patrijzen op tholen

Patrijzen in de polder

Vanmorgen zag ik in een polder tussen Tholen en Poortvliet een koppeltje patrijzen op een grasland. Dichtbij de weg dus redelijk goed te filmen. Jammer dat het regende, want dat maakt het filmen juist weer een stuk lastiger. Ik moet dan vanuit de hand filmen of mijn statief op de stoel zetten. En dan is beweging nauwelijks te voorkomen.

Ik was blij eindelijk weer eens een paartje patrijzen te zien. De patrijs heeft het namelijk heel erg moeilijk in ons gecultiveerde landschap. Dat de landbouw grootschalig is geworden en er op flinke schaal gif wordt gebruikt, helpt bepaald niet mee. Sterker nog, het zijn de belangrijkste oorzaken van de enorme achteruitgang. Ik sprak vandaag een oom, en die wist zich de tijden nog te herinneren dat hij groepen van tien tot vijftien patrijzen zag opvliegen. Kom daar nu nog eens mee om.
Terwijl het volgens mij ook weer niet al te lastig zou hoeven te zijn om het patrijzen naar de zin te maken. Waar het kan weer houtwallen aanplanten bestaande uit meidoorn, eik, lijsterbes, vlier en zo nog een paar inheemse struiken. Dat zou een stuk helpen. Patrijzen vinden in die houtwallen beschutting en een plaats om te nestelen. Wanneer er dan ook nog eens minder gif zou worden gebruikt in de landbouw, dan is het dubbel feest. Want jonge patrijzen zijn afhankelijk van insecten. En minder gif betekent meer insecten. Oudere patrijzen eten trouwens ook gras, zoals je in dit filmpje kunt zien.

Helaas, meer groen in de polder daar op Tholen, het krijgt geen prioriteit. Ik las vandaag in het lokale krantje dat het gemeentebestuur maar weinig doet aan het in stand houden van bloembermen en dergelijke. Het zal wel een kwestie van geld zijn. Een houtwal en een bloemberm moeten worden onderhouden en dat vergt een investering. Terwijl de opbrengsten niet alleen de natuur ten goede komen, maar ook ons mensen. Het landschap wordt er stukken fraaier van. Dat vindt de lokale bevolking mooi, en toeristen niet minder. Houtwallen poetsen de wegen een beetje weg en dempen het geluid van auto’s (van voorjaar tot najaar wanneer bomen en struiken in blad staan). En de bladeren van bomen en struiken filteren fijnstof uit de lucht, waardoor de atmosfeer die wij ademen een stuk gezonder wordt. Dat ook vogels, insecten en andere dieren profiteren van meer groen in de polder, mag ook een mooie opbrengst genoemd worden.

Stofferen dus met bomen en struiken, ons landschap!

De allerbeste camera’s om vogels mee te fotograferen: