Parende padden

We mogen gelukkig nog een frisse neus halen en dat doe ik dan ook maar tussen de bedrijven door. Evenals héél véél andere Europeanen werk ik deze weken thuis. Een vreemde gewaarwording en vooral een heel ander ritme. Maar zolang ik kan werken, voel ik me goed. Tussen de middag moet ik er echter even tussenuit. Even naar buiten, andere sferen, en vandaag betekende dat ook: de lentezon in. Op weg naar de supermarkt zag ik warempel twee parende padden zwemmen in de sloot achter ons huis.

Ik las deze week dat in de Italiaanse stad Venetië de natuur langzaam maar zeker weer de stad binnen treedt. Op beter gezegd: de stad binnen zwemt. Scholen visjes verkennen het water dat bij afwezigheid van de toeristen plots helderblauw is. Gevolgd door visetende vogels. De mens zal weten wie de sterkste is… En dat is in elk geval niet de mens. Waar de mens een stapje achteruit doet, daar springt de natuur te voorschijn.

Zover is het in Alblasserdam helaas nog niet. In de bebouwde kom zijn er een paar oases, zoals Park Huis te Kinderdijk, het Boerenpad en zo nog een paar groene linten. Maar verder is de plantsoenendienst hier van het wel heel traditionele soort. Wat had het perk bij ons voor het huis mooi kunnen zijn met inheemse struiken. Nu hebben de dames en heren van de dienst er één of andere vage uitheemse struik neergezet die zelfs in volle bloei zelfs geen vlieg aantrekt. En het is niet één struikje, nee, het is een heuse monocultuur waar insect noch vogel in floreert. Duidelijk een gemiste kans.

Dan rest er niets anders dan mijn geprangde blik in de sloot achter ons huis te werpen. Wie weet zie ik er de snoek van vorig jaar wel zwemmen. Of een gewone watersalamander, een groene kikker. Meerkoet en soepeend zijn er vaste gast, en soms een waterhoentje. Vandaag zwemmen er twee padden voorbij. De een zit bij de ander op haar rug. Mannetje en vrouwtje in een liefdesdans. Vrouwlief torst het mannetje met zich mee. Roeit moeizaam door het water, houdt de poten stil en zakt naar de bodem, begint opnieuw te roeien, enzovoorts. Hopelijk binnenkort veel kikker- en paddenvisjes in de sloot. Dat is altijd feest!

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!