patrijs bij poortvliet op tholen

Patrijzen in de polder + een verslag van een fietstocht

Hemelvaartsdag is een familiedag en dus vanmiddag een fietstocht gemaakt langs Oosterschelde en Thoolse akkers. Ik maakte er meteen ook maar een vogelfietstocht van, want we passeerden immers vermaarde natuurgebieden als de Oosterschelde en de Scherpenissepolder. Daar is altijd wat te zien. En dat bleek!

Om te beginnen: we hadden tandems en fietsen gehuurd bij Camping Kruytenburg net buiten Poortvliet. We zetten koers richting het oude stoomgemaal van Poortvliet, daar waar je langs de zuidkant van de Scherpenissepolder fietst. Een lepelaar vloog over, gevolgd door een tweede. Eerder al had ik in een heg langs de polderweg een grasmus gezien en gehoord. Zie hier het belang van heggen in ons landschap! Het was hoog water, steltlopers waren er niet te zien. Wel groepjes kokmeeuwen op de golven en visdiefjes in de lucht. Een zilvermeeuw was bezig een mossel kapot te gooien op het talud. Vanuit de vogelkijkhut in de Scherpenissepolder zag ik bergeenden, aalscholvers en kluten met jongen. Een rietgors zong vanuit de top van een vlier, een rietzanger vanuit het riet. Hier en daar ook kleine karekieten.

Op de Thoolse akkers hoorde ik nu en dan een gele kwikstaart. Tussen Sint-Maartensdijk en Poortvliet, achter de onttakelde Molen De Hoop, was het eerlijk gezegd armoe troef. Ondanks het kleinschalige landschap en landschapselementen die voor zangvogels aantrekkelijk zouden moeten zijn. Een fruitteler was zijn bomen met gif aan het sproeien. Zou dit een oorzaak kunnen zijn? Gebruik van pesticiden waardoor het aantal insecten te klein wordt om vogels te kunnen voeden. Weg vogels dan.

Boven een paar bomen een paar buizerds. Een torenvalk vloog over. En toen we de schuur van de camping alweer zagen, kwam de waarneming van de dag: een koppeltje patrijzen. Jawel, die komen hier en daar nog voor op het eiland Tholen. De tandem gedraaid, camera aangezet en vanaf de tandem proberen te filmen. Tja, en dan wordt de argwaan gevoed en rennen de patrijzen er vandoor. Maar mooi, want de patrijs is een ernstig bedreigde vogel. Dat dit koppeltje zich dit jaar flink flink mag vermenigvuldigen!

De beste verrekijkers voor fietsers (want licht en compact):

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks