De paarse parelmoervlinder wordt ook wel akkerparelmoervlinder genoemd. Het is een imposante dagvlinder die helaas niet in Nederland voorkomt. Ik zag de paarse parelmoervlinder in Frankrijk in de Haute-Savoie in de omgeving van La Chapelle d’Abondance. De bergen in deze regio zijn een van de beste vlindergebieden in Europa. Het Pitztal in Oostenrijk doet wat dagvlinders betreft niet onder voor de Franse Alpen. Ook hier zag ik een groot aantal paarse parelmoervlinder.
Uiterlijk
De paarse parelmoervlinder ontleend zijn naam aan de paarse grondkleur van de onderkant van de achtervleugel. En met paars wordt echt páárs bedoeld. Waarom ik dat benadruk lees je hieronder in de rubriek Gelijkende soorten. De paarse parelmoervlinder kan ook op de bovenzijde behoorlijk donker lijken. Grote donkere stippen en een zwarte rand domineren de bovenzijde.
Leefgebied
Je vindt deze prachtige parelmoervlinder langs bosranden, op bloemrijke graslanden en in het struweel. Altijd daar waar de zon schijnt.
Vliegperiode
Van depaarse parelmoervlinder vliegen jaarlijks meerdere generaties uit. In normale jaren twee generaties, namelijk vanaf eind april tot eind mei en in juli en augustus. Is de zomer uitzonderlijk warm en lang, dan bestaat er zelfs kans op een derde generatie in september en oktober.
Gelijkende soorten
De paarse parelmoervlinder valt aan de bovenzijde haast niet te onderscheiden van de zilveren maan, zilvervlek en veenbesparelmoervlinder. Ik raad je daarom altijd aan om goed naar de onderkant te kijken. Maak het liefst foto’s vanuit allerlei perspectief. Heb je de onderkant eenmaal goed in beeld, dan is het onderscheid snel te maken. Zilveren maan en zilvervlek hebben geen paars op de onderzijde. Het paars bij de veenbesparelmoervlinder is niet zo dominant en bovendien heeft de paarse parelmoervlinder veel donkerder stippen op de onderzijde van de ondervleugel.
Nuttige sites
Meer informatie over de paarse parelmoervlinder vind je op de site Butterflies of France (mooie foto’s) en op de site van de Vlinderstichting.