van de Fransen, maar Crozier geeft aan dat het in najaar en winter soms levensgevaarlijk is om vogels te kijken in Frankrijk. Zelfs in gebieden waar de jacht verboden is, schijnt er dan lustig op los te worden geschoten. Rondvliegende kogels en hagel zijn voor vogelaars even dodelijk als voor vogels. Ook om dit soort van toestanden te voorkomen, is deze reisgids bijzonder handig.

Ondanks deze waarschuwing is Noord-Frankrijk in alle jaargetijden een razend interessant land om vogels te kijken. Verwacht in A birdwatching guide to France North of the Loire geen vrolijk opgemaakte pagina’s. Het is echt een leesboek, met per gebied een uitgebreide bespreking (waarin natuurlijk wordt aangegeven welke vogels in het gebied voorkomen) en plattegrondjes in zwartwit. De reisgids bevat een katern met kleurenfoto’s in het midden. Het overzicht van internetadressen voorin maakt het boek helemaal af.

Op slechts een paar uur rijden ligt in Noord-Frankrijk een keur aan vogelgebieden. Ontdek ze in de puike reisgids A birdwatching guide to France North of the Loire. Een perfecte voorbereiding voor je vogelreis. En heb je nog geen flauw idee welk gebied je wilt bezoeken, dan zal deze reisgids je zeker inspireren. Dat is in elk geval wel mijn eigen ervaring.

A birdwatching guide to France North of the Loire / J. Crozier / Arlequin Publications / paperback