Recensie: 100 Mooiste natuurparken, Edwine Bollman

100-mooiste-natuurparkenZo heb je de nieuwe vogelaar waar Kester Freriks zo mooi over schrijft, en zo zul je ongetwijfeld ook de nieuwe natuurliefhebber hebben. De liefhebber die zich niets aantrekt van landsgrenzen, die geld genoeg heeft om verre reizen te maken naar bij voorkeur spectaculaire gebieden, waar ook ter wereld. De voorbereiding gebeurt op internet, evenals het boeken van de reis. Misschien heb je ook nog een categorie ‘iets minder nieuwe natuurliefhebbers’? Deze groep bezoekt dezelfde gebieden, struint ook rond op internet, maar: kan ook een overzichtsboek waarderen. Want een papieren boek heeft ook zo zijn charmes nietwaar?

button (1)

 

 

 

 

Welnu, mocht deze groep inderdaad bestaan, dan ontdek ik zojuist in Bar Beton te Utrecht een van die geschikte overzichtsboeken: 100 Mooiste natuurparken van Edwine Bollman. Dit kloeke boek biedt je een denkbeeldige reis over vijf continenten. Waarom zou je jezelf immers beperken tot slechts één continent? Dat de  nieuwe natuurliefhebber ondertussen een geduchte aanslag pleegt op het milieu en daarmee ook op zijn eigen leefomgeving, ach, daar zullen we in deze bespreking maar niet al te veel aandacht besteden. Te veel gepreek doet de lezer afhaken. En als ik Donald Trump mag geloven is het hele probleem van klimaatverandering verzonnen door de Chinezen. Dichterbij huis verkondigt de Nederlandse overheid haar eigen milieu-evangelie: deze week werd bekend dat de luchtkwaliteit rond de 130 kilometerwegen niet is verslechterd ‘door de verhoging van de maximum snelheid’. Kijk, dat is tenminste eens een liberale interpretatie! Dat de werkelijke reden is dat auto’s schoner zijn geworden, daar wijst zelfs het journaille niet op. Ergo: was de maximum snelheid gelijk gebleven, dan was de luchtkwaliteit schoner geworden. Over volksverlakkerij van overheidswege gesproken.

Goed, terug naar de honderd mooiste natuurparken. De auteur schrijft in zijn voorwoord dat de keuze bepaald niet objectief is. Het is en blijft een selectie die niet pretendeert dat er elders geen gelijkwaardige natuurparken zouden zijn. Wel heeft hij geprobeerd zo veel mogelijk de uniciteit van de gebieden te wegen. Eén ding maakt het boek wel duidelijk: er is nog veel adembenemend natuurschoon op aarde.

Amerika, van noord naar zuid, Azië, Europa, Afrika en Australië, al deze continenten komen in 100 Mooiste natuurparken voor. Het unieke continent dat feitelijk één groot natuurpark is, ontbreekt: de Zuidpool. Laat dit werelddeel inderdaad zo veel mogelijk ongeschonden blijven.

Natuurparken als Yosemite Nationaal Park in de Verenigde Staten, Jasper Nationaal Park in Canada (waar de Amerikaanse zwarte beer leeft), het Titicameer in Peru, de Siginayaberg in Sri Lanka, Ang Thong Nationaal Park in Thailand en dichterbij huis: Spitsbergen, de Waddenzee, het Bayerische Wald, etcetera worden uitgebreid besproken. Honderd natuurparken in totaal dus.

De bladzijden van 100 Mooiste natuurparken zijn behoorlijk groot en de letters zijn relatief klein, per natuurpark wordt dus veel informatie aangeboden. Historische, culturele, toeristische informatie en natuurlijk een beschrijving van de natuurwaarden. Het boek is eigenlijk een glossy maar dan in boekvorm. Op één punt laat deze ‘glossy’ het een beetje afweten en dat is de kwaliteit van de foto’s. Die had beter gekund. Daarnaast wordt bij elk boek summiere informatie over bereikbaarheid, accommodatie, klimaat, bezienswaardigheden en bijzonderheden gegeven.

Zijn er mooiere reisboeken verschenen? Jazeker. Maar wil je voor de komende honderd jaar weten waar je bovengemiddeld mooie, en vaak heel spectaculaire, natuur kunt vinden, dichtbij en veraf, dan is dit een prima optie. En als ik mijn ogen mag geloven ook niet erg duur. Nu maar hopen dat dankzij Trump en liberalen de biodiversiteit op aarde niet verder zal verslechteren.

100 Mooie natuurparken / Edwine Bollman / Rebo Productions / paperback

button (1)

de beste natuurreisgidsen en wandelgidsen