Recensie: 100 mooiste nationale parken van de wereld, Hanns Joachim Neubert

Op een maand na vijf jaar geleden schreef ik een recensie over het boek 100 Mooiste natuurparken, een kloeke uitgave van Rebo Productions. We verkeerden nog volop in het Trumpiaanse tijdperk en ik was het er duidelijk niet mee eens. Dat blijkt uit wel uit de prekerige toon die ik in die recensie aansloeg. In deze recensie staat het boek 100 mooiste nationale parken van de wereld, Hanns Joachim Neubert centraal, ook weer zo’n prachtige uitgave over fenomenale natuurgebieden op onze aardbol. Dus ben je op zoek naar ideeën voor je volgende natuurvakantie, dan heb je aan dit boek een uitstekende gids.

Ondertussen voel ik me gedrongen om mijn preek van vijf jaar geleden toch nog even dunnetjes over te doen. Want wat fluistert ons geweten in over het ongebreidelde reisgedrag van de moderne toerist? Kunnen we dat met goed fatsoen wel volhouden ziende op de gevolgen van de coronacrisis en naar de verwoestende gevolgen voor de leefbaarheid op aarde? Ik denk van niet, het is hoog tijd dat we fundamenteel anders gaan denken over ons consumptie- en reisgedrag. Maar hoe zit het dan met al die gebieden in Azië, Afrika en Zuid-Amerika die voor een groot deel hun bescherming te danken hebben aan het zogenaamde ecotoerisme? Kijk, daar verschijnen de eerste barsten in mijn vrome frasen. Toch maar afreizen toch, maar koop alsjeblieft een goede aflaat, zoals in de Middeleeuwen te doen gebruikelijk in katholieke kringen. Compenseer de kerosine die je de atmosfeer inspuit. Plant een boom, of doneer aan organisaties die de natuur wereldwijd proberen te beschermen.

recensie 100 mooiste nationale parken van de wereld Hanns Joachim Neubert

100 mooiste nationale parken van de wereld beschrijft maar liefst 100 prachtige natuurparken verspreid over de hele wereld. Elk gebied wordt over twee pagina’s beschreven en kleurenfoto’s geven je een beeld van het gebied. Ik kom verschillende bekende nationale parken tegen. De Cévennen in Frankrijk bijvoorbeeld, en de Camargue in hetzelfde Franse land. Onze eigen Waddenzee prijkt er ook tussen, evenals verschillende parken in Noord- en Zuid-Duitsland. De informatie beschrijft de situatie in het park. Welke dieren leefden er ooit, en zijn er nu uitgestorven? Voor de berggebieden in Duitsland geldt dat de laatste bruine beer, wolf en lynx er al geruime tijd geleden geschoten werd. Maar soms gloort er ook hoop, wanneer ik lees dat in deze nationale parken geen jacht meer is toegestaan en dat er zelfs nog restanten oerbos te vinden zijn waar alle ruimte aan wordt gegeven.

Vrijwel alle nationale parken zijn een paradijs voor dieren, zo wordt me verzekerd. Smoky Nationaal park in het oosten van de Verenigde Staten herbergt in totaal 65 soorten zoogdieren waarvan een aantal bijzonder schuw is. Coyote en lynx laten zich niet vaak zien, maar rood wild, zwarte beer, wasbeer en vliegende eekhoorn zie je er veel vaker. Yosemite Nationaal Park bezoek je voor het oudste beschermde granietlandschap ter wereld. En in Costa Rica bezoek je natuurlijk de jungle, het Braulio Nationaal Park dat een waar toevluchtsoord is voor honderden vogelsoorten. De foto van Huascaran Nationaal Park in de Andes is werkelijk schitterend. Hier bevinden zich 26 bergtoppen van meer dan 6.000 meter.

In Azië spreekt het Baikalmeer tot de verbeelding. En ben je liefhebber van kraanvogels, dan zou je kunnen afreizen naar het noorden van Japan, naar Kushiro Nationaal Park, waar je op het eiland Hookaido een paradijs voor de schitterende Chinese kraanvogel aantreft. Dan terug naar Europa. Brexit of geen brexit, Engeland heeft natuurlijk ook verschillende natuurgebieden van formaat binnen haar grenzen. Wat te denken van Nationaal Park Dartmoor in de zuidwestelijke punt van Engeland waar veel plekken uit de steentijd en de bronstijd zijn blootgelegd. Ronduit vermoeiend lijkt mij het Duin van Pilat in Frankrijk, Europa’s grootste stuifduin.

Zuid-Afrika tenslotte kent heuse hoogvlaktes, de Drakensbergen en Royal Natal Nationaal Park waar je een indrukwekkende fauna aantreft.

Hier stop ik met het noemen van nationale parken wereldwijd. Elk park heeft zijn eigen verhaal en geschiedenis. In veel gevallen hebben mensen de ontwikkeling van nationaal parken danig beïnvloed. Gelukkig biedt de status van nationaal park ook enige garantie voor bescherming van de huidige natuurwaarden. Paradoxaal leidt die status van nationaal park vaak ook tot grootschalig toerisme wat niet zelden een aanslag pleegt op de natuurwaarden.

Ondertussen: ben je natuurliefhebber en ben je op zoek naar fantastische natuurgebieden in Europa en ver erbuiten, dan biedt dit boek de nodige inspiratie. Over de prijs heb ik me verbaasd. Dit kloeke boek, fraai vormgegeven en uitgevoerd als hardcover kost op het moment van schrijven nog geen € 15,00. Daar kan internet qua gemak echt niet tegenop en voor wie wil afreizen naar de andere kant van de wereld is dit een grijpstuiver.

100 mooiste nationale parken van de wereld / Hanns Joachim Neubert / Rebo Productions / als hardcover