parende kleine parelmoervlinders comomeer italie

Parende kleine parelmoervlinders boven het Meer van Lugano

Tijdens de zomervakantie gaan mijn speurende ogen uit naar alles wat oranje is en voorbij vliegt of op bloemen zit. Soms zitten ze in het gras, met de achterlijven aan elkaar gekleefd. Dat zijn vlinders die een belangrijke missie aan het volbrengen zijn: overdracht van zaad en daarmee genen. Zo ook deze kleine parelmoervlinders die op een alpenweide boven het Meer van Lugano uit de lucht kwamen dwarrelen.

Parelmoervlinders zijn in de zomer dus het target en liefst soorten die ik niet eerder zag. Maar wie steevast in juli op vakantie gaat in de bergen, ziet over het algemeen steeds dezelfde soorten. Elke soort heeft immers zijn eigen vliegtijd. De kleine parelmoervlinder zag ik nu voor het derde of vierde achtereenvolgende jaar. Zwarte stippen op de bovenzijde en opvallende witte vlekken op de onderzijde (met een rij oogvlekken aan de rand). 

 

Parende vlinders manoeuvreren zich in een kwetsbare houding. Dit soort werk in uitvoering wordt met de achterlijven tegen elkaar gedaan. De ene kijkt naar links, en de andere naar rechts. Bijgevolg gaat het opvliegen niet heel soepel en al helemaal niet snel. Een dwarrelend boomblaadje, daar lijkt de vlucht nog het meeste op. Eerst een steile curve omhoog en dan een even steile naar beneden. Voor een filmer ideaal, want de vlinders vliegen niet snel op en laten zich wel heel dicht naderen. Ik lag bij deze opname op nog geen vijf centimeter van de insecten. Nu ik dit zo opschrijf kan ik niet ontkennen dat dit riekt naar een ernstige vorm van voyeurisme. Nou ja, zolang het bij het filmen van parende kleine parelmoervlinders blijft, kan ik er hier nog met goed fatsoen van verhalen.

Kleine parelmoervlinders. Op de boomgrens in de Alpen een algemene soort. Op een aantal plekken zelfs zo ongeveer de enige soort parelmoervlinders die ik op de distels naar nectar zag zoeken. In Dagvlinders. Veldgids voor Europa en Noordwest-Afrika lees ik dat je deze mooie vlinder ook in Nederland kunt zien. Vooral in de duingebieden. In het binnenland komt hij als zwerver voor. Wil je ze in je tuin te zien krijgen, plant dan inheems viooltjes aan. Daar worden de eitjes opgelegd. Hou er wel rekening mee dat van de viooltjes misschien niet heel veel overblijft. De rupsen vreten wat af voordat ze zich uiteindelijk in hun cocon verstoppen.

Maar eer dat het zover is, moeten twee vlinderlijven samensmelten. En dat is precies wat je in dit filmpje ziet:

Parende kleine parelmoervlinders

De beste veldgidsen voor vlinders:

[huge_it_portfolio id=”33″]

De beste verrekijkers en telescopen
Op zoek naar een goede verrekijker, telescoop of camera? De partners van Visdief.nl hebben verstand van zaken die ze combineren met een uitstekende service:

Klik hier voor de best verkochte verrekijkers van Cameranu.nl.
Klik hier voor de Verrekijker Keuzehulp van Cameraland.nl.
Klik hier voor het overzicht van bestverkochte verrekijkers op Bol.com.