Purperreigers op weg naar het zuiden

Een van de meest fascinerende gebeurtenissen in het vogeljaar is de najaarstrek. Miljoenen vogels die massaal op de wieken gaan op weg naar de overwinteringsgebieden in het zuiden. Voor de ene vogel ligt het zuiden in Nederland, andere vogels vliegen door naar Zuid-Europa en weer andere vogels verkiezen een regio in Afrika om er de winter door te brengen. Voor purperreigers ligt het zuiden in de moerasgebieden onder de Sahel in Afrika.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Juist de trek van de purperreigers is héél zichtbaar. Ook al heb je niet veel verstand van vogels kijken, dan nog kun je de trek van heel dichtbij volgen. Althans, de start van de trek. Want voor honderden purperreigers begint de start van de najaarstrek in het moerasgebied in Kinderdijk. Vanuit alle windstreken in Nederland vliegen ze hier naar toe. Ze verzamelen zich hier in groepen en dan gebeurt het: in augustus en september zie je in de avonden groepjes purperreigers op stijgen. Ze vliegen soms aarzelend op, cirkelen wat rond alsof ze op zoek zijn naar de juiste richting. Meestal ook om hoogte te winnen. Maar als ze eenmaal de juiste hoogte en de goede richting hebben gevonden, dan gaat het snel. Ze verdwijnen links en rechts van de brug over de Noord, en weg zijn ze. Vanuit de Crezéepolder bij Ridderkerk kun je de trek heel goed volgen.

In de twaalf jaar dat ik in Alblasserdam woon, heb ik de Crezéepolder nooit bewust bezocht om de purperreigers te zien wegtrekken. Maar gisteren maakten we een wandeling om de polder en opeens zag ik een groep van wel 32 purperreigers boven me. Ze vlogen moeizaam in de felle wind en het was meteen duidelijk: deze groep was op weg naar Afrika. Een andere groep, ik meen 11 stuks, cirkelde ook wat rond, één purperreiger was niet in staat om aan te haken vanwege de wind, en toen vloog het hele stel weer terug naar Kinderdijk en zagen we ze weer naar beneden zakken. Waarschijnlijk om toch nog een nachtje op Nederlandse bodem door te brengen.

Vanavond keerde ik terug naar het natuurgebied. Waar het gisteravond heel donker was, daar was het vanavond heel licht. De zon scheen en er lag een betoverende, oranje gloed over de Crezéepolder. Een groepje vogelaars stond de purperreigers te tellen en één van de vogelaars wist me te vertellen dat de meeste purperreigers niet over de Crezéepolder wieken, maar over Kinderdijk en Alblasserdam om dan links van de brug over de Noord te verdwijnen. En inderdaad, toen ik over de huizen langs de rivier heen keek, zag ik verschillende groepjes purperreigers in die richting wegvliegen.

Ook de trek van de purperreigers meebeleven?

In de maanden augustus en september trekken de purperreigers vanuit Kinderdijk weg. In de Crezéepolder staan dan elke avond vogelaars de reigers te tellen. Dat doen ze bij het vogelkijkscherm aan de kant van de Oostmolendijk. Dit scherm is te voet goed bereikbaar. Vanaf dit punt kun je de hele omgeving goed afspeuren. Neem een verrekijker mee, en liefst ook een telescoop als je die hebt. ‘s Avonds vanaf een uur of zes begint de trek die je tot in de schemering kunt volgen. En ondertussen geniet je ook nog van de andere vogels die je er ziet en hoort. Vogels als de lepelaar, ijsvogel en kemphaan.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)