purperreiger in de alblasserwaard

Purperreiger vangt twee veldmuizen

De Alblasserwaard is in het voorjaar het domein van de purperreiger. In Molengebied Kinderdijk huist een flinke kolonie, en de kolonie in de Zouweboezem is zo mogelijk nog groter. Rond beide kolonies kun je purperreigers zien jagen. Meestal langs de slootkant, aan de rand van een weiland. Is het weiland pas gemaaid, dan krijg je hem helemaal goed in beeld. Tussen hoog gras valt hij hoegenaamd niet op.

Terwijl ik vanuit de Zouweboezem naar Alblasserdam reed, binnendoor, langs de weilanden en in de buurt van Noordeloos, zag ik plots een purperreiger langs een sloot. Niet eens zo heel gek ver van het polderweggetje. Ik had geluk. De purperreiger zag iets bewegen, ving de prooi met zijn vlijmscherpe dolksnavel en werkte het naar binnen. Ik meende tijdens het filmen dat het een kikker was. Maar dat bleek bij thuiskomst iets anders te liggen. De purperreiger vangt een veldmuis. En even later zelfs een tweede! Ik denk althans dat het een veldmuis is. Het zou best een andere soort kunnen zijn.

Kijk je naar het filmpje, dan zie je dat de purperreiger dezelfde rituelen uitvoert na het vangen van een prooi. De muis, terwijl hij nog flink spartelt, wordt naar de slootkant gedragen. Even wat water in de snavel en keel, en dan gaat de muis langs de natte glijbaan richting maag en darmen. Dan nog een slokje water na en de purperreiger richt zich weer op de volgende prooi.

Efficiënte muizenverdelger, de purperreiger. Ik kan er wel eentje in huis gebruiken, want de huismuis die zijn sporen achterlaat, hebben we vooralsnog niet weten te vangen. Jammer evenwel is dat de purperreiger behoorlijk schuw is. Zie je er één, probeer dan zo min mogelijk te bewegen. Ziet hij je, dan is de kans groot dat hij meteen opvliegt.

Purperreiger in de Alblasserwaard

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars: