penseelkever bij eeterij het wagenhuis nieuw vossemeer

Penseelkever in de petunia’s van Eeterij Het Wagenhuis

Mijn ouders waren vijfenveertig jaar getrouwd. Dat is een mijlpaal die gevierd moet worden. En dus met ons allen op naar Eeterij Het Wagenhuis in Nieuw-Vossemeer voor een gezellige middag en avond (en dat was het). Nieuw-Vossemeer, één van die kleine dorpjes in West-Brabant. En Brabant zou Brabant niet zijn of je vindt er gezellige restaurantjes en cafés. Het terras hing vol met fleurige petunia’s en plots vloog er een insect regelrecht in het hart van één van de bloemen. Een penseelkever zag ik meteen. En aangezien ik mijn camera in mijn handen had ook meteen gefilmd.
Het is dat ik vorig jaar in Italië een penseelkever filmde, anders had ik hem nog voor een bijensoort gehouden. Dat was vorig jaar het geval. Iemand op Facebook corrigeerde me. Een penseelkever dus. ‘Vooral op open bosplekken in bergachtige streken, maar ook in Oost- en Zuid-Nederland en België; plaatselijk niet zeldzaam,’ lees ik in de ANWB Insectengids die maar liefst 900 insectensoorten (inclusief spinnen) beschrijft en afbeeldt. Ga je deze zomer insecten zoeken, dan is dit een erg goede gids.

Als een logge bij stortte de penseelkever zich dus in de petunia’s. Maar verrassend snel steeg hij op en verdween hij over het dak. Een prachtige kever die je dus in Nederland ook kunt zien:

De beste verrekijkers om insecten te bekijken: