pestvogels in nieuwegein vlog de visdief

Pestvogels in Nieuwegein

Een paar jaar geleden zat er plots een groepje pestvogels in Utrecht. Wekenlang verbleven ze er, nog niet eens zo gek ver van mijn werk. Maar gelegenheid om deze bijzondere gasten uit het Hoge Noorden te gaan bekijken kreeg of maakte ik niet. Nu kreeg ik een nieuwe kans: in hartje Nieuwegein zitten zes pestvogels. Omdat ik nog nooit een pestvogel had gezien, trok ik er vandaag wel op uit.

Op en rond het parkeerplaatje aan de Meppelerschans gebeurt het allemaal. De pestvogels zitten hoog in de top van een populier. Toen ik er vanmorgen was zaten ze er telkens een kwartiertje om vervolgens in een streep naar de besdragende bomen langs het parkeerterreintje te vliegen. Daar werkten ze een paar bessen naar binnen en vlogen dan weer even snel weer naar de hoge top. Eén keer verdween het stel langs het appartementencomplex en was ik bang dat ik ze niet meer zien zou. Ik raakte in gesprek met een buurtbewoner die zich afvroeg wat al die lui met hun camera’s aan het doen waren. Ik legde hem uit dat de pestvogels nu net verdwenen waren, maar toen ik opkeek, zaten ze plots weer op hun vertrouwde plekje in de populier. Zo gaat dat dus. En ik verwacht dat deze taferelen nog wel even doorgaan de komende week. De bomen hangen bomvol bessen en die werken als een magneet op de pestvogels.

Wat ik tijdens mijn bezoek niet zag, maar nu op de filmpjes wel, is dat de pestvogels vooral de heel rijpe bessen kiezen. Je ziet ze vooral oude bessen naar binnen werken.

Pestvogels in je tuin

Pestvogels, wie zou ze niet graag in de tuin krijgen? De kans dat je ze in de tuin krijgt, is bijzonder klein. Toch schreef ik een blog over hoe je pestvogels naar je tuin lokt. Dat het niet geheel onmogelijk is, bleek uit een gesprek met één van de vogelaars op het parkeerterrein. Hij heeft een sierappel in de tuin staan, en een paar jaar geleden zag hij plots drie pestvogels in dat boompje! In Nieuwegein trokken de bomen trouwens ook vink en merel aan. Lokale overheden die zich willen inzetten voor de biodiversiteit in hun stad of dorp zouden kunnen overwegen besdragende struiken en bomen aan te planten. In het voorjaar genieten de bewoners van de prachtige bloesem. Insecten komen op de nectar af. En in het najaar en de winter trekken de bessen vogels aan. Drie keer winst dus.

Hoe je de pestvogels vindt in Nieuwegein

Zoals ik hierboven schreef: rij naar de Meppelerschans in Nieuwegein. Parkeer je auto in één van de parkeervakken in de buurt en wandel naar het parkeerterreintje. Let op: ik zag vanmorgen een politieauto surveilleren rond het parkeerplaatsje. Auto niet goed geparkeerd zou wel eens een bon kunnen betekenen. Ik hou niet zo van zoeken in een woonwijk, gelukkig hoefde dat ook niet. Er stonden tientallen vogelaars. Zie je de komende dagen zo’n groep in Nieuwegein, dan weet je dat je de pestvogels hebt gevonden. Kijk wel op waarneming.nl om te controleren of de pestvogels nog steeds worden gezien (blader door het overzicht van Nieuwegein).

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)