paarse strandloper brouwersdam sjaak huijer

Paarse strandloper achter een bos mosselen en een vogeltochtje Zeeland

Eerlijk is eerlijk: ik vind het deze weken een beetje tam op vogelgebied. Heel veel vogels zie ik niet, laat staan van dichtbij genoeg om ze te filmen. En de vogels die ik zie, zijn de ‘gewone’ soorten die je nu mag verwachten. Gisteren maakten Sjaak en ik een vogeltochtje door Zeeland, waarbij we de volgende locaties bezochten:

De Karrevelden bij de Oesterdam. Het was opkomend water en een grote groep wulpen stond rond het eilandje in het ondiepe water. Een paar rotganzen zwommen er en op het droge een wintertaling. Een rietgors vloog op uit het riet en dat was het wel. In het ‘oude’ deel van de Karrenvelden hoegenaamd niets te zien.

Op de Oesterdam filmde ik een groep rotganzen. Het water was spiegelglad en de onderste trede van de trap lag nog net boven het water. Met de camera op de trede filmde ik vanuit een prachtig perspectief. Verder zwommen er wat middelste zaagbekken rond. Op de aanlegsteiger fotografeerden we de bekende kokmeeuwen op de leuning. En op het talud een grote groep tureluurs die het getij afwachtten. Leuk detail: mijn aller- allereerste filmpje was ook hier en ook toen had ik een groep tureluurs op de korrel.

Door naar de Rattekaai bij Rilland. Dit dichtgeslibde landbouwhaventje is het bezoeken waard. Wel een telescoop meenemen, want de vogels zitten op behoorlijke afstand. Voor mij niet te filmen. Rotgans, tureluur, een enkele wulp, veel bergeenden en verder de stilte en de uitgestrekte kwelders. Een onbekend hoekje waar je de typische zilte natuur kunt proeven.

Door de polders van Zuid-Beveland naar Yerseke om een visje te scoren. En daarna naar de Yerseke Moer. Ook hier niet veel meer dan wat kokmeeuwen, brandganzen, Canadese ganzen, tureluurs en bergeenden. We wilden nog naar de Brouwersdam, dus het landbouwhaventje van tussen Wissenkerke en Colijnsplaat nog even meegepikt. Hier lieten zich een paar tureluurs zien. Onderweg, boven een zeedijk, filmde ik een torenvalk.

En toen naar de Brouwersdam. Daar knapte ik eerst een uiltje. Sjaak fotografeerde er de paarse strandloper boven die artikel. Ik wist hem even later nog te verschalken zoals je hieronder kunt zien. Een grijze zeehond dook vlak voor de kant op, evenals een middelste zaagbek. Ver op het water landde een roodkeelduiker. De finale was het meest spectaculair: de bekende zwarte zeekoet liet zich bij de blokkendam uitgebreid bekijken. Ver op het water, maar dichtbij genoeg om een filmpje als bewijs te maken.

Natuurlijk onderweg de nodige buizerds gezien. Hier en daar een steenloper langs het water. Een scholekster in de berm. Een heggenmus in de struiken. Bij Krabbendijke boven een boomgaard een blauwe kiekendief. Maar van mij mag de lente aanbreken. De lente met zijn zangvogels. Iets van die lente kondigde zich vanmorgen aan per Whatsapp. ‘Diverse zwarte spechten bij de Woestelberg Loonse en Drunense Duinen,’ luidde de boodschap. Die heb ik nog nooit weten te filmen. Dus wie weet, binnenkort eens koers zetten naar Noord-Brabant.

Hier de paarse strandloper waarvan ik nog een paar prachtige beelden heb weten te schieten en die ik waarschijnlijk later nog publiceer. Ik zat op nog geen drie meter van hem vandaan.

Natuurboeken voor aan de kust:

Een heerlijke gids om mee te nemen tijdens je dwaaltochten langs de kust.

Een fraaie en betaalbare gids voor wie de natuur wil beleven op strand en wad.

Een handige en overzichtelijke kaart van de meest voorkomende kustvogels (plus een enkele zeldzame soort erbij).

De meest populaire vogelgids van Nederland en België met natuurlijk alle kustvogels in detail beschreven en afgebeeld.

Handig en compact vogelgidsje voor aan de kust. Voor de 'gewone' natuurliefhebber.

Handige uitvouwkaart om kustdieren te herkennen. En aantrekkelijk geprijsd bovendien.

Een klein en compact veldgidsje voor iedereen regelmatig de kust bezoekt.

Een uitstekende gids om strandfossielen op de Zeeuwse stranden te determineren.

Een leuk boekje voor jong én oud. Herken dieren en planten aan de kust.

Voor iedereen die van de onderwaternatuur in de Middellandse Zee wil genieten.

Een juweel van een boek. De Noordzee en haar vogels komen tot leven!