Papegaaiduikers zien in Zuid-Wales

Zelfs mensen die zich niet rekenen tot de fanatieke vogelaars zullen ze graag willen zien: de papegaaiduikers (in het Engels: de Puffins) met hun prachtig gekleurde snavels en hun melancholische blik. De dichtstbij zijnde kolonies vind je aan de overkant van de Noordzee: langs de ruige kusten van Groot-Brittannië. In 2024 en 2025 bezocht ik Schotland en Zuid-Wales om onder meer de papegaaiduikers te zien. En ik kan je verzekeren: dat is een geweldige ervaring. Niet alleen omdat papegaaiduikers buitengewoon leuke zeevogels zijn om te zien, maar ook omdat je met de papegaaiduikers ook allerlei andere zeevogels in hun broedgebieden ziet. En meestal in zulke grote aantallen dat je als vanzelf onder de indruk komt.

Over mijn reis naar Schotland in de buurt van Edinburgh en de zeevogels die ik daar zag schreef ik een artikel Vogels kijken in Schotland. In dit artikel leg ik je uit waar je in Zuid-Wales papegaaiduikers en andere zeevogels kunt zien.

Het voordeel van Zuid-Wales is dat het minder ver reizen is dan Schotland. Je steekt bij Duinkerken of Calais Het Kanaal over naar Dover. En dan is het nog ongeveer 6 uur rijden naar de kust van Wales. Je vogelavontuur begint al op de boot (mocht je de ferry kiezen wat ik je aanraad). De boot wordt vaak achtervolgd door jan-van-genten, meeuwen en sterns. Ook langs de snelwegen zie je de nodige vogels, vooral roofvogels als rode wouw en zwarte wouw.

Eenmaal in Zuid-Wales heb je twee opties om de papegaaiduikers te zien. Een bezoek aan het befaamde Skomer Island of een bezoek aan Skokholm, een eiland dat nabij Skomer Island is gelegen. Wij bezochten Skomer Island en het mooie is dat je maar liefst vijf uur op het eiland mag verblijven. Je maakt een rondwandeling langs alle broedkolonies en je passeert als vanzelf de verschillende kolonies met papegaaiduikers. De eerste papegaaiduikers zie je waarschijnlijk echter al vanuit de boot. Ze drijven op het water waar ze met zeekoeten en alken aan het jagen zijn.

Het loont echter ook de moeite om vanaf het vasteland de zee af te speuren naar papegaaiduikers. Vooral in de gebieden rond Skomer Island. Zo zag ik bijvoorbeeld op de dag van aankomst in het dorpje Broad Haven al meteen een stuk of zes papegaaiduikers voor het strand drijven. Weliswaar op behoorlijk grote afstand, maar toch.

Een impressie van mijn vogelwandeling over Skomer Island kun je bekijken in dit filmpje:

Praktische informatie over papegaaiduikers kijken in Zuid-Wales

Hou er rekening mee dat een bezoek aan Skomer Island of Skokholm in het voorjaar één van de favoriete bezigheden zijn voor toeristen en vogelaars. En dat dagelijks een beperkt aantal mensen wordt toegelaten op de eilanden. Dat betekent dat de trips weken van te voren al volgeboekt kunnen zijn. Reserveer je dagtrip dus tijdig!

Een dagtrip naar Skokholm Island kun je op de website van Welsh Wildelife. De beste periode om Skokholm Island te bezoeken is de periode van half april tot en met begin juli. Tot ergens in mei zijn de papegaaiduikers aan het broeden. Vanaf juni zijn ze hun jongen actief aan het voeden en vliegen ze af en aan. En dat geldt natuurlijk ook voor alle andere zeevogels die op het eiland broeden. Begin mei staan de bloemen op het eiland in bloei. Dat is het voordeel van een bezoek in de eerste helft van mei.

Voor een dagtrip naar Skomer Island geldt hetzelfde als voor Skokholm Island: de beste periode is april tot en met begin juli. Zodra het broedseizoen afgelopen is, vliegen de zeevogels de zee op en zijn de eilanden zo goed als leeg. Soms ontmoet ik een wandelaar die het Wales Coast Path heeft bewandeld in de late zomer of in de herfst. Meestal krijg ik dan de opmerking dat overal borden van papegaaiduikers getoond werden, maar dan men niet één papegaaiduiker heeft gezien. Dat heeft alles met het leefritme van de zeevogels te maken. Van april tot en met half juli broeden en kuikens groot brengen. Daarna de zee op en daar tot april het volgende jaar verblijven. Zou je in de winter een papegaaiduiker zien, dan ziet hij er ook heel anders uit. De gekleurde snavel is dan plots zwart wit.

Je kunt in vrijwel elk havenplaatsje langs de kust van Zuid-Wales een kortere of langere boottrip boeken om zeevogels te zien. Maar geen enkele aanbieder heeft het recht om te landen op Skomer Island of Skokholm Island. Kun je echter geen dagtrip boeken naar één van de eilanden, dan is een boottrip om de vogels op zee te bekijken wellicht een goed alternatief.

De beheerders van beide eilanden zijn buitengewoon zuinig op de natuurwaarden. Dat betekent dat zelfs een kleine stap naast het wandelpad niet toegestaan is. Zelfs toen ik één van de statiefpoten net naast het pad zette, werd me verzocht om die te verplaatsen. En terecht, want papegaaiduikers en andere zeevogels broeden ondergronds tot pal naast het pad. Voor je het weest verwoest je een nest of trap je zelfs een broedende vogel dood.

Papegaaiduikers zien in Zuid-Wales is echt een heuse aanrader. Het is niet al te ver reizen, de mensen in Zuid-Wales zijn over het algemeen buitengewoon vriendelijk. Ze spreken er tot mijn verbazing verstaanbaar Engels (en niet het beruchte en onverstaanbare lokale Welsh). En je kunt niet alleen over Skokholm en Skomer Island prachtige wandelingen maken, dat kun je ook op talloze andere plaatsen, over de vaak torenhoge en steile kliffen van Zuid-Wales.

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor

beginnende vogelaars en voor mensen

die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

Ligt heerlijk in de hand.

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan

in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

Ligt zeer prettig in de hand.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer prettig gebruikscomfort.

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!