Pestvogels in Houten kijken

Dit jaar laten de wintergasten uit het Hoge Noorden zich weer goed zien. Strandleeuwerik, koperwiek, roodkeelduiker en ijsduiker kon ik je al laten zien. Ook de pestvogel is hier en daar in het land. En omdat ik dol ben op deze fraaie vogel die er tropisch uitziet maar niettemin in het koude noorden broedt, ging ik er vandaag op uit om pestvogels in Houten te bekijken. Ik zette koers naar het naar het Kooikerspark waar twee exemplaren zijn neergestreken. Ze doen zich er al een aantal dagen tegoed aan de besjes die daar volop aan de struiken hangen.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Een kermis voor vogelaars

Mijn TomTom bracht me feilloos naar de Snoeksloot in Houten. Ik parkeerde mijn auto op de parkeerplaats tegenover de Brasemsloot en wandelde naar het park achter de huizenrij. Al snel kwamen me twee vogelaars tegemoet die de pestvogels overduidelijk al hadden gezien. Ze legden me uit dat het nog ongeveer honderd meter wandelen was en dat ik ze meteen zou zien. Niet zozeer omdat pestvogels zo groot zijn, nee veeleer omdat zich tientallen mensen op het wandelpad hadden verzameld! Zo gaat dat tegenwoordig als er een bijzondere vogel is gesignaleerd en ik vind het wel iets gezelligs hebben. De pestvogels in Houten vormen een soort kermis voor vogelaars. Zolang de goegemeente zich aan de regels van fatsoen en eerbaarheid houdt vind ik het prima. Ik vind het ook altijd leuk dat lokale bewoners dan komen vragen wat er te zien is en dan belangstellend staan te luisteren naar je uitleg. En helemaal leuk natuurlijk als ook hun kinderen enthousiast naar de pestvogels gaan kijken.

Bessen op het menu

Pestvogels doen zich in de winter tegoed aan bessen. Ik weet eerlijk gezegd niet welke bessen de pestvogels in Houten op hun menu hebben. Ik ben helaas geen kenner op het gebied van struiken. In elk geval werken ze zowel rode als blauwzwarte bessen naar binnen.

Meteen gevonden!

Het was inderdaad meteen raak. Ik hoefde maar naar de stand van telescopen en camera’s te kijken om te bepalen waar de pestvogels zaten. Aan de overkant van de sloot, met flink tegenlicht! Daar zaten ze dichtbij elkaar in een kale boom. Na een tijdje was is het tegenlicht beu en wandelde ik naar de andere kant van de sloot om beide vogels met zon in de rug te filmen. Om vervolgens te constateren dat de pestvogels af en toe ook van de rode besjes gingen snoepen en dan lieten ze zich juist weer vanaf de andere kant van de sloot het beste filmen! En dus drentelde ik na verloop van tijd weer terug naar de andere kant van de sloot waar ik ook meerkoet en fuut nog wist vast te leggen. Zo te zien aan de grote kuif en de scherpe koptekening die beide vogels hebben zijn beide vogels adults. Even twijfelde ik, omdat bij de ene vogel, het mannetje, de typische ‘haakjes’ in de flank ontbreken. Bij het vrouwtje zie je die haakjes wel duidelijk. Ik heb even op internet gezocht, en inderdaad kom ik veel foto’s tegen van volwassen pestvogels waarbij die haakjes ontbreken. Die haakjes zijn dus niet het enige kenmerk waar je op moet letten of het een adult of een jonge vogel is. Kijk ook naar het geheel van de kenmerken: grootte kuif, koptekening, kleur van de veren, de grootte en kleurdiepte van de zogenaamde lakplaatsen.

Vrouwtje

volwassen vrouwtje pestvogel in houten
Zwart in de keel loopt geleidelijk over.
Volwassen vrouwtje pestvogel in Houten

Mannetje

mannetje pestvogels in houten
Zwart in de keel scherp begrensd.
pestvogel in houten mannetje achterzijde

Waar je de pestvogels zien kunt

Het was weer eens een leuke samenscholing daar in het Kooikerspark in Houten. Hoe je er komt heb ik hierboven al uitgelegd: je zet koers naar de Snoeksloot, parkeert je auto tegenover de Brasemsloot en wandelt 100 meter naar rechts. Dat kan over de straat, dus door de Snoeksloot, of over het wandelpad achter de huizenrij. Je komt na ongeveer 100 meter bij een bouwput waar op werkdagen werkzaamheden plaats vinden. Je wandelt achter de bouwput langs naar het wandelpad langs het water. Na ongeveer vijftig meter zou je de pestvogels moeten hebben gevonden. Je kunt ze vanaf het wandelpad bekijken (soms strijken ze boven je hoofd in een bessenstruik neer). En je kunt het bruggetje een eindje verderop oversteken om ze vanaf de andere kant, vanuit een grasveld, te bekijken. In de ochtend heb je vanaf het grasveld licht in de rug.