Recensie: 52 projecten voor de stadstuinier, Bärbel Oftring

52-projecten-voor-de-stadstuinierGroen en duurzaam leven, wie wil dat niet? Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat het van belang is voor onze eigen gezondheid, voor de toekomst van onze kinderen en die van onze planeet. Veel mensen beginnen om deze reden een eigen groentetuin in de stadstuin, op het balkon of dakterras. Voor wie op zoek is naar creatieve ideeën voor de stadstuin schreef de Duitse biologe Bärbel Oftring het fraai vormgegeven boek 52 projecten voor de stadstuinier. Ze gaf het boek een toepasselijke ondertitel mee: elke week een groener leven!

button (1)

 

 

 

Elke week reikt 52 projecten voor de stadstuinier je een nieuw idee aan voor je stadstuin. Wie de weekkalender volgt, volgt meestal ook de seizoenen, en dat doet Bärbel Oftring ook. Ze zet dus in met de winter. Voor de stadstuinier het seizoen om goede voornemens te doen, voorbereidingen voor later in het jaar te treffen, of gewoonweg al te beginnen met zaaien en planten. Want een stadstuin kun je ook in je vensterbank beginnen! Voor veel mensen is de winter trouwens ook een tijd van opruimen. Je haalt de kelder leeg, of de zolder. En laten daar nou net vaak allerlei spulletjes uit te voorschijn komen die je in je stadstuin kunt inzetten! Een handige pot bijvoorbeeld, een houten kist of een verroest blik. Hergebruik van dit soort materialen is bij uitstek duurzaam en in veel gevallen ook heel decoratief. Zijn kelder of zolder al leeg, schuim dan eens een vlooienmarkt af.




Onder het mom van ‘je kunt nooit genoeg kruiden hebben’, voorziet Bärbel Oftring je van adviezen om in de winter je eigen kruiden te kweken achter het glas van de vensterbank. Mooie frisgroene kruiden in decoratieve glazen potten, het voegt op allerlei manieren iets toe aan het binnenleven. Op deze manier kun je bekende kruiden als basilicum, rozemarijn en laurier kweken, maar ook exotische kruiden als Chinese knoflook, galangawortel of bladmosterd kweken. Bärbel Oftring leidt je op een groene manier de winter door.

De lente start met een paar palletprojecten. Je ziet haast op elk bedrijventerrein wel afgedankte pallets staan. Neem er eens een paar mee en bouw er een kruidentuin of hoogperk voor verse groenten mee. Past op elk balkon en in iedere tuin. Hoe groot of klein ook. Maar goed, dan heb je kruiden of groenten in je tuin, en dan is de vraag of het nog groener kan. Wel, dat kan! Een aantal groenten moeten bestoven worden en daar heb je insecten voor nodig. Bijen en hommels bijvoorbeeld. Van een bioloog als Bärbel Oftring mag je daarom verwachten dat ze ook een voorstel doet voor een insectenrustplaats met korenbloemen, duizendblad en wilde ridderspoor in decoratieve mandjes. De bloemen zijn een lust voor het oog en lokken bijen en hommels die en passant ook je groenten bestuiven. En wie weet lok je er ook een aantal prachtige vlinders mee. Kan het groener?

In de lente zal bovendien blijken of je je goed hebt voorbereid in de winter. Heb je bijvoorbeeld triplexbakken gemaakt en in de kleuren geverfd die passen bij je huis? Zo ja, dan is de tijd aangebroken om doperwten, courgettes of wortelen te zaaien zonder dat je je rug erg belast. Bijkomend voordeel van dit soort bakken is dat je er veel minder last van onkruid in hebt. Let er wel op dat je regelmatig water geeft, want niets droogt zo snel uit als aarde in een houten bak.

Wat zie ik verder zoal voorbijkomen in 52 projecten voor de stadstuinier? Tomaten onder een paraplu, brandnetels in potten (‘energiebundels in de pottentuin’) en bonen die tegen een lelijk muurtje of hek groeien. Een bijzonder groene manier om die afzichtelijke vuilcontainers te verstoppen!

Een van de leukste ideeën in de zomer is de houten tafel met een ingebouwde plantenbak waarin je kruiden kweekt. Lekker met zijn allen aan tafel en heb je behoefte aan wat extra kruiden? Dan pluk je die ter plekke en strooi je ze over het eten dat voor je staat. Je ziet het toch meteen voor je? Nu we toch bezig zijn met ruimte besparen: begin een blikkentuin aan het hek, bouw een slamuur van lege melkpakken of vul je afgedankte schoenen met aarde en zaaigoed.

De herfst staat in het teken van de oogst en het afsluiten van het seizoen. Heb je een fruitboompje in de tuin of een of andere bessenstruik, dan is het nu oogsten geblazen. Maar voordat je kunt oogsten, zul je toch eerst moeten planten. Wist je dat er bessenstruiken bestaan waarvan je verschillende vruchten kunt oogsten? Bijvoorbeeld aal- en kruisbessen van één struik? Zeer praktisch en heel leuk om te doen met kinderen. En denk niet alleen aan je kinderen, maar ook aan de vogels. Bärbel Oftring publiceerde ook een vogelgids. Niet vreemd dus dat ze voorstelt om wat snoepstruiken voor vogels aan te planten. Tja, jammer hoor, het jaar is bijna voorbij, de winter staat voor de deur. Snel even wat plantenbakken verpakken om de planten te beschermen tegen de ergste kou. Een voedersilo bouwen voor de tuinvogels en een fraaie kerstkrans voor de donkere dagen. Maak het gezellig met de ontelbare tips die je aantreft in 52 projecten voor de stadstuinier.

52 projecten voor de stadstuinier van Bärbel Oftring is een bijzonder creatief en publieksvriendelijk boek voor de stadstuinier. Een toegankelijk boek dat beginnende én ervaren tuiniers direct uitnodigt om te lezen en te gebruiken. De ideeën zijn voor iedereen toepasbaar en vergen nauwelijks investering. En ook nog eens ontzettend duurzaam ook.

52 projecten voor de stadstuinier / Bärbel Oftring / Kosmos Uitgevers / paperback

button (1)

 

 

Boeken over wildplukken en tuinieren