parelduikers op het grevelingenmeer

Parelduikers op het Grevelingenmeer

Een paar weken geleden alweer bezochten Sjaak en ik de Brouwersdam. Natuurlijk, altijd weer de Brouwersdam. Het werd een beetje eentonig, vandaar dat we vorige week een uitstapje maakten naar de Brabantse bossen. Maar de Brouwersdam bezoeken we niet voor niets zo vaak in deze tijd van het jaar! Sjaak wist namelijk een groep parelduikers te zitten. Niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant van de dam, op het Grevelingenmeer. En het leuke is: ze zitten er nog steeds!

Wij bezochten de groep parelduikers precies op het verkeerde moment, vermoed ik. Op waarneming.nl zie ik namelijk foto’s om je vingers bij af te likken! De parelduikers moeten op die foto’s welhaast onder de kant hebben gezwommen! Wij stonden ook op de kant, maar de parelduikers zaten denk ik meer dan 300 meter uit de kant. Zie ze dan maar eens te filmen en te fotograferen. Dat lukt natuurlijk wel, maar de beelden zijn niet om over naar huis te schrijven. Maar wat maakt het uit, we hebben ze gezien, misschien wel twintig parelduikers bij elkaar! Zo veel had ik er nog nooit bij elkaar gezien!

Er dreef wel een grote groep middelste zaagbekken vlak onder de kant. Die lieten zich wel heel goed filmen en fotograferen. Het lijkt misschien alsof we altijd maar middelste zaagbekken zien deze weken. Tja, als je naar de kust gaat, dan heb je grote kans deze fraaie duikeenden te zien. Maar de parelduikers waren echt het hoogtepunt van de dag.

Ondertussen zit Sjaak natuurlijk weer te klikken met zijn camera. Daar moest maar eens een einde aan komen. Hoe we dat het liefst realiseren, beluister je in het filmpje hieronder. Boven deze blog helaas geen foto van de parelduikers. Wel van de middelste zaagbekken. Foto van niemand anders dan van Sjaak natuurlijk.

Ook de parelduikers bekijken?

Wil je de groep parelduikers op het Grevelingenmeer ook bekijken? Dan moet je een bezoek brengen aan de Brouwersdam. Komende vanuit Ouddorp neem je de parallelweg langs de N57 langs het Grevelingenmeer. Dus niet langs de Noordzee! Bij de Haven Springersdiep wandel je de punt op. Dus niet de blokkendam op, dat lijkt me levensgevaarlijk (ik ben er zelf nog nooit geweest en ken de situatie niet, reden om je het beklimmen van de dam ernstig af te raden). De punt aan de andere kant van de haven steekt minder ver het water in, maar biedt wel een prachtig panorama over het Grevelingenmeer. Precies op deze plek zagen wij de parelduikers. En de middelste zaagbekken dreven in de haven. Rij je langzaam over de parallelweg, dan kom je vanzelf een overgang over het spoor tegen. Daar kun je met de auto overheen. Parkeer je auto langs het water en ga te voet verder. Je hebt wel een verrekijker en liefst een telescoop nodig, zeker als de parelduikers ver op het water zitten. Maar wie weet heb jij wel het geluk dat je ze vlak onder de kant ziet zwemmen. Veel plezier!