Groenling (Fotograaf Sjaak Huijer)

Prachtig zonlicht op een groenling

We waren op zoek naar de roodhalsgans, daar in de Polder Oude Oostdijk bij Goedereede. Hij moest ergens tussen de duizenden brandganzen zitten. Maar welke groep we ook afspeurden, hij liet zich niet zien. Meer dan brandganzen zagen we niet. Tot we een weggetje inreden en een akker vol uitgebloeide zonnebloemen passeerden. Daar reed ik pardoes twee groenlingen op een stengel voorbij. En gelukkig bleven ze zitten terwijl ik de auto achteruit reed.

En net op dat moment scheen de zon weer! De voorste groenling lichtte warm op in de winterzon. De tweede zat er eventjes achter en plofte doen naar beneden. In het filmpje niet te zien, maar wel aanwezig waren een heggenmus, een vrouwtje rietgors en een zwerm van tientallen putters die boven de akker vloog. Zie hier het belang van ingezaaide akkers! Het was trouwens een patrijzenakker. Als er ook nog patrijzen tussen de zonnebloemen scharrelen, dan is het natuurlijk helemaal geweldig!

[artikel gaat verder onder de foto’s van Sjaak]

Op een weiland later zag Sjaak een zwerm kwikstaarten. ‘Gele,’ riep hij, en dat kon niet, reageerde ik, ‘het waren vast witte kwikstaarten.’ Nu lees ik dat er een grote gele kwikstaart in de polder is gezien. En dus moet ik Sjaak gelijk geven. Er vloog wel degelijk een gele mee op met de witte, een grote gele zelfs!

Ik heb de conversatie met Sjaak en mezelf erin laten staan. Ja, de pijnlijke schouder wordt veroorzaakt door een frozen shoulder. Nou, voor zo’n groenling verbijt ik graag de pijn.

Meer heb ik dit keer niet te melden, dus nu het filmpje: