pijlstaart Philipsdam

Een pijlstaart stapt op het ijs

Het lijkt alweer een jaar geleden dat er overal sneeuw lag en de sloten bevroren waren. Maar zaterdag nog slipte ik op een polderdijk en gleed met elk beetje gas dat ik gaf mijn auto steeds meer richting afgrond en dus de sloot. Gelukkig krijgt Sjaak in dat soort omstandigheden praktische ingevingen. Met een passagier op de motorkap kregen mijn banden meer grip en gehoorzaamde mijn auto de chauffeer weer.

Op de Philipsdam was een groot deel van de plas niet bevroren. Daar dromden eenden samen. Ik kon een pijlstaart filmen. Normaal gesproken zijn deze eenden heel schuw. Zien ze je, dan vliegen ze op. Maar de kou hield deze pijlstaart aan de grond. Je herkent hem aan zijn, inderdaad, pijlstaart. Sommige vogels zijn iconisch, en de pijlstaart is er voor mij één van. Mijn allereerste excursie met de Vogelwerkgroep Tholen, als ventje van twaalf, was naar de Molenplaats bij Bergen op Zoom. En een van de vogels die ik daar voor het eerst van mijn leven door de telescoop zag was: een mannetje pijlstaart. Toen vriend Peter en ik een paar dagen later bij de Oesterdam een stel eenden uit de Karrenvelden zag opvliegen, herkenden we ze meteen: ook weer pijlstaarten. Zo zie je, vroeg geleerd…
Vogels kijken op de Philipsdam

Ga je vogels kijken in Zeeland, dan is de Philipsdam een heuse aanrader. Van begin tot eind is deze dam een vogelboulevard. Eentje die er de laatste maanden echter niet op vooruit is gegaan, want er is een windmolenpark uit de grond gestampt, met molens zo hoog, dat je ze in Engeland ook nog kunt zien. En zoveel zijn het er, dat Don Quichot er ongetwijfeld een ridderleger in zou hebben gezien. Ik heb een groot hart voor de duurzame zaak, maar hier wordt een land verpest. Als we nou eens begonnen met het benutten van al die vierkante kilometers platte daken in dit land? Die vol leggen met zonnepanelen? Dan kunnen deze windmolens misschien voor een tijdje plat.

Maar laat je niet uit het veld slaan door een windmolen. In de plassen tegen de Grevelingendam aan, wemelt het van de eenden. Wij zagen er de pijlstaart, kuifeend, krakeend, bergeend, dodaars en nonnetje. Soms zie je er toppers en tafeleenden. En heel soms in het riet een roerdomp. Wil je weten waar je het beste vogels kunt kijken op de Philipsdam, lees dan dit uitgebreide artikel.

In dit filmpje stapt de pijlstaart op het ijs dat inmiddels is gesmolten:

De beste verrekijkers voor kinderen: