Purperkoet bij Alblasserdam

Er werd een purperkoet op WhatApp aangekondigd, maar de locatie was nog onduidelijk. Later kwam het verlossende woord: deze uiterst zeldzame watervogel scharrelt net buiten Alblasserdam rond, door de rietkraag, op nog geen vijf minuten fietsen van mijn huis. Dat komt niet vaak voor, dus ik stapte op de fiets met camera, statief en zo nog wat meer spullen. De vogel te lokaliseren was geen enkel probleem: met mij waren tientallen andere vogelaars op pad om deze bijzonderheid te aanschouwen.

Purperkoet bij Alblasserdam


purperkoet bij alblasserdam
klik om te vergroten

Over de purperkoet

De purperkoet (Porphyrio porphyrio) is familie van onze eigen meerkoet en waterhoen. Hij is alleen een stuk groter en anders gekleurd. Kijk naar de felrode poten en zijn felrode snavel. En dan bovendien ook nog eens het blauwgrijze verenkleed.

Hoewel de vogel een plomp uiterlijk heeft, beweegt hij zich verrassend behendig door de rietkraag. Kijk in het filmpje hieronder hoe hij in het riet klimt en zit met zijn enorme poten vastklampt aan rietstengels. Anders dan de meerkoet en het waterhoen heeft de purperkoet geen lobben. Hij heeft dus echte grijpklauwen waarmee hij riet vastpakt en ook zijn voedsel (wortels van waterplanten).

Dwaalgast

Normaal gesproken leeft de purperkoet in Zuid-Europa waar ze in moerasgebieden algemeen zijn. Deze purperkoet zou de eerste waarneming zijn in Nederland en dat maakt het extra bijzonder. Maar dat is nog niet officieel. Eerst moet deze waarneming nog worden goedgekeurd door de acht leden van de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna. Jazeker, in dit land hebben we voor alles en iedereen een loket en ook (of beter: juist) zeldzame vogels moeten een bureaucratische zegen ontvangen. Maar dat is zo gek nog niet, want eerdere waarnemingen van purperkoeten in ons land bleken allemaal ontsnapte vogels uit een vogeltuin of volière te zijn. Laat de acht leden van de CDNA zich maar over deze koet buigen. Hij is niet geringd, maar ook dat zegt nog niet alles.

Maar bijzonder is hij, ‘onze’ purperkoet. Een bezoekje meer dan waard.

Waar vind je hem?

De purperkoet scharrelt rond in de rietkraag langs het Buitenpad, Alblasserdam (51°52’27.9″N 4°39’52.2″E). Hij werd vanaf de brug gezien. Ik filmde hem vanaf het fietspad tegenover het Buitenpad.

De rietkragen zijn langs deze paden nog lekker dicht. Hier en daar heb je een doorkijkje. Hou de rietkraag in ere, dat maakt de kans op een langer verblijf groter. En bovendien nestelen allerlei zangvogels straks in dat riet!

Het is soms dringen geblazen op het fietspad. Hou rekening met de fietsers en met elkaar, juist ook met het oog op corona.

purperkoet  in alblasserdam
klik om te vergroten

Update (5/2/2022)

De purperkoet wordt nog altijd waargenomen in de rietkragen net buiten Alblasserdam. De locatie die ik hierboven geef, klopt nog altijd. Kennelijk heeft de purperkoet niet veel meer nodig dan een paar honderd meter aan rietkraag!