putters op de grevelingendam

Putters en meer op de Grevelingendam

Tegen mijn verwachting in was het nog best aardig vogels kijken afgelopen zaterdag. Terwijl ik mijn stevig moest vasthouden om te voorkomen dat storm Ellen ermee aan de haal ging, vlogen de vogels ons soms letterlijk om de oren. Sjaak had namelijk de dag ervoor enorme zwermen putters gezien op de Grevelingendam. En die zochten we zaterdag ook maar weer op, want in de bossen daar was de wind iets minder krachtig.

Zelfs op de oever van het Grevelingenmeer stond er merkbaar minder wind. Waardoor we de middelste zaagbekken, scholeksters en rotganzen van dichtbij en zonder trillen konden filmen. De zwerm putters die we daarna tegenkwamen, was natuurlijk de kers op onze taart. Stiekem blikten we al vooruit op een gehoopte waarneming van de zeearend, want, en dat weer Sjaak als geen ander, zeearenden spelen met de wind. Zo’n stormpje doet die enorme roofvogel helemaal niets. Sterker nog, hij profiteert ervan. Hij krijgt letterlijk de wind onder de vleugels! Dat we helemaal aan het eind van onze vogeltocht nog een zeearend zouden zien, dat konden we toen niet bevroeden. Maar het was wel zo.

Gisteren heb je mijn filmpje van de blauwe kiekendief kunnen zien. Toen we daarna richting het dorp reden, zag ik boven het populierenbos ten zuiden van Ooltgensplaat een grote roofvogel vliegen. Eerst dacht ik aan een buizerd, maar toen zag ik mijn vergissing in. Een zeearend! Een jong exemplaar, stelde Sjaak even later vast. Natuurlijk laat ik hem in de vlog hieronder ook nog even voorbij vliegen.

Lees ook mijn artikel over de beste plekjes om vogels te kijken op de Grevelingendam.