heilige ibis in de camargue

Paard rijden in de Camargue

In de Camargue wemelt het van de bijzondere vogels, van de vechtstieren en van de kenmerkende grijswitte paarden. Vogels kijken kun je er op elke hoek, op elk rijstveld, in elk bosje en op de slikgebieden langs de kust. Sommige natuurgebieden zijn optimaal ingericht voor de natuurliefhebber. Je betaalt een paar euro entree en je wandelt over vlonders, schelppaadjes en langs vogelkijkhutten. Zo bijvoorbeeld in Réserve naturelle des Marais du Vigueirat dat wij tot twee keer toe bezochten. Wil je meer natuurgebieden ontdekken in de Camargue ontdekken, schaf dan deze uitstekende gids aan.

De eerste keer maakten we de fraaie rondwandeling om het gebied. De tweede keer maakten we gebruik van de paardenkracht. Je kunt bij het bezoekerscentrum namelijk ook de grijswitte paarden bestijgen voor een tochtje door het gebied. Vogels kijken vanaf een paard raad ik je niet aan. Je hebt beide handen nodig om het dier te laten gehoorzamen. Maar je kunt er ook een vogelgids huren die ‘s ochtends of ‘s avonds met jou het gebied in gaat. Ja, het is zijn beroep en ja hij is erg goed en ja, je ziet veel meer dan wanneer je over de gebaande wegen gaat.

Toen wij de paardentocht met succes hadden afgelegd, gingen we nog even het gebied in. Daar filmde ik dan eindelijk de zwarte ibis. Die zie je overal in de Camargue en erbuiten, maar ze filmen is zo eenvoudig nog niet. Ze zijn nogal schuw. Maar in Réserve naturelle des Marais du Vigueirat is de zwarte ibis blijkbaar enigszins gewend aan menselijke aanwezigheid, en dus wist ik dit filmpje te schieten:

Zwarte ibis in de Camargue

De beste verrekijkers voor wandelaars (want compact en licht van gewicht):