De herfst is natuurlijk dé tijd om erop uit te gaan om paddenstoelen te zoeken. In tuin, park en bos groeien bijzonder veel paddenstoelen, zeker wanneer de beheerder het terrein op een natuurlijke wijze onderhoudt. Dan laat hij boomstronken staan, afgezaagde takken liggen en woelt hij de bodem niet te veel om. Dit weekend filmde ik in het Mastbos bij Breda een opvallende paarse paddenstoel. En eerder had ik ook al paarse paddenstoelen gevonden. Ik zocht uit welke soorten het zijn.
Paarse paddenstoel: Duivelsbroodrussula (Russula sardonia)
Langs het ruiterpad in het Mastbos vond ik een paddenstoel met een heel gedrongen uiterlijk. Zijn steel was dik, zijn hoed eveneens. Het model lijkt op dat van eekhoorntjesbrood, maar dan een stuk kleiner. Deze paarse paddenstoel was niet hoger dan een centimeter of vijf á zes. Al bladerend in mijn paddenstoelengids kwam ik al snel tot de conclusie dat het een russula moest zijn. Maar welke soort, want je hebt meerdere paars-rode russula’s en ze lijken heel sterk op elkaar. Daarvoor deed ik navraag op Facebook en toen bleek al snel dat de Duivelsbroodrussula de beste papieren had. Een algemene soort in de Nederlandse bossen. Een paddenstoel ook die beslist niet eetbaar is. Hij veroorzaakt maagdarmklachten. Een duivels hapje dus dat je maar beter niet kunt doen.
Andere paarse paddenstoelen
Al eerder filmde ik een andere paarse paddenstoel. Twee soorten zelfs: de amethistzwam en de vaalpaarse schijnridderzam. Deze paddenstoelen lijken sprekend op elkaar, maar gelukkig zijn ze niet identiek. Ik maakte een filmpje waarin ik beide soorten naast elkaar zette om de verschillen te laten zien:
Handige hulpmiddelen bij het zoeken naar paddenstoelen
Ga je paddenstoelen zoeken en kijken dan is het handig om de volgende hulpmiddelen mee te nemen:
- Een klein spiegeltje. Vaak kun je onder de hoed kijken om te zien hoe de onderkant eruit ziet. Of de paddenstoel plaatjes heeft, of een spons. Leg een spiegel met de spiegelende kant naar boven onder de paddenstoel en je ziet het in één oogopslag. Een klein zakspiegeltje dat in je broekzak past is al voldoende.
- Een waterdichte broek. Een paddenstoel die op de grond staat, wil je denk ik het liefst vanaf de zijkant fotograferen, dus laag perspectief. Dat betekent dat je op de grond zit. En in de herfst is de grond vaak behoorlijk nat. Een waterdichte broek is dan héél prettig.
- Je smartphone om foto’s te maken van de paddenstoelen.
- Een goede paddenstoelengids zodat je je waarnemingen meteen op naam kunt brengen.
Laat de paddenstoelen lekker staan
Er komen in de Nederlandse natuur nog veel meer paarse paddenstoelen voor. Telkens wanneer ik er eentje tegenkom zal ik die filmen en hem toevoegen aan deze pagina. Ik hoop dat ik je hiermee kan helpen om de paddenstoelen die jij hebt gezien op de juiste naam te brengen. Veel plezier met het zoeken en kijken van paddenstoelen. En o ja, laat ze bij sterke voorkeur lekker in de natuur staan. Wie paddenstoelen wil eten kan ze maar beter bij de groenteboer kopen. Wie een paddenstoel uit de natuur plukt, ontneemt hem de kans om zich voort te planten. En dat is heel jammer.
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |