De purperstreepparelmoervlinder is een middelgrote vlinder in de familie van de parelmoervlinders. In Nederland komt deze soort niet of nauwelijks voor. De meeste kans om in Nederland een purperstreepparelmoervlinder te zien, heb je in het oosten van Limburg. Niet gek, want in Duitsland is de purperstreepparelmoervlinder helemaal niet zo’n zeldzame soort. In een aantal gebieden in de Eifel zul je hem zeker zien. Ik filmde mijn purperstreepparelmoervlinder in het hoogveengebied Piller-Moor in het Pitztal in Oostenrijk. Niet vreemd, want hoogveengebieden zijn bij uitstek vochtige gebieden.
Uiterlijk
Op de bovenkant van de voorvleugel staan dikke geurstrepen en een dubbele rij stippen. Op de bovenkant van de achtervleugel bevindt zich vaak een opvallende brede zwarte rand. Op de onderzijde van de achtervleugel zijn de lichte cellen geel. De middenvel is gevuld met één kleur, namelijk het geel. Verder loopt over de onderzijde van de achtervleugel een paarsige band die bij de ene vlinder meer zichtbaar is dan bij de andere.
Leefgebied
Zoek de purperstreepparelmoervlinder in vochtige terreinen. Vochtige weilanden bijvoorbeeld die kruidenrijk zijn. Belangrijk is dat de plant moerasspirea in het gebied voorkomt. Op deze plant leggen ze hun eitjes. Purperstreepparelmoervlinders leven maximaal twee weken. Je hebt dus maar een korte periode kans om hem te zien.
Vliegperiode
De purperstreepparelmoervlinder vliegt op warme zomerdagen in juli en augustus.
Gelijkende soorten
Mijn ervaring is dat je bij parelmoervlinders maar beter een aantal foto’s kunt nemen. In het veld zijn ze meestal nauwelijks te determineren. Zeker op zonnige dagen flitsen ze van de ene bloem naar de andere, snel bewegend met de vleugels. De soort die het sterkst op de purperstreepparelmoervlinder lijkt is de braamparelmoervlinder (Brenthis daphne). Het belangrijkste verschil betreft de middencel op de onderkant van de achtervleugel. Bij de braamparelmoervlinder bevindt zich in deze middencel naast het geel een veeg bruinoranje. De cel is dus tweekleurig. Bij de purperstreepparelmoervlinder is deze cel altijd éénkleurig, namelijk geel.