Recensie: 111 plekken in Antwerpen die je gezien moet hebben, John Reinhard en Marleen Tutenel

De serie 111 plekken die je gezien moet hebben is weer een deel rijker: dat over Antwerpen, die schitterende stad aan de Schelde. In Antwerpen komen allerlei werelden samen. Die van de mondaine wereld uit het verleden, de bourgondische van het heden en de stadsteelt van groenten en fruit op de wijze van de toekomst. De reisgids 111 plekken in Antwerpen die je gezien moet hebben laat je met even zoveel plekjes kennis maken die het bezoeken meer dan waard zijn. Ik licht er een paar uit.

Natuurlijk gaat mijn interesse uit naar de natuur rond Antwerpen. Helaas, echte natuur wordt in deze gids niet aangeprezen, terwijl de Antwerpse havens toch ook heel wat plekken kent waar je bijvoorbeeld kunt vogels kijken. Goed, dan de stadsparken bezoeken. Vanuit het Droogdokkenpark heb je een groot en groen uitkijkpunt aan de Schelde. Het groen slaat vast op het gras. ‘Natuurliefhebbers’ hebben hier volop ruimte om te barbecueën, te picknicken en op ligzetels uit te rusten. Maar de auteurs schetsen een wenkend perspectief: de komende jaren krijgt het nieuwe park tussen stad en haven een natuurlijke getijdenoever langs de Schelde, waar zich slikken en schorren zullen vormen. Daar zal zich dan toch hopelijk ook wel een enkele wadvogel gaan laten zien…

Den Botanieken Hof is ook plek waar natuur en cultuur zich verenigen. Den Botaniek staat alle seizoenen in bloei. Er zijn zo’n 2.000 plantensoorten te vinden. Nergens in Antwerpen vind je zo’n uitgebreide verzameling. Het is een groene, verstilde oase midden in de stad.

recensie 111 plekken in Antwerpen die je gezien moet hebben

Dan naar de landbouw van de toekomst: naar de stadslandbouw. Naast het Groen Kwartier in Berchem staat een bonte verzameling pakhuizen waar een keur aan creatieve en duurzame bedrijven in zijn gevestigd. Op de daken bevindt zich een stadsmoestuin van ongeveer 1.800 vierkante meter. Vijftien Antwerpse restaurants verzamelen hier de lokaal geteelde groenten en fruit. Vers geplukt, en om de hoek. Duurzamer kan haast niet. De stadsboeren gaan ecologisch te werk, daar kan menig intensief producerende boer in de Lage Landen een puntje aan zuigen. Hopelijk heeft deze vorm van duurzame landbouw een grote toekomst.

Antwerpen staat natuurlijk bekend om zijn historische gebouwen en al helemaal om zijn bourgondische inslag. De gids 111 plekken in Antwerpen die je gezien moet hebben voert je langs ontzettend veel gastronomische locaties die ik graag nog eens zou bezoeken. De kleine authentieke Bakkerij Goossens bijvoorbeeld, beroemd vanwege zijn exquise broodsoorten waaronder de beroemde roggeverdommekes.

Jan Vandewiele verdient wat mij betreft speciale vermelding. In plaats van een sportwagen te kopen, besloot hij een cursus aan de Gelato University in Bologna te volgen. Nu bestiert hij Cremerie Germaine waarin hij schepijs aanbiedt gemaakt van Antwerpse melk.

Ook een speciale vermelding voor Restaurant May’s waar je zowel Vlaams als Thais kunt eten. Een aantal jaar geleden dineerde ik met mijn broer en zijn Thaise vrouw in een Thais restaurant in Antwerpen. Geen idee of dat dit restaurant was, maar de Thaise keuken is uitstekend. Wie het toch liever bij de Vlaamse keuken houdt, kan hier ook terecht. Twee bijzondere werelden die in de keuken samenkomen…

111 plekken in Antwerpen die je gezien moet hebben vind ik weer een heel geslaagd deel in de serie. Vooral de beperking in het aanbod vind ik weldadig. De meeste gidsen zijn geschreven in priegelig kleine letters en proberen zo ongeveer elke straat en hoek te beschrijven. Dat doet deze gids niet. Helemaal niet nodig. Met deze 111 bijzondere plekken kun je een héél lange stadsvakantie in Antwerpen doorbrengen.

111 plekken in Antwerpen die je gezien moet hebben / John Reinhard en Marleen Tutenel / Uitgeverij Thoth / als paperback

Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?