penseelkever bij eeterij het wagenhuis nieuw vossemeer

Penseelkever in de petunia’s van Eeterij Het Wagenhuis

Mijn ouders waren vijfenveertig jaar getrouwd. Dat is een mijlpaal die gevierd moet worden. En dus met ons allen op naar Eeterij Het Wagenhuis in Nieuw-Vossemeer voor een gezellige middag en avond (en dat was het). Nieuw-Vossemeer, één van die kleine dorpjes in West-Brabant. En Brabant zou Brabant niet zijn of je vindt er gezellige restaurantjes en cafés. Het terras hing vol met fleurige petunia’s en plots vloog er een insect regelrecht in het hart van één van de bloemen. Een penseelkever zag ik meteen. En aangezien ik mijn camera in mijn handen had ook meteen gefilmd.
Het is dat ik vorig jaar in Italië een penseelkever filmde, anders had ik hem nog voor een bijensoort gehouden. Dat was vorig jaar het geval. Iemand op Facebook corrigeerde me. Een penseelkever dus. ‘Vooral op open bosplekken in bergachtige streken, maar ook in Oost- en Zuid-Nederland en België; plaatselijk niet zeldzaam,’ lees ik in de ANWB Insectengids die maar liefst 900 insectensoorten (inclusief spinnen) beschrijft en afbeeldt. Ga je deze zomer insecten zoeken, dan is dit een erg goede gids.

Als een logge bij stortte de penseelkever zich dus in de petunia’s. Maar verrassend snel steeg hij op en verdween hij over het dak. Een prachtige kever die je dus in Nederland ook kunt zien:

De beste verrekijkers om insecten te bekijken:

Let je uitsluitend op de close focus en het gewicht, dan heb ik een heel betaalbare verrekijker voor je gevonden met een extreem goede close focus. Niet voor niets de Papilio geheten, wat zoiets betekent als ‘vlinder’. Deze verrekijker stelt scherp op de ongelooflijke afstand van 0,5 meter. 

Een verrekijker met een close focus van 1,5 meter. Met een gewicht van bijna 700 gram wel aan de zware kant. Staat tegenover dat je er ook aardig mee kunt vogels kijken. Een goed instapmodel voor de allround natuurliefhebber.

Een goede outsider in de prijsklasse tot € 500. Dit model van Kowa wordt hogelijk gewaardeerd vanwege zijn uitmuntende beeldkwaliteit. Ook de close-focus mag er zijn: 1,8 meter. 

Een pocketverrekijker, dus een heel compact model. Met een close focus van 1,9 meter kun je hier prima mee insecten kijken. Voor een pocketverrekijker aan de wat dure kant.

Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Vortex stelt op 1,4 meter haarscherp. Deze verrekijker is robuust en levert echt een topbeeld. Is een duurder model, maar kan zich qua beeldkwaliteit meten met de absolute topmodellen. Deze outsider moet je echt eens proberen.

Dit is een model om je vingers bij af te likken, als je op zoek bent naar de beste verrekijker om insecten of amfibieën te kijken. Leica is niet zomaar een merk, het is een topmerk. De close focus ligt op 1 meter. Ook aan dit model hangt een fors prijskaartje.

Licht en compact en een close-focus van 1,8 meter. Lenzen met een diameter van 20 millimeter. Minder lichtsterk, dus een verrekijker voor zonnige dagen en overdag. 

De Swarovski EL, alom beschouwd als de beste verrekijker van dit moment. Allereerst om vogels te kijken, maar met een close-focus van 1,5 meter kun je er natuurlijk ook uitstekend mee insecten en amfibieën kijken. Het gewicht is met 800 gram wel wat aan de hoge kant.

De Swarovski NL Pure is hét paradepaardje van dit uitmuntende en geliefde merk. Deze verrekijker is gemaakt uit de beste materialen, voorzien van de beste coatings, ligt uitermate prettig in de hand en is ook lekker licht. De close-focus van 2 meter is dan wel de grootste in dit overzicht, maar op twee meter insecten kijken heeft als prettige bijkomstigheid dat je de insecten nauwelijks verstoort. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat wat mij betreft de close-focus bij dit model wat tegenvalt gezien de hoogte van het aankoopbedrag.

Het nieuwste paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. Dit model is aanmerkelijk lichter van gewicht dan de Swarovski NL Pure. Nog belangrijker is de close focus. Die is met 1,2 meter werkelijk ideaal voor mensen die insecten willen kijken met hun verrekijker. Het beeld is helder, enigszins koel te noemen. Een uitstekend alternatief voor wie op zoek ik naar een ware topkijker. Dit model is ook nog eens flink goedkoper dan de NL Pure van Swaroviski.