recensie 500plus droombestemmingen europa Henning Aubel

Recensie: 500plus droombestemmingen Europa, Henning Aubel

Waarom zou je het ver zoeken als het dichtbij ook te vinden is? Zo’n gevoel bekroop me bij het doorbladeren van het boek 500+ droombestemmingen Europa van Henning Aubel. De titel zegt denk ik voldoende: dit is een boek waarin je meer dan 500 bijzondere vakantiebestemmingen vindt in Europa.

Droombestemmingen zijn het zelfs, volgens auteur Henning Aubel. Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw dromen. Ik droom vooral van natuurschoon, liefst een overdaad aan vogels en in de zomer aan vlinders. Met die blik bladerde ik 500+ droombestemmingen Europa door en ik moet zeggen: ik kwam inderdaad een aantal gebieden tegen die ik graag nog eens zou willen bezoeken. Maar eerlijk is eerlijk: die gebieden had ik al aardig op de korrel. Denk aan het eiland Helgoland met zijn kolonie jan-van-genten en zijn grijze zeehonden, schiereiland Rügen voor de kraanvogels en zeearenden (hoewel ik die laatste ook in Nederland kan bewonderen), Müritz, het merengebied boven Berlijn of de Camargue in Zuid-Frankrijk. Boheems Zwitserland in Tsjechië werd ook al gemeld op ons lijstje met vakantiebestemmingen. Maar ook onbekendere streken als het ruige westen van Mallorca en een tweetal nationale parken in Estland (en veel meer natuurlijke bestemmingen) worden vermeld.

recensie 500plus droombestemmingen europa Henning Aubel

En zo prijkt op elke pagina van deze wel heel uitgebreide bucketlist reizen een aantal vakantiebestemmingen. Voor liefhebbers van cultuur en natuur. Ingedeeld in vier hoofdstukken: Midden-Europa, Zuid-Europa, Noord- en West-Europa en Oost- en Zuidoost-Europa. De bestemmingen worden kort toegelicht, in één alinea, maximaal twintig regels. Ik vermoed dat internet de gedetailleerde informatie moet ophoesten, en dat zal in de meeste gevallen wel lukken.

Het is geen droge opsomming. Elke pagina is mooi vormgegeven met kleurenfoto’s, diagrammen en handige symbooltjes (die de aard van de bestemming aangeven). En zoek je liever heel droog op de naam van een land, stad of streek dan biedt het uitgebreide register je hiervoor ruim gelegenheid.

Welke landen in 500+ droombestemmingen Europa staan vermeld? Nederland, België, Duitsland, de Baltische staten, Rusland, Griekenland, Ierland, Engeland, de Scandinavische landen en natuurlijk het Iberisch Schiereiland. De Balkanlanden doen mee, evenals IJsland en Madeira. En ik zal vast hier en daar nog een land onvermeld hebben gelaten.

Je krijgt spontaan zin om op vakantie te gaan, of om op zijn minst een vakantiebestemming te kiezen. Misschien dat meer dan 500 bestemmingen je keuzestress aanjagen, maar voor mezelf zie ik het anders: lekker bladeren tot je een paar geschikte bestemmingen hebt gevonden en dan een keuze maken. Gaat vast lukken.

500+ droombestemmingen / Henning Aubel / Fontaine Uitgevers / hardcover

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)