paddenstoelen in alblasserdam klein

Paddenstoelentocht door Alblasserdam

De miezerende regen beheerste mijn hele dag. Vanmorgen stond ik doorweekt te worden langs het korfbalveld. Vanmiddag wilde ik eindelijk de paddenstoelen in Park Huis te Kinderdijk wel eens filmen. Ik had op Facebook al de nodige foto’s voorbij zien komen, nu wilde ik ze met eigen ogen aanschouwen. En dus met Carja een flinke ronde gemaakt, over het Boerenpad naar het Park en vervolgens over de rivierdijk naar het Wapen van Alblasserdam.

Maar eerst de paddenstoelen. Er stonden inderdaad opvallend veel soorten in het park. En wat jammer is: als vogelaar heb ik van paddenstoelen geen verstand. Ja, de vliegenzwam, die herken ik wel. En die groeide er nog ook! En de inktzwam, die gaat ook nog wel. Maar al die andere soms vreemdsoortige herfstbloemen? Geen flauw idee. Soms opper ik iets en dan blijkt dat ik toch nog aardig in de buurt kom. Ergens in dit filmpje stuit ik namelijk op een stronk met daarop grijsachtige zwammen. Nooit eerder gezien. Maar dan schiet me opeens een mogelijke naam te binnen: koraalzwam. En inderdaad, mijn Grote paddenstoelengids voor onderweg geeft aan: witte koraalzwam. Dat is dan toch wel heel aardig.

Eerlijk gezegd ontbreekt me de moed om bij al die andere paddenstoelen de naam te gaan zoeken. Ik geloof het wel. Als het nu vogels of vlinders waren geweest, dan was het een ander verhaal. Ik heb de paddenstoelen vooral gefilmd om te laten zien hoe veel bijzondere soorten er in zo’n geïsoleerd park groeien. Het zijn er verbluffend veel. En het leuke is: in de regen lichten ze prachtig op. Moraal van het verhaal: laat veel oud hout liggen in park en tuin. Goed voor de paddenstoelen, goed voor de biodiversiteit.

Gelukkig kruiste af en toe toch nog een vogel mijn pad, hoewel het redelijk gedomesticeerde vogels waren. Blijf ik toch niet een beetje in de buurt van mijn grote liefhebberij: vogels kijken. Met een andere liefhebberij sloten we de wandeling af: met een tafel voor warme dranken in het Wapen van Alblasserdam. De warme appelbol werd helaas een enigszins koud puntje appeltaart, maar dat mocht de pret niet drukken. De grand marnier gloeide al voldoende.

Paddenstoelen in Alblasserdam

De beste paddenstoelengidsen van dit moment: