recensie 50 dingen die je moet weten over het heelal raman prinja

Recensie: 50 dingen die je moet weten over het heelal, Raman Prinja

CameraNU.nl

Deze dagen blijf ik even in de sfeer van het heelal. Wie kan trouwens beweren dat hij ooit buiten de sfeer van het heelal zal geraken? Het is niet zo dat ik me voortdurend bewust ben het feit dat ik ergens in een immens heelal zweef, maar toch schijnt dat het geval te zijn. Daar wil de gemiddelde mens meer van weten en daarom vanavond opnieuw een boek over het heelal: 50 dingen die je moeten over het heelal van Raman Prinja.

Nadat vanmorgen mijn collega en redacteur Aart mijn recensie van Sterren kijken had gelezen, vroeg ik hem of hij nog meer boeken over de natuur of heelal op de plank had staan. Dat bleek nog het geval te zijn ook! Nóg een boek over het heelal. Het kan niet op Uitgeverij Callenbach, gerenommeerde uitgeverij van kinderboeken! Nu is het heelal een razend interessant onderwerp dat nooit verveelt. En zeker niet voor astronauten-in-de-dop. Overigens, er zijn in de serie 50 dingen die je moet weten meer interessante delen verschenen zoals over Extreem weer, Het menselijk lichaam, Uitvindingen en De Tweede Wereldoorlog.

 

In vergelijking met Sterren kijken is 50 dingen die je moet weten over het heelal iets toegankelijker. Illustraties en foto’s overheersen, en de teksten zijn een stuk korter. Prima voor hen die liever kijken dan lezen. Gezien het niveau van de teksten en de onderwerpen is ook dit boek voor kinderen in de bovenbouw.

Ook in 50 dingen die je moet weten over het heelal staan nieuwsgierigheid en fascinatie voor het onvoorstelbare heelal centraal. Het begint al in de inleiding waar ik lees dat je 200 miljard basketballen nodig hebt als je een model van onze eigen Melkweg wilt maken. En dan te realiseren dat er miljarden sterrenstelsels zijn! En al die sterrenstelsels bij elkaar zijn zo goed als leeg. Dit in te denken maakt me bijkans duizelig. En nog duizeliger maakt me het hoofdstuk over de oerknal. Binnen een paar seconden had het heelal zich uitgerold en begon het af te koelen en na ongeveer 100 seconden ontstonden er elektronen, protonen en neutronen.

Het leuke van 50 dingen die je moet weten over het heelal is dat het in de vele korte hoofdstukken heel veel onderwerpen bespreekt. Van de ontwikkeling van sterren, de levenscyclus van de zon (wees gerust, de zon heeft nog voldoende waterstof voor 5 miljard nucleaire fusiereactie, we kunnen nog even vooruit met het mensdom) tot kosmische recycling. Leuk weetje: materie van oude sterren wordt op den duur weer gebruikt om nieuwe sterren te vormen. 

Zwarte gaten, crossen op planeet Mars, asteroïden, exoplanten, de geheimen van Saturnus en natuurlijk de speurtocht naar leven passeren de revue. Maar helaas, op geen enkele andere planeet dan de Aarde is tot nu toe leven gevonden. Nog even door zoeken dus. Mocht het zover komen dat jij door de ruimte gaat zweven op zoek naar leven, dan lees je ook alvast hoe je op een komeet moet landen. Je bent dan wel zo ongeveer de eerste mens op een komeet. Er is weliswaar pas een ruimteveer op een komeet geland, maar die was onbemand. Dit bewijs van menselijk vernuft zal nooit meer terugkeren naar Aarde.

Het lijkt me een stuk veiliger om op Aarde door een ruimtetelescoop te gaan turen. Dat kan prima, want er staan verspreid over de hele planeet allerlei reuzentelescopen. Sla een blik in het heelal en wie weet ontdek je een nieuwe planeet, een zwart gat of een marsmannetje ver weg.

Voor de nieuwsgierige jonge mens met een fascinatie voor het heelal. En te oud voor dit boek ben je ook niet snel.

50 dingen die je moet weten over het heelal / Raman Prinja / Callenbach / als paperback

De beste vogelgidsen voor kinderen:


Ik weet zeker dat héél véél kinderen héél véél plezier gaan beleven aan deze vogelgids!

Sprankelend vormgegeven en een heel slimme opzet waardoor je heel snel de vogel herkent.

Met leuke opdrachten en notitielijnen. 

Voor kinderen vanaf 7 jaar.

Toegankelijke beschrijvingen van de meest voorkomende vogels in Nederland en België.

Boordevol informatie over vogels. 

Met afstreeplijst voor de soorten die je gezien hebt.

Een vogelgidsje voor kinderen die nog maar net zijn begonnen met vogels kijken.


Héél eenvoudig van opzet.

Kinderen die al wat ervaring hebben met vogels kijken, raad ik deze niet aan. Dan is deze te eenvoudig en ga door naar nummer 3.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.

Vogelgids voor alle leeftijden.

Toegankelijke beschrijven en duidelijke foto's van 142 vogelsoorten.

Handige checklist die je helpen bij het herkennen van de vogels.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.

Met deze gids leer je heel gemakkelijk de meest voorkomende soorten vogels in je tuin en het park te herkennen.

Een gids bestemd voor beginnende vogelaars die behoefte hebben aan duidelijkheid.

Beschrijft alle 192 broedvogels van Nederland en België.

Door de uitgekiende indeling kost het herkennen van elke vogel weinig moeite.

Met deze gids leer je heel gemakkelijk verschillende soorten vogels in je tuin te herkennen.

Populaire vogelgids voor jongeren, beginnende vogelaars en vakantiegangers.

Toegankelijke beschrijvingen.

Compacte en dus handzame uitvoering.

Steeds meer kinderen ontdekken hoe leuk vogels kijken is.

Vogelbescherming Nederland haalde er het Jeugdjournaal mee: met het bericht dat steeds meer kinderen vogels kijken leuk vinden. Naar aanleiding van dit bericht maakte ik een filmpje voor kinderen die geïnteresseerd zijn in vogels kijken.

Ben je op zoek naar een goede maar betaalbare verrekijker voor een kind, bekijk dan mijn overzicht van geschikte modellen. Het is een mix van verrekijkers voor jonge en oudere kinderen.