Paardenbijter in het Stinkgat

Een tijdje terug bezocht ik natuurgebied het Stinkgat op Tholen. Enorm veel kemphanen, grote groepen kieviten, wat kneutjes en een familie roodborsttapuiten verbleef er. Langs het paadje naar het vogelkijkscherm vloog ook een groep libellen op. Een groot exemplaar wist ik met mijn Sony Cybershot te filmen. Meestal mislukt dat grandioos, omdat scherp stellen nogal nauw let. Ik gebruik liever mijn andere camera voor dit verfijnde werk, maar die lag thuis. Bij thuiskomst bleek de opname aardig gelukt. Maar toen rees de vraag welke soort het is. Van libellen heb ik heel weinig verstand, dus mijn Veldgids Libellen er maar eens bijgenomen. Het leek op een paardenbijter, maar mijn ogen werden een beetje tureluurs van de details waar je op moet letten. Toen maar naar Nature Today waar ik eerder deze week gelezen had dat het de tijd van de glazenmakers is. En zowaar, in het artikel van Kars Veling van de Vlinderstichting, kun je een gratis herkenningskaart downloaden. Dat gedaan hebbende, werd ik gewezen op het opvallende gele spijkervlekje. En ja, die prijkt ook op ‘mijn’ libelle. Typisch kenmerk van de paardenbijter.