Recensie: 101 mooiste plekken van Italië, Saskia Balmaekers

Italië is van oudsher hét vakantieland in Europa. Al in de zestiende eeuw was een rondreis door ‘de laars’ verplichte kost voor jongeren van goede komaf. Dat las ik althans in het nieuwe boek van Geert Mak, De levens van Jan Six. Dat tijdens de reis de bloemetjes buiten werden gezet, was een aangename bijkomstigheid. Ook nu is Italië het vakantieland waar velen van dromen. Saskia Balmaekers, redacteur bij een aantal Italië-magazines neemt je in haar boek 101 mooiste plekken van Italië mee dit land door. Op zoek naar verborgen schatten, want die zijn er nog veel!

Italië is zo groot en kent zo’n rijke historie, dat het waarachtig toch niet moeilijk moet zijn om 101 bijzondere plekken te fotograferen en er een verhaaltje bij te schrijven. Ik geloof ook niet dat het voor Saskia Balmaekers zo moeilijk was om mooie plekjes te vinden. Ze schrijft in het voorwoord van 101 mooiste plekken van Italië dat ze tijdens haar reizen naar Italië duizenden plekjes in haar hart sloot. ‘De oude mannetjes op het plein, de portici van Bologna, de kleurrijke vissersbootjes van Favignana, de expresso van Napels, de vrouwen in Bari die voor hun huis in alle vroegte oortjespasta maken, Michelangelo’s indrukwekkende plafond, schitterend gelegen abdijen, pittoreske dorpspleinen, de Schildpaddenfontein in Rome en duizenden andere verrassingen die Italië voor haar bezoekers in petto heeft.’

Het moeilijkste was voor Balmaekers het maken van keuzes uit alle mooie bestemmingen. Ze had er wel duizend kunnen noemen. Uiteindelijk selecteerde ze de plekken waarnaar ze steeds weer terugkeert en die haar bij elk bezoek opnieuw raken. Samen geven deze 101 plekken een prachtige dwarsdoorsnede van Italië én van de liefde voor het goede leven dat de Italianen kenmerkt. Waarbij ik in het kader van mijn weblog over de natuur natuurlijk het meest benieuwd ben naar mooie natuurplekken in Italië. En die zijn er gelukkig ook!

101 mooiste plekken van Italië Saskia Balmaekers

Sterker nog, Saska Balmaekers opent haar boek 101 mooiste plekken van Italië zonder omwegen met een van de mooiste natuurparken van het land: Valle d’Aosta. Ze noemt het zelfs een van de mooiste natuurgebieden in Europa. Ik kan het helaas (nog) niet controleren, want dit gebied bezocht ik nog nooit. De foto’s zeggen genoeg en het bijschrift ook. Bezoek trouwens ook de hoofdstad van de regio, Aosta. Het heet het Rome van het noorden te zijn. Of je de uitgestrekte wijngaarden in Piemonte, ook in het noorden van Italië, tot natuur mag rekenen, betwijfel ik. Ik vrees dat die vorm van landbouw even intensief is als de veeteelt in de Alblasserwaard. Maar mooi is het ondertussen wel. En dan beland ik bij onze vakantiebestemming van deze zomer: Lago d’Orta. De rest van het gezin wilde dolgraag naar Italië en als het even kan aan een koel meer. Zelf wil ik weer dolgraag vlinders filmen. Als ik de foto’s van dit meer mag geloven, hebben we voorlopig de juiste keuze gemaakt. Een meer, omringd door bergen en bossen. Als daar geen vlinders rondvliegen! Waarom ik daar trouwens geen vogels ga filmen? Wel, die verwacht ik eerlijk gezegd niet zo in grote getale in het land van jagers en schutters. Bovendien zijn de zomermaanden niet optimaal voor vogels.

En zo reist Saska Balmaekers in 101 mooiste plekken van Italië plekken af in heel Italië, tot op de eilanden Sicilië en Sardinië aan toe. Op Sicilië doet ze het Riserva Naturale dello Zingaro aan, het eerste beschermde natuurreservaat op het eiland. Betoverende baaitjes, indrukwekkende rotsen, bijzondere bloemen- en plantensoorten en zeldzame vogels leven er. De Eolische eilanden even ten noorden van Sicilië zijn ook van een betoverende schoonheid. Wil je natuur en stad combineren, breng dan een bezoek aan Napels en omgeving. Het schijnt dat de eilanden Ischia en Procida je hart bij aankomst direct stelen. Pompeï, de oude beroemde stad, is vervolgens ook niet ver meer.

Nu ja, ben je ook zo verknocht aan Italië en wil je de meest bijzondere plekken ontdekken, dan is het lezen en bekijken van 101 mooiste plekken van Italië een feest. Het zal je vast inspireren tot het maken van mooie reizen. De teksten zijn aantrekkelijk geschreven, de foto’s van grote klasse en de uitvoering van het boek kloek en overtuigend.

Wij hebben dus gekozen voor Lago d’Orta. Ik zie er naar uit om het Italiaanse land weer eens te bezoeken. Op zoek naar mooie stadjes, abdijen en vooral: mooie natuur. Afgaande op 101 mooiste plekken van Italië zal dat vast gaan lukken.

101 mooiste plekken van Italië / Saskia Balmaekers / Xander Uitgevers / paperback

mijn italie

PS.
En wil je nog meer (letterlijk) heerlijke plekjes in Italië ontdekken, blader dan ook eens door het andere boek van Saskia Balmaekers: Mijn Italië. Reis samen met Saskia Balmaekers naar historische cafés en kleurrijke dorpjes, geheime stranden en levendige markten! Saskia deelt de best bewaarde geheimen en haar persoonlijke favorieten van Italië: van aperitivo-adresjes tot zonnige eilanden, van dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan tot de wijnen die je absoluut moet proeven.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!